Minua häiritsee Talvivaaran kaivokseen liittyvä otsikointi. Tyyli: Valtiolla on paljon pelissä entisessä Talvivaaran kaivoksessa.
Valtio on Me, me kaikki suomalaiset. Pitäisi otsikoida: Suomalaisilla on paljon pelissä entisessä Talvivaaran kaivoksessa.
Mielestäni valtion = meidän suomalaisten on oltava omistajina Terrafamessa niin kauan, että saamme sijoittamamme rahat takaisin. Se ei ole mahdoton asia, mikäli malmikasoilla prosessi toimii entistä paremmin, vesitilanne on uudistettujen puhdistusmenetelmien/kierrätyksen muodossa hallinnassa ja tuotteiden maailmanmarkkinahinnat nousevat/pysyvät tavoitetulla tasolla. Lisäksi, mikäli olen oikein ymmärtänyt, jo nyt on odotettavissa uusia innovaatioita, jotka ovat taloudellisesti merkittäviä.
Jos ja kun vielä entiselle Talvivaaran pörssiyhtiölle löytyy uusi funktio niin avot...
Olen muistaakseni muutaman kerran kirjoittanut, että em. entisen pörssiyhtiön noin 80.000 suomalaisella piensijoittajalla saattaisi olla kiinnostus tulla mukaan motivoituneina rahoittajina Terrafameen. Muun muassa sillä taattaisiin uudessakin yhtiössä suomalaisten omistusosuus.
Kuulen selkeästi muutaman lukijan mutisevan: "Kyllä on kirjoittajalla yltiöoptimismia!" Saattaa olla, mutta liiallinen, alituinen mustamaalaaminen ja synkistely on mielestäni huomattavasti vielä pahempaa. Varsinkin kun viimeaikainen myönteinen kehityssuunta on aistittavissa Terrafamen osalta - siellä tehdään hyvää työtä...
Edelliseen lisäystä:
Tänään maanantaina 14.11.2016 pääministeri Juha Sipilä on ollut vierailulla Sotkamossa Talvivaaran kaivosalueella. Antamassaan haastattelussa hän pois sulkee kaivoksen alasajon. Nyt on vahva ykkösvaihtoehto käynnistyneen tuotannon turvaaminen ja tehostaminen sekä yksityisen rahoituksen varmistaminen. Tehty työ sai pääministeriltä ansaittua kiitoksta.
Edelliseen lisäystä:
Tänään maanantaina 14.11.2016 pääministeri Juha Sipilä on ollut vierailulla Sotkamossa Talvivaaran kaivosalueella. Antamassaan haastattelussa hän pois sulkee kaivoksen alasajon. Nyt on vahva ykkösvaihtoehto käynnistyneen tuotannon turvaaminen ja tehostaminen sekä yksityisen rahoituksen varmistaminen. Tehty työ sai pääministeriltä ansaittua kiitoksta.
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
HS-ANALYYSI
Valtiolla on paljon pelissä entisessä Talvivaaran kaivoksessa – lakkauttaminenkin olisi kallista
Uudella 100 miljoonan euron rahoituksella valtio haluaa ilmeisesti viestittää mahdollisille rahoittajille uskostaan kaivoksen tulevaisuuteen.
JUKKA GRÖNDAHL / HS
SOTKAMOSSA sijaitseva entinen Talvivaaran kaivos on elokuusta 2015 saakka ollut valtion omistama.
Uudella 100 miljoonan euron rahoituksella valtio haluaa ilmeisesti viestittää mahdollisille rahoittajille uskostaan kaivoksen tulevaisuuteen.
Valtionyhtiö Terrafame osti Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä kaivoksen liiketoiminnan, kaivosoikeudet sekä koneet ja laitteet yhdellä eurolla.
TERRAFAMEN TAVOITTEENA on ollut toiminnan laaja-alainen tehostaminen, jotta tappiollisen kaivoksen liiketoiminta olisi kannattavaa. Kaivokselle on hankittu runsaasti uusia koneita ja laitteita. Lisäksi veden määrä on vähentynyt alle puoleen siitä, mitä se oli runsas vuosi sitten.
Terrafame on vakuuttunut, että kaivos voi olla taloudellisesti kannattava. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää, että nikkelin ja sinkin tuotanto kasvaa riittävästi. Toinen edellytys on, nikkelin ja sinkin hinnat kallistuvat.
Terrafamen laskelmien mukaan kaivos on vuonna 2018 kannattava, jos tuotanto on 30 000 tonnia nikkeliä ja 65 000 tonnia sinkkiä vuodessa.
Kannattavuus edellyttää, että nikkelin hinta olisi noin 10 000 dollaria tonnilta. Viime aikoina nikkelin hinta on kohonnut yli 11 000 dollariin tonnilta.
ENSI VUONNA kaivos tuottaa nikkeliä yhtiön arvion mukaan 24 000 tonnia, 30 000 tonnia vuonna 2018 ja 35 000 tonnia vuodesta 2019 alkaen. Sinkkiä yhtiö uskoo tuottavansa tänä vuonna 58 000 tonnia, 67 000 tonnia vuonna 2018 ja 75 000 tonnia vuodesta 2019 alkaen.
Edellisen kerran hallitus antoi kaivokselle lisärahoitusta toukokuussa. Samalla yksityisen rahoituksen hankkimiselle asetettiin määräaika. Jos Terrafame ei saa rahoitusta vuoden loppuun mennessä, hallitus aloittaisi kaivoksen lakkauttamisen. Lakkauttaminen kestäisi vuosia ja maksaisi todennäköisesti satoja miljoonia euroa.
Perjantaina määräaika poistettiin antamalla uusi 100 miljoonan euron rahoitus. Sillä yhtiön selviää ainakin ensi kesään, jos yksityistä rahoitusta ei sitä ennen saada järjestettyä.
MÄÄRÄAJAT ovat rahoitusneuvotteluissa usein pulmallisia.
Kun mahdolliset rahoittajat saavat tietää määräajasta, niillä ei ole kannustinta tehdä sijoituspäätöstä ainakaan määräaikaan mennessä. Sen sijaan niiden kannattaa odottaa määräajan umpeutumista ja katsoa, mitä valtio seuraavaksi tekee. Enää määräaikaa ei ole, joten neuvotteluasetelma on muuttunut valtionyhtiön kannalta paremmaksi.
Valtion kannalta huono vaihtoehto olisi, että jokin ulkopuolinen ostaisi kaivoksen lakkauttamispäätöksen jälkeen nimellisellä hinnalla ja saisi tulevaisuuden mahdolliset tuotot. Siinä tapauksessa verovaroja olisi hukattu todella paljon. Valtio on sijoittanut kaivokseen 500 miljoonaa euroa.
Eri asia on sitten se, onko kaivoksesta koskaan mahdollista saada kannattavaa. Siihen kysymykseen kenelläkään ei ole varmaa vastausta. Epävarmaa on myös se, onko kukaan todellisuudessa valmis rahoittamaan kaivosta.
Jos kaivoksesta on mahdollista saada kannattava, sille löytyy varmasti myös yksityinen rahoittaja ja omistaja. Toistaiseksi ei ole löytynyt. Kaivos ei ole myöskään koskaan saavuttanut tuotantotavoitteittaan. Terrafame on myös lipsunut tuotantotavoitteistaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti