Vihdoinkin! Toivottavasti pysyvä suunnanmuutos odotettavissa.
Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
EU haluaa eroon kodinkoneiden ja elektroniikan kertakäyttökulttuurista – tilalle kestäviä, korjattavia ja kierrätettäviä laitteita
Kauppoihin nämä uusien vaatimusten mukaiset tuotteet ilmestyvät aikaisintaan viiden, kuuden vuoden päästä.
Kodinkone menee rikki, ja kaupassa kerrotaan, ettei sitä kannata korjata. Tulee halvemmaksi, kun ostaa uuden. Tämä ärsyttää kuluttajia suunnattomasti.
Euroopan unioni aikookin vihdoin vaatia valmistajilta parempia ja ekologisempia koneita.
Tähän asti minimoitu sähkönkulutusta
Mitattaessa tuotteen vaikutuksia ympäristöön on EU:ssa tähän asti keskitytty siihen, kuinka paljon esimerkiksi pesukoneet tai televisiot saavat enimmillään kuluttaa sähköä.
Jatkossa vaatimukset tulevat sähkönkulutuksen lisäksi koskemaan vaikkapa tuotteen käyttöikää.
– Kuinka kauan sen tuotteen pitää kestää käytössä, miten helposti sen on oltava korjattavissa, miten helposti sieltä on oltava esimerkiksi akut irrotettavissa, miten sen materiaalit on oltava kierrätettävissä, ja miten paljon kierrätettäviä materiaaleja siellä tuotteessa ylipäätään pitää käyttää, energiaviraston erityisasiantuntija Kaisa-Reeta Koskinen kertoo.
Vaatimukset täyttävät tuotteet kauppoihin vasta 2020-luvulla
Työ on vasta alkuvaiheessa. EU:n komissio on joulukuun alussa antamassa asiasta ehdotuksen, jota asiantuntijat jäsenmaissa ryhtyvät perkaamaan tuoteryhmä kerrallaan.
Kuluttajat voivat ostaa kestävämpiä ja korjattavampia tuotteita vasta ensi vuosikymmenellä.
– Varmaan viisi, kuusi vuotta nopeimmillaankin kuluu aikaa, että ne tuotevaatimukset kaupassa oleviin tuotteisiin päätyvät, Kaisa-Reeta Koskinen energiavirastosta toteaa.
Yhdenmukaiset mittausmenetelmät kolmen vuoden päästä
Poliittista tahtoa ja halua uusien ympäristövaatimusten laatimiseen EU:sta on löytynyt jo aiemmin, mutta työkalut testaamiseen ja mittaamiseen ovat puuttuneet.
Nyt asiaan on tulossa muutos. EU:ssa on vastikään käynnistetty standardoimishanke.
Nyt asiaan on tulossa muutos. EU:ssa on vastikään käynnistetty standardoimishanke.
– Yritetään tehdä vaikkapa mittausstandardeja, mittausmenetelmiä sille, miten voidaan todentaa, että laite on helposti korjattavissa tai päivitettävissä tai, että ne materiaalit ovat sieltä helposti kierrätettävissä, Koskinen energiavirastosta sanoo.
Tavoitteena on, että standardit olisivat valmiit kolmen vuoden kuluttua.
Suomessa muistetaan parhaiten EU:n vaatimus hehkulamppujen poistosta
Tähän asti EU:ssa on säädelty paljon erilaisia kodinlaitteita. Suomalaisille ekosuunnittelun ehkä näkyvin tulos on se, että energiasyöpöt hehkulamput poistettiin markkinoilta.
Sähkönkulutuksen minimivaatimuksia EU on säätänyt esimerkiksi kodin kylmälaitteille, astianpesukoneille, pyykinpesukoneille, vesivaraajille, rakennusteknisille tuotteille sekä teollisuuden laitteista esimerkiksi sähkömoottoreille ja kompressoreille.
Tässä kuussa kerrottiin, että seuraavien kolmen vuoden aikana pohditaan vedenkeittimien, hissien, aurinkopaneelien ja julkisista vessoista tuttujen sähköisten käsienkuivaimien energiankulutusta. Listalta pudotettiin esimerkiksi hiustenkuivaajat ja leivänpaahtimet. Niiden energiatehokkuuden parannuksen katsottiin olevan liian pieni, eikä se näkyisi kuluttajan kukkarossa tarpeeksi sähkölaskun pienenemisenä.
Tähän asti säädeltävät tuotteet on valittu sillä perusteella, että niissä on suurin mahdollisuus parantaa energiatehokkuutta. Nyt valintamenetelmää on muutettu.
– Ihan puhtaan energiatehokkuuden lisäksi on katsottu, onko mahdollisuutta parantaa tuotteen kierrätettävyyttä tai korjattavuutta, tai onko esimerkiksi potentiaalia parantaa tuotteen pitkäikäisyyttä, että se käytössä kestäisi kuluttajalla pidempään, erityisasiantuntija Kaisa-Reeta Koskinen energiavirastosta sanoo.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti