torstai 17. marraskuuta 2016

Kiinalaisyhtiö suunnittelee rakentavansa sellutehtaan Kemijärvelle, kumppanina Boreal Bioref

Toivottavasti Kemijärven hanke toteutuu. Se olisi omalta osaltaan Stora Enson aikanaan alasajaman sellutehtaan erinomainen korvike. Investointipäätökset tehdään vuoden 2017 aikana.

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Kiinalaisyhtiö suunnittelee rakentavansa sellutehtaan Kemijärvelle, kumppanina Boreal Bioref

STT STT, ANTTI AUTIOHelsinki, 17. 11.
Kiinalaisyhtiö Camce ja suomalainen Boreal Bioref ovat allekirjoittaneet sopimuksen biojalostamon rakentamisesta Kemijärvelle.
– Camcesta tulee enemmistöomistaja yli 50 prosentin osuudella, kertoo Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala.
Investointipäätös on määrä tehdä ensi vuoden loppuun mennessä, jolloin tuotanto voisi alkaa vuonna 2020.
Biojalostamon tuottamaa sellua toimitettaisiin erityisesti Kiinaan, jossa on pula sellusta paperin ja kartongin tuotannon kasvaessa.
– Camce toimii alueella, jossa biopohjaisten raaka-aineiden, muun muassa sellun, kysyntä kasvaa merkittävästi, ja se antaa investoinnille vahvan taloudellisen pohjan sekä tuotteiden pääsyn kasvaville markkinoille, Nivala arvioi.
Jalostamon on määrä tuottaa pitkäkuituista havusellua 200 000 tonnia vuodessa. Liukosellukapasiteetti on 135 000 tonnia ja mikrokiteisen sellun kapasiteetti 30 000 tonnia vuodessa. Lisäksi tehdas tuottaisi muun muassa energiaa ja sokereita.
– Meillä on yhteinen käsitys siitä, että investoinnin tulee olla liiketaloudellisesti kannattava, biojalostamon taloudellinen toiminta on markkinaehtoista ja avointa, ympäristövaikutukset arvioidaan suomalaisten ja eurooppalaisten kriteereiden mukaisesti sekä laitteet ja tuotanto täyttävät vaadittavat parhaan käytettävissä olevan tekniikan vaatimukset, Nivala sanoo.
Hänen mukaansa hankkeeseen haetaan edelleen muita kumppaneita.

Mikrokiteinen sellu parantaa kannattavuutta

Uuden tehtaan kustannusarvio on noin 780 miljoonaa euroa. Hankkeen työllisyysvaikutukset ovat noin 1 000 työpaikkaa. Rakennusaikana tehdas työllistää noin 2 700 henkilöä.
Liukosellua käytetään muun muassa vaatteiden valmistuksessa. Mikrokiteistä MMC-sellua menee tällä hetkellä ainoastaan lääketeollisuudelle, mutta Aalto-yliopiston kehittämän uuden menetelmän ansiosta MMC-sellun käyttöä voidaan laajentaa muun muassa eläinrehujen valmistukseen.
Tulevaisuudessa Kemijärven tehdas saattaa keskittyä pelkästään MCC-sellun valmistukseen, jolloin tehtaan kannattavuus paranisi merkittävästi.
Tehdas sijoittuu Stora Enson lakkautetun tehtaan alueelle. Alueella sijaitsee jo Keitele Groupin tuotantolaitos.

Kapasiteetti suhteellisen pieni

Kemijärven laitoksen kapasiteetti on suhteellisen pieni verrattuna Äänekosken rakenteilla ja Kuopioon suunnitteilla oleviin tehtaisiin. Molempien kapasiteetti on yli miljardi tonnia sellua.
Vuonna 2008 lakkautetun Stora Enson Kemijärven tehtaan kapasiteetti oli 250 000 tonnia havusellua vuodessa. Tehtaan lakkauttamisen jälkeen kuitupuun kysyntä on romahtanut Lapissa ja Koillismaalla, joten raaka-ainetta arvioidaan olevan tarjolla yllin kyllin.
Boreal Biorefin toimitusjohtaja Nivala toimi aikoinaan Stora Enson tehtaan lakkauttamista vastustaneen niin sanotun massaliikkeen johtajana.
Toinen kiinalaisyhtiö Kaidi suunnittelee puupohjaisten liikennepolttoaineiden tuotantolaitosta Kemiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti