maanantai 7. marraskuuta 2016

Miksi Isisin "pääkaupunkiin" hyökätään? Ketkä sinne pyrkivät? – Viisi kysymystä Syyrian sodan uusimmasta käänteestä...





Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Miksi Isisin "pääkaupunkiin" hyökätään? Ketkä sinne pyrkivät? – Viisi kysymystä Syyrian sodan uusimmasta käänteestä

Kurdeista ja arabeista koostuvat joukot aikovat hyökätä Isis-järjestön pääkaupunkiin Syyriassa. Yhdysvallat tukee joukkoja asein ja ilmaiskuin.
Isis (järjestö)
taistelija ja auringonlasku
Kurdien YPG-joukkoihin kuuluva taistelija vartioi rajaa Pohjois-Syyriassa kesällä.SEDAT SUNA / EPA
Yhdysvaltojen tukemat Syyrian kurdi- ja arabijoukot ovat kertoneet aloittaneensa hyökkäyksen terrorijärjestö Isisin niin sanottua pääkaupunkia Raqqaa vastaan. 
Irakissa taas armeijan erikoisjoukot taistelevat Isisiä pois Mosulin miljoonakaupungista, joka on suurin Isisin hallussa oleva kaupunki Irakissa.
Yle kokosi keskeisiä kysymyksiä Isisin vastaisen taistelun uusimmasta käänteestä.

1. Miksi Raqqa on merkittävä?

Raqqa on Isis-järjestön niin sanotun kalifaatin pääkaupunki, jonka valtausta on valmisteltu pitkään. Sen menettäminen olisi arvovaltatappio järjestölle. Tärkeimmät Isisin hallitsemat alueet sijaitsevat Raqqan ja Irakin Mosulin ympäristössä.
Isis valtasi kaupungin itselleen vuoden 2014 alussa Al-Nusra-islamistiryhmittymältä, joka oli liittoutunut Al-Qaida-verkoston kanssa. Syyrian hallitus oli menettänyt kaupungin hallinnan vuotta aikaisemmin.
Raqqa sijaitsee Pohjois-Syyriassa Eufratjoen rannalla. Ennen Syyrian sisällissodan puhkeamista vuonna 2011 siellä asui 240 000 ihmistä. Raqqan alue on harvemmin asuttua kuin Syyrian länsiosat ja pääkaupunki Damaskoksen ympäristö.
Isis on tehnyt monet tunnetuimmista raakuuksistaan juuri Raqqassa. Se on teloittanut ihmisiä julkisesti kaupungin keskeisillä paikoilla ja kiduttanut heitä kuoliaaksi. Kaupungin keskusaukioilla Isis on käynyt orjakauppaa.
Tuhansia Isisin ulkomaalaisia taistelijoita on houkuteltu Raqqaan. Tiedustelulähteiden perusteella kaupungissa on suunniteltu ulkomailla tehtäviä terrori-iskuja.
Isisin hallussa olevat alueet Syyriassa ja Irakissa
Yle Uutisgrafiikka

2. Ketkä Raqqaan ovat hyökkäämässä?

Hyökkäyksen alkamisesta ilmoitti sunnuntaina Syyrian demokraattiset voimat eli SDF (Syrian Democratic Forces) -liittouma. Se on Yhdysvaltojen tärkein liittolainen Syyriassa.
Syyrian kurdit, arabimuslimit ja arabikristityt muodostivat SDF-liittouman lokakuussa 2015 Pohjois-Syyriassa taistelemaan Isis-järjestöä vastaan. Mukana on myös taistelijoita assyrialais- ja turkmeenivähemmistöistä. Liittouman vahvuudeksi arvioidaan noin 30 000 taistelijaa.
Joukkojen selkäranka on kurdien itsepuolustusjoukko YPG noin 25 000 taistelijallaan. Hyökkäyksen menestymisen kannalta on merkittävää, että liittoumaan kuuluu noin 1 000 Raqqasta kotoisin olevaa arabia, jotka tuntevat alueen ja kaupungin hyvin.
Yhdysvallat tukee liittoumaa ilmaiskuin ja aselähetyksin. Yhdysvallat on myös lähettänyt noin 200–250 erikoisjoukkojen sotilasta Pohjois-Syyriaan.
Liittouma valtasi jo viime vuoden lopussa yli 200 kylää Isisin hallitsemilla alueilla. Elokuussa se valtasi Isisiltä Manjibin kaupungin lähellä Turkin rajaa. Liittouma on taistellut myös muita lähinnä islamistisia kapinallisia vastaan Aleppon provinssissa.
tiedottaja lukee tiedotusta
Syyrian kurdeista ja arabeista koostuvan SDF-liittouman tiedottaja Jehan Sheikh kertoi hyökkäyksen Raqqaan alkavan.

3. Mikä on Turkin rooli?

SDF-liittouman mukaan Turkki ei ole mukana nyt alkavassa hyökkäyksessä, ja asiasta on sovittu Yhdysvaltojen kanssa. Turkki on suhtautunut äärimmäisen epäilevästi kurdien etenemiseen Syyriassa.
Turkin oma operaatio Isisä vastaan alkoi elokuussa Syyrian rajojen sisällä. Sen tukemat joukot valtasivat Isisiltä Jarabulusin kaupungin ja Isisille symbolisesti tärkeän Dabiqin kylän. Turkki on myös uhannut hyökätä Raqqaan.
Turkin joukot ovat iskeneet operaation aikana myös YPG:n asemiin, sillä se pitää kurdijoukkoja terroristijärjestönä. Joukkojen taustalla on kurdialueella valtaa pitävä PYD-puolue, jolla läheiset suhteet Turkin hallitusta vastustavaan PKK-sissijärjestöön.

4. Onko Isis häviämässä?

Isis on menettänyt huomattavia alueita sekä Syyriassa että Irakissa tämän ja viime vuoden aikana. Irakin hallitus liittolaisineen valtasi siltä Ramadin kaupungin viime joulukuussa ja Fallujan kaupungin kesäkuussa. Syyrian ja Venäjän joukot taas valtasivat Palmyran maaliskuussa.
Tällä viikolla Irakin hallituksen joukot etenivät Mosulin miljoonakaupungin laitamilla. Kaupunki on ollut järjestön hallussa vuodesta 2014 lähtien. Taistelujen odotetaan kuitenkin kestävän vielä vähintään viikkoja.
Isis on kuitenkin tehnyt viime aikoina lähes jatkuvasti terrori-iskuja molemmissa maissa. Isisin uskotaan pystyvän iskuihin vielä pitkään, vaikka se menettäisikin maa-alueiden hallinnan.
Isis on myös saanut kannattajia eri puolilta maailmaa. Sille uskollisuutta vannoneita islamistiryhmiä on muun muassa Afganistanissa, Egyptin Siinailla, Nigeriassa ja Libyassa. Isisin terroristisolut ovat tehneet iskuja muun muassa Ranskassa, Belgiassa, Turkissa ja Libanonissa.

5. Mitä seuraavaksi?

Yhdysvaltain nimettömänä pysyttelevä virkamies kertoi uutistoimisto AFP:lle, että nyt alkaa Raqqan valtausta valmisteleva kaupungin eristäminen. Operaation on tarkoitus olla huolellinen ja monivaiheinen samaan tapaan kuin hyökkäys Irakin Mosuliin.
Hyökkäys Raqqaan kestää kauan ja sen valtaaminen on Mosulin valtausta vaikeampaa, BBC:n kirjeenvaihtaja Mark Lowen arvioi. Syyrian sekavassa sisällissodassa hyökkääjien on varottava paitsi Isisiä, myös muita sodan osapuolia.
Myös Isisin mahdollisen tappion jälkeiset asetelmat herättävät kysymyksiä. Raqqa sijaitsee syvällä arabien asuttamalla alueella. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan kurdijoukot ovat aikaisemmin karkottaneet arabeja valtaamistaan kylistä.
Syyrian sisällissota ei ratkea, vaikka Isis menettäisikin alueensa. Arabimaiden tukemat kapinalliset ja Venäjän ja Iranin tukema hallitus ovat ottaneet rajusti yhteen Aleppossa, eikä rauhanneuvottelut ole toistaiseksi tuottaneet tulosta.
Lähteet: AFP, Reuters.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti