torstai 17. marraskuuta 2016

A-studio: Terrafame aikoo käynnistää uraanilaitoksen Sotkamossa...

Olihan tuo tämäniltainen A-studio taas katseltavaa! Kyllä omat ajatukseni siirtyivät sekunnin sadasosassa Terrafame Oy:n hallituksen puheenjohtajan Lauri Ratian ja kainuulaisen kansanedustajan Marisanna Jarvan (Kesk.) puolelle. Heillä oli asiaa selkeästi siteeksi. Kokonaisuus pysyi hallussa.

Kainuun luonnonsuojelupiirin vpj. Antti Lankinen sekä kansanedustaja Touko Aalto (Vihr.) jauhoivat sitä iänikuista saarnaa Sotkamon kaivoksen alasajamiseksi, totaalista synkistelyä.

Juontaja Jan Anderssonnilla ei ollut taaskaan paras iltansa. Hän tuntuu olevan erittäin "keskeyttämisherkkä" varsinkin, kun aletaan puhua asiaa. Sen saivat tuta Ratia ja Jarva useamman kerran, mikäli havaintoni "Talvivaaran väristen silmälasieni läpi" olivat oikeita...  



Suora nettilainaus Yle Uutiset-svuilta hiukan tuunattuna:


A-studio: Terrafame aikoo käynnistää uraanilaitoksen Sotkamossa

Terrafame haluaa ottaa käyttöön entisen Talvivaaran kaivosalueella sijaitsevan uraanilaitoksen. Terrafamen hallituksen puheejohtaja Lauri Ratia vahvisti hankkeen etenemisen torstai-illan A-studio: Talkissa.
Talous

Lauri Ratia
Lauri RatiaYle

Entistä Talvivaaran kaivosta pyörittävä Terrafame on uraanilaitoksensa kanssa nyt tosissaan. Talvivaarassa seisoo jo lähes valmis uraanilaitos, johon on investoitu 75 miljoonaa euroa. Laitos on seissyt useita vuosia, mutta se on pidetty kunnossa. Käyttöönotto edellyttää vielä pieniä täydennysinvestointeja.
– Haluan laitoksen käyttöön. Se on Suomelle strategisesti erittäin tärkeä asia. Terrafamen tuotannon myötä Suomi olisi uraanin suhteen lähes omavarainen, Ratia sanoo.
Ratian mukaan uraanin talteenotto on mukana kaikissa Terrafamen tervehdyttämisvaihtoehdoissa. Viimeksi suunnitelmiia on käyty lävitse torstaina.

Luvat edellyttävät päivittämistä

Uraanin tuottaminen ja toimittaminen tarvitsee luvat niin valtioneuvostolta kuin Euroopan atomienergiayhteisöltä Euratomilta. Uraanin talteenottohanke vaatii myös ympäristöluvan, jonka ratkaisee Pohjois-Suomen aluehallintovirasto sekä kemikaaliluvan, josta vastaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto. Lisäksi Säteilyturvakeskus myöntää käynnistämisluvan ja tarkastaa toiminnan ennen sen aloittamista.
Terrafamen kaivosalueella esiintyy luonnonuraania pieninä pitoisuuksina. Yhden arvion mukaan uraanin tuotantomäärä voi olla noin 350 tonnia vuodessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti