torstai 3. marraskuuta 2016

Uusi eurooppalainen elokuva esillä Kemissä...

Alla olevaa artikkeliin totean, että olen käynyt viimeksi Kemissä elokuvateatterissa katsomassa ”eläviä kuvia” 1960-luvun puolenvälin tienoilla silloisen tyttöystäväni, nykyisen vaimoni kanssa.
Elokuvan nimi oli Rakkauden ABC, siihen aikaan kohtalaisen rohkea elokuva, joka näytti erittäin asiallisesti, suorasukaisesti ja kauniisti kaiken sen, mitä naisen ja miehen välillä rakkauselämässä tapahtuu. Oikeastaan se oli hyvä opetuselokuva…

Toki sen jälkeen opiskeluaikoina Tampereella kävimme muutaman kerran elokuvissa, mutta sen jälkeen en itse ole elokuviin vaivautunut.

Olen silloin tällöin mietiskellyt, mikä saisi minut lähtemään elokuviin.

En ole toistaiseksi keksinyt järkevää vastausta. Jostain syystä tuo elokuvien katseleminen elokuvateatterissa on jäänyt omalta osalta olemattomiin, toki televisiosta on tullut katseltua ja takavuosina aika-ajoin myös aktiivisesti nauhoitettua moniakin elokuvia ja nimenomaan dokumentteja mm. opetuskäyttöön. Ne ovat pakattuina siististi varaston pahvilaatikossa - vähän yli 100 kpl VHS-nauhaa. Pitäisi muokata ainakin osa DVD-formaattiin - sitten joskus...

Suomalaisten perheiden ajankäyttöä on tutkittu paljon. Lähtemättä analysoimaan eri tutkimuksia, on otettava esiin yksi osa-alue, joka kuuluu olennaisesti jokapäiväiseen tai pääasiassa jokailtaiseen elämään. Se on median seuraaminen. 
Siihen kuuluu mm. sanomalehtien lukemista, aikakauslehtien lukemista, kirjojen lukemista, erittelemätöntä lukemista, radion kuuntelua, tietokoneen tms. tietotekniikkaan perustuvien vempainten huvi- ja hyötykäyttöä ja television katselua.

Tutkimusten mukaan jokainen suomalainen käyttää aikaa median seuraamiseen keskimäärin kaksi (2) – viisi (5) tuntia vuorokaudessa.
Aika monia suomalaisia television katselu sitoo iltaisin kohtuuttoman pitkäksi aikaa. 

Itselläni tietokoneen ääressä kuluu pitkin päivää aivan turhan paljon aikaa, se on avoimesti myönnettävä.

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Uusi eurooppalainen elokuva esillä Kemissä

Yhdeksännen kerran järjestettävä tilaisuus tuo Kemin Kinopirttiin muun muassa Espanjan viime vuoden suosituimman elokuvan sekä Katja Gauriloffin tarinan "Kuun metsän Kaisasta".
Elokuvat (teokset)



Kemin taideyhdistyksen puheenjohtaja Aimo Tervahauta.
Kemin taideyhdistyksen puheenjohtaja Aimo Tervahauta.Yle / Jari Peltoperä.

Torstaina Kemissä käynnistyvä laatuelokuvien viikonloppu luo oivan katsauksen eurooppalaisen elokuvan nykytilaan.
– Elokuvien pitää olla uusia, eurooppalaisia ja niiden pitää olla laatuelokuvia, luonnehtii Kemin taideyhdistyksen puheenjohtaja Aimo Tervahauta.
– Viikonlopun ohjelmaa rakennetaan koko vuoden ajan, pitää pysyä kärryillä mitä elokuvamaailmassa tapahtuu. Yksi hyvä tapa on esimerkiksi vierailla Sodankylän elokuvafestivaaleilla.
Joskus sattumallakin on sijansa elokuvien hankinnassa kertoo Aimo Tervahauta.
– Kysyin laatuelokuvien maahantuojalta Cinema Mondolta mahdollisuutta saada romanialaisen Mungiun "Valmistujaiset" elokuvaa Kemiin. Kyseisen yhtiön kemiläislähtöinen toimitusjohtaja Mika Siltala vinkkasi, että ottakaa samalla myös espanjan viime vuoden suosituin elokuva "Paras ystäväni Truman" esitettäväksi. Tämä elokuva käynnistääkin koko tapahtuman torstai-iltana.

Kuun metsän Kaisa nähdään Kemissä

Lauantaina Kemin Kinopirtissä nähdään koltansaamelaisen Katja Gauriloffin ohjaama dokumentti "Kuun metsän Kaisa". Elokuvan tuottajana on toiminut "Miesten vuoro" -elokuvasta tuttu kemiläissyntyinen Joonas Berghäll.
"Kuun metsän Kaisa" kertoo Gauriloffin oman isoisoäidin Kaisan ja sveitsiläs-venäläisen kirjailijan Robert Crottetin ystävyydestä. Crottet kulki ennen maailmansotia Petsamon Suonikylään, jossa Kaisa otti hänet huomaansa asumaan.
Torstaista sunnuntaihin Kinopirtissä nähdään edellämainittujen lisäksi myös ranskalaisen Desplechin "Kolme muistoa nuoruudestani", islantilaisen Hakonarsonin "Pässit", tanskalaisen Vinterbergin "Kommuuni" sekä kreikkalaisen Lathimoksen "The Lobster".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti