tiistai 8. marraskuuta 2016

Kemi panostaa puurakentamiseen...

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan - hyvä juttu!

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Kemi panostaa puurakentamiseen

Kaupunginhallitus esittää arktisen puurakentamisen toimenpideohjelman hyväksymistä valtuustolle.

PENTTI VUOSAARI
Kemin näyttävin kohde, jossa on käytetty CLT:tä eli ristiinlaminoituja massiivipuulevyjä, on uusi Sauvosaaren jalkapallokatsomo.
Jussi Saarela
Kemi aikoo jatkossa panostaa paljon puurakentamiseen. Kemin kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessaan hyväksyä Kemin arktisen puurakentamisen toimenpideohjelman ja esittää sitä valtuuston hyväksyttäväksi.
Kaupungissa on jo hyvin CLT-osaamista eli taitoa käsitellä ristiinlaminoituja massiivipuulevyjä (Cross Laminated Timber). Kemin CLT-osaamiskeskus on Lappian CLT-oppimisympäristön ja Digipolis Oy:n rakennuttaman CLT-Koetalon muodostama kokonaisuus.
– Haluamme panostaa puurakentamiseen kolmesta syystä.

Lappia on tehnyt hyvän investoinnin CLT-tuotannon koetehtaaseen ja näemme muutenkin, että puurakentamisessa on paljon potentiaalia.
Toiseksi Sarius-kaavassa on yksi korttelialue kaavoitettu kaksikerroksiselle puutalorakentamiselle. Haluamme tarjota sitä ainakin osittain yhteistyökohteeksi mahdollisille toimijoille ja miettiä uudenlaista puutalorakentamista.
Kolmanneksi uskomme, että puurakentamisen esiin nostaminen sopii Kemin biotaloushabitukseen nyt muutenkin, kaupunginjohtaja Tero Nissinen sanoo.
Toimenpideohjelmaan sisältyy, että kaupunki osoittaa olemassa olevasta kaavasta tarpeeksi alueita puukerrostalo- ja pientalorakentamiselle. Samalla kaupunki kaavoittaa uusia kaavoja laatiessaan kysyntää vastaavasti tarpeeksi alueita puurakentamiselle.
Tavoitteena on huomioida positiivisella tavalla puurakentamisen mahdollisuudet kaupunkikonsernin omien rakennusten rakennuttamisessa tapauskohtaisen arvioinnin pohjalta. Pyrkimyksenä on myös puun käytön lisääminen liike- ja toimitilarakentamisessa. Kaupunki pyrkii myös ohjamaan ja neuvomaan korjaus- ja uudisrakentamisessa oikeaoppista puun käyttöä.
Toimenpideohjelmaan sisältyy myös arktisen puurakentamisen tutkimuksen, koulutuksen ja tuotekehityksen tukeminen omalta osaltaan, minkä tavoitteena on synnyttää Kemiin arktisen, vähähiilisen ja älykkään puurakentamisen osaamiskeskus yhdessä Oulun ja Lapin yliopistojen, Lapin ammattikorkeakoulun, ammattiopisto Lappian CLT-ympäristön, Kemin Digipolis Oy:n ja yritysten kanssa.
Kaupunki myös pyrkii omalta osaltaan vaikuttamaan siihen, että osaamiskeskus verkottuu mahdollisimman pian niin Luulajan teknisen yliopiston kuin Linneus-yliopistonkin kanssa.
Tavoitteena on myös osallistua Arktisen yliopiston – Uarcticin -arktisen puurakentamisen teemaryhmän synnyttämiseen ryhmän jäsenenä.
Konserniohjauksella on tarkoitus vaikuttaa siihen, että mahdolliset uudet puutuotealan yritykset saavat kaupungista tarvittaessa asianmukaiset tilat.
Kaupunki haluaa olla myös aktiivinen toimija niin Nordic Wooden Cities -yhdistyksessä kuin Arktiset puukaupungit -verkostossakin. Tavoitteena on myös tehdä mahdolliseksi nuorille ja senioreille sopivien pientalojen rakentaminen kaupungin keskustaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti