lauantai 19. marraskuuta 2016

Aleppo on maanpäällinen helvetti – "Lapsille ei ole tehty näin pahaa väkivaltaa toisen maailmansodan jälkeen"

Alla oleva on murheellista luettavaa. Saman tyyppinen tilanne lienee Irakin Mosulissa ja Raggassa...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiuakn tuunattuna:


Aleppo on maanpäällinen helvetti – "Lapsille ei ole tehty näin pahaa väkivaltaa toisen maailmansodan jälkeen"

Saarretussa Itä-Aleppossa on loukussa 275 000 siviiliä. Pakenemaan ei pääse, lapsia surmataan joka päivä.
Aleppo








Avustustyöntekijä kuljettaa lasta turvaan Aleppossa.
Avustustyöntekijä kuljettaa lasta turvaan Aleppossa.The Syria Civil Defence volunteer organization

Lasten hirvittävät kärsimykset

Itä-Aleppon kauhuissa elää noin 100 000 lasta. Lapsia kuolee ja haavoittuu päivittäin. Lapset ovat kaikkein turvattomimmassa asemassa. He eivät esimerkiksi osaa suojautua pommituksilta aikuisten tavoin.
YK:n lastenjärjestön Unicefin Syyria-tiedottaja Juliet Touma Jordanian Ammanista:
– Aleppo on lapsille maailman vaarallisin kaupunki. Se on maanpäällinen helvetti. Aleppossa ei ole ainuttakaan turvallista paikkaa: klinikoita, sairaaloita ja ambulanssejakin tulitetaan.
Lapset joutuvat elämään arkeaan keskellä kauhua ja kuolemaa.
– He heräävät pommitusten jylinään. Tilanne on hirvittävä, ja se on jatkunut aivan liian pitkään. Sodan psyykkiset vaikutukset joka ikiseen syyrialaiseen lapseen ovat valtavat ja pitkäkestoiset.
Unicef pitää Syyrian sotaa ja Itä-Aleppon tilannetta lasten kannalta vakavimpana konfliktina järjestön 70 vuotta jatkuneen toiminnan aikana.
– Maailmassa ei ole tehty (lapsille) näin pahaa väkivaltaa toisen maailmansodan jälkeen: kaksi miljoonaa lapsipakolaista, kahdeksan miljoonaa lasta avun tarpeessa. Kaikkia sodan sääntöjä on rikottu.
Unicefillä ei ole tällä hetkellä pääsyä Aleppon itäosaan. Järjestöllä on työntekijöitä Aleppon länsiosassa ja muualla Syyriassa.

Kuinka kauan ihmiset jaksavat sinnitellä?

Aleppossa on meneillään huminitaarinen katastrofi. Saarrettuun itäosaan ei saada kuljetettua apua. Pula ruoasta, lääkintätarvikkeista ja polttoaineesta pahenee päivä päivältä.
Aleppoa pommittavat Syyria ja Venäjä ovat iskeneet myös avustuskuljetuksiin ja sairaaloihin.
Kymmeniä avustusmatkoja Aleppoon kapinallisten puolelle tehnyt Rami Adham Suomi-Syyria-yhteisöstä:
– Varastoja ja avustuksia siviileille hoitavat ovat kertoneet, että kuuden kuukauden tavaroista on käytetty kahden kuukauden varannot. Meillä on neljä kuukautta aikaa ennen kuin kaikki varastot ovat tyhjentyneet.
Adhamin tiedon mukaan Itä-Aleppossa työskentelee ympärivuorokautisesti enää 14 lääkäriä. Vain seitsemän klinikkaa toimii edes osittain.
– Siviilit kestävät enintään kolme-neljä kuukautta. Sen jälkeen ihmiset alkavat kuihtua ja kuolla nälkään. Etenkin lapset kärsivät, Adham pelkistää tilanteen.

Miksi aleppolaiset eivät pakene pommien alta?

Pakeneminen kapinallisten hallitsemasta Aleppon itäosasta on tällä hetkellä mahdotonta. Tiettävästi vain harva on pyrkinyt alueelta pois.
Bashar al-Assadin hallinto on luvannut, että siviilit pääsisivät poistumaan turvallisesti Aleppon länsiosaan. Tosiasiassa siviilejä kuitenkin ammutaan ylityspaikoilla, Rami Adham sanoo.
– Jotkut siviilit uskoivat ja yrittivät Länsi-Aleppoon. Toiselta puolelta kuitenkin ammuttiin. Esimerkiksi eräs nainen kuoli ja hänen poikansa pakeni takaisin kapinallisalueelle. Ainakin 11 siviiliä on kuollut tarkka-ampujien luoteihin kahden viikon aikana.
Tietoja siviilien ampumisesta on Adhamin mukaan tullut useilta ylityspaikoilta. Riskien vuoksi kapinalliset kehottavat ihmisiä olemaan yrittämättä pakenemista.
Syyrian hallitus puolestaan syyttää kapinallisten sulkeneen poistumisreitit ja estäneen siviilejä poistumasta Itä-Alepposta.

YK: Siviilien näännyttäminen on sotarikos

Aleppon piiritys ei ole ensimmäinen laatuaan Syyriassa, mutta Aleppo on suurin piiritykseen joutunut kaupunki.









Kuvassa näkyy pommituksissa romahtanut rakennus Syyrian Aleppossa.
Aleppon pelätään luhistuvan lähikuukausina kokonaan, elleivät ilmaiskut lopu.Reuters

Syyrian hallituksen joukot ja kapinalliset ovat molemmat käyttäneet kaupunkien ja asutuskeskusten piiritystä sodankäyntikeinona.
Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi Helsingin yliopistosta:
– Jos piiritys johtaa siihen, että siviilit joutuvat kärsimään kohtuuttomasti, voi olla kysymys sotarikoksesta. Kaikilta osin näyttää siltä, että siviilien kärsimys Aleppossa on ollut kohtuutonta.
Piiritystä sinänsä ei ole kielletty kansainvälisissä sopimuksissa. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on kuitenkin painottanut, että syyrialaisten siviilien nälkään näännyttäminen on yksiselitteisesti sotarikos.









Joukko Syyrian armeijan sotilaita Aleppossa, taustalla rakennusten raunioita.
Syyrian armeijan sotilaita Aleppossa 24.9.2016. Uutistoimisto SANAn mukaan armeijan valtaamassa Handaratin leirissä.EPA/SANA

Siviilien käyttämän vedenjakelun ja ruokavarastojen tuhoaminen pommituksilla on sopimusten mukaan kielletty. Lääkkeiden, ruoan ja muiden tarpeiden toimittaminen siviileille on Geneven sopimusten mukaan sallittava.

Kuinka paljon Aleppossa on kapinallisia?

YK:n mukaan Aleppossa on noin 8 000 maltillisten kapinallisten taistelijaa ja noin tuhat äärijärjestö al-Nusran taistelijaa.
Syyrian hallitus ja Venäjä ovat syyttäneet kapinallisia ihmiskilpien käytöstä.
– On tyypillistä, että sotatilanteessa ja varsinkin sisällissodassa siviilit ja sodankävijät ovat keskenään sekaisin, toteaa kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi.









Syyrialaissotilaita Aleppossa lauantaina 24. syyskuuta.
Syyrialaissotilaita Aleppossa lauantaina 24. syyskuuta.SANA / EPA

Kansainvälinen humanitäärinen oikeus pyrkii ehkäisemään sotatoimien kohdistumisen kohtuuttomasti siviileihin.
– Sotatoimissa voi vahingoittaa siviilejä kunhan vahingoittaminen ei ole tahallista ja jos se on kohtuullisessa suhteessa tavoiteltuun sotilaalliseen päämäärään, Koskenniemi arvioi.
Kansainvälinen oikeus ei kuitenkaan määrittele sitä, mikä on kohtuullista.

Iskuja saadaan hillittyä tai kapinalliset antautuvat

Poliittinen ratkaisu sotaan on kaukana ja on vaikea niin kauan kuin Assad on mukana neuvotteluissa. On myös epätodennäköistä, että kapinalliset laskisivat aseensa ja antautuisivat Aleppossa.









Pommien tuhoama Punaisen Ristin avustusrekka Urum al-Kubrassa, Aleppossa 20. syyskuuta.
Pommien tuhoama Punaisen Puolikuun avustusrekka lähellä Aleppoa 20. syyskuuta.Syria Civil Defence / EPA

Diplomaattiset ponnistelut ovat kompuroineet pahoin, mutta Yhdysvallat ja Venäjä ovat sentään sopineet paluusta neuvottelupöytään huomenna lauantaina. Suurvallat katkaisivat neuvottelut viime viikolla jännitteiden kiristyessä Aleppon takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti