keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Tuttu juttu...

Alla olevassa artikkelissa todetaan: Kemin vahvuuksia ovat merenläheisyys ja yhteisöllisyys.

Totta! Tuttu juttu! Nimenomaan merenläheisyys, meren hyödyntäminen nykyistä enemmän matkailussa on ollut pitkään pohdinnassa. Erityisesti kesäaikainen hyötykäyttö ei ole toistaiseksi edistynyt toivotulla tavalla.

Itsekin olen taannoin tehnyt virallisia ehdotuksia asiaan liittyvänä. Yksi ehdotuksistani Kemin kaupunginhallitukselle on esitys, että Kemi julistautuu Mato-onginnan Mekaksi. Se on edelleenkin hyvä esitys, mutta se kuuluu sarjaan "väärin sammutettu" esitys...

Todettakoon pienenä sivujuonteena, että Kati on entisiä oppilaitani noin viidentoista vuoden takaa. Tapasin hänet Lapin amk:n järjestämässä Rikasta Pohjoista-seminaarissa Kemissä.

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Kemistä ympärivuotinen kohde

Kuva: Pentti Vuosaari
Jussi Saarela Lähetä palautetta toimittajalle
Kemin Kaupunkikeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Kati Klaavuniemi (vas.) ja Kemin kaupungin kehittämiskoordinaattori Oili Ruokamo ihastelivat tiistaina Kemin kävelykadun Playstation-taideteosta, jonka on tehnyt Sauli Mie

Tapahtumista voitaisiin koota nykyistä suurempia kokonaisuuksia.
Kemin vahvuuksia ovat merenläheisyys ja yhteisöllisyys.

Jussi Saarela
Kemi
Kemiläisten hyvinvoinnin eteen on alkanut tehdä työtä kaksi uutta naista. Kati Klaavuniemi aloitti vasta Kemin kaupunkikeskusyhdistys ry:n (Kemitiimi) toiminnanjohtajana ja Oili Ruokamo Kemin kaupungin kehittämiskoordinaattorina.
Ruokamo keskittyy työssään Kemin matkailun kehittämiseen ympärivuotiseksi.
- Matkailuun olennaisesti liittyvät tapahtumat ja myös muut palveluelinkeinot, koska tapahtumat ovat hyvä tapa tuotteistaa matkailua ja matkailijat käyttävät palveluja.
Hänen tärkeimpiä yhteistyökumppaneita matkailun saralla ovat Kemin Matkailu, Meri-Lapin Matkailu, Kemin Kaupunkikeskusyhdistys ja kaikki tapahtumien järjestäjät.
- On mahtavaa, että on tulossa paljon tapahtumia kuten aina aikaisemminkin. Olemme Katin kanssa tapahtumien keskipisteessä. Meidän pitää varmistaa, että ne eivät lähde täältä pois. Tapahtumista voitaisiin koota suurempia kokonaisuuksia. Kun pienet toimijat tekevät yhdessä, tulee paljon isompi kakku. Isot tapahtumat houkuttelisivat asiakkaita Oulu–Rovaniemi -akselilta ja toisivat tänne lisää tuloa. Siihen liittyy matkailun paketointi muiden elinkeinojen kanssa, Ruokamo kertoo.
Aasialaiset turistit ovat hiljattain löytäneet Kemin. Näillä näkymin ensi syksynä alkaa kaupungin palveluelinkeinolle tarkoitettu Aasian kulttuurikoulutus.
Työnsä
 alkumetreillä Ruokamo on kierrellyt kaupungilla ja tehnyt havaintoja kaupunkikuvan vieraanvaraisuudesta. Samalla hän on tehnyt parannusehdotuksia.
Ruokamo kehuu Kemin palveluja ja palveluasennetta hyviksi. Kaupungissa saa hyvin hänen mielestään henkilökohtaista palvelua, jolla kivijalkamyymälät pärjäävät.
- Haluamme palvelun kautta luoda Kemistä paikan, jonne halutaan tulla sen vuoksi, että täällä on kivaa.
Klaavuniemen mukaan monella kemiläisellä yrityksellä on paljon annettavaa, mutta niillä ei ole ollut konsteja yrityksensä hyvän palvelun tunnetuksi tekemiseen. Maine hyvästä palvelusta kantautuu hänen mukaansa kauas.
- Nyt on loistava tilaisuus päästä Oilin kanssa tekemään yhteistyötä, koska nyt on lisää työkaluja, Klaavuniemi sanoo.
Klaavuniemen työtehtäviin kuuluu Kemin kaupunkikeskustan kehittäminen. Kemitiimissä on mukana kemiläisiä yrityksiä, yhdistyksiä ja kaupunki.
- Tehtävänäni on lähinnä kehittää keskustaa tuomalla sisältöä, tapahtumia ja yrityksille työkaluja esimerkiksi koulutusten kautta. Työtäni on myös hyvän puhuminen Kemistä.
Ruokamolla on mennyt ensimmäinen kuukausi ihmisten tapaamiseen.
- Minut on otettu hyvin vastaan Kemissä. En ole tullut tänne tekemään vain työtä vaan asumaan.
Ruokamon
 mielestä kaupungin vahvuuksia ovat pieni koko, merenläheisyys ja puistot.
- Merenläheisyys oli minulla varmaan suurin syy tulla tänne. Sisäsatama on upea ja myös koko kaupunki on meren äärellä. Matkailun vahvuuksia ovat jäänmurtaja Sampo ja Lumilinna.
Kemin suuri voimavara on hänen mukaansa yhteisöllisyys, joka perustuu teollisuuskaupungin perinteiseen yhdessä tekemisen kulttuuriin.
- Täällä on paljon yhteisöllistä porukkaa. Kemi pitää saada nousuun sen me-hengen avulla.
Klaavuniemen mielestä Kemin historia antaa mahdollisuuksia esimerkiksi monenlaisten tapahtumien järjestämiseen.
TIETOA

Aktiivisia kehittäjänaisia Kemistä

Oili Ruokamo

Työskenteli ennen nykyistä toimeaan Haaga-Perhossa matkailualan erikoisasiantuntijana.
Sitä ennen hän on työskennellyt muun muassa mediassa, mainostoimistossa, kymmenien EU-projektien johdossa ja Arktikumin toimitusjohtajana.
Asunut eripuolilla Suomea ja Italiassa.
Koulutukseltaan muun muassa merkonomi, restonomi ja suorittaa parhaillaan ylempää restonomin tutkintoa.

Kati Klaavuniemi

Kemin Kaupunkikeskusyhdistyksen uusi toiminnanjohtaja. Tekee myös markkinointiviestinnän suunnittelua.
Työskenteli työuransa alussa kymmenen vuotta Kemin kaupungin nuorisotyössä taide- ja mediatyöpajan ohjaajana. Sen jälkeen toimi kahdeksan vuotta mainostoimisto Avalonin copywriterina. Sen jälkeen tehnyt markkinointiviestintää freelancerina.
Koulutukseltaan paperiprosessin hoitaja ja markkinointiviestinnän suunnittelija.
Harrastanut tapahtumien järjestämistä Kemissä noin 20 vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti