maanantai 18. toukokuuta 2015

Kesäautomme VW Doppel TD on katsastettu...

Kävin hetki sitten katsastamassa kesäautomme VW Doppel TD vm. 1989 A-Katsastus Oy:n Kemin katsastusasemalla Karjalahdella.

Autolla on ajettu tällä hetkellä 301697 km ja katsastusmerkintöjen mukaan käyttöjarru-, seisontajarru- ja pakokaasujen päästömittausarvot ovat minimaalisen pienet sallituista arvoista. Lisäksi paperissa lukee: 
Katsastuksessa on tarkastettu direktiivin 2009/40/EY (muutettu direktiivillä 2010/48/EU) mukaiset kohteet. Vikoja ja puutteita ei havaittu...

Minulla on aina ollut tapana seurata katsastustoimenpiteitä ja keskustella katsastajan kanssa autoiluun liittyvistä asioista. Tällä kerralla Asko Räikkä oli katsastajana. Keskustelimme mm. iskunvaimentimien kunnosta ja miten koville ne joutuvat teiden ollessa huonokuntoisia.
Keskustelumme laajeni tiestön kuntoon nimenomaan Pohjois-Suomen tiestön osalta...

Keskustelimme myös autojen hinnoista ja totesimme yhteisenä näkemyksenä, että katsastuksessa olevan auton hinta ei juurikaan enää laske. Päinvastoin sen hinta saattaa tästä lähtien alkaa nousta - varsinkin jos auto muutaman vuoden päästä museokatsastetaan...

Käväisin katsastuksen jälkeen kaupungilla ja kadun varrella parkissa ollessani soitin tuttavalleni muissa asioissa.
En malttanut olla sanomatta, että kävin juuri hetki sitten katsastamassa vanhan palvelijamme - vikoja ja puutteita ei havaittu - se oli virhe, todella paha virhe, jonka huomasin välittömästi...

"Lähes kaikki autoista tietävä/tietävinään" oleva tuttuni antoi ymmärtää, että esim. nykyautojen päästömittaukset ovat niin tiukat, että auton moottorin pitää olla erittäin hyvässä kunnossa, jotta se läpäisee katsastuksen.
Hän ei nyt aivan suoraan asiaa ilmaissut, että automme ei olisi pitänyt läpäistä katsastusta, mutta hänen mielestä vanhojen autojen päästötoleransseja on jouduttu höllentämään.

Taisinpa todeta, että minulle riittää automme osalta em. direktiiveihin perustuvat merkinnät.

Oli niin tai näin, yritän olla seuraavan katsastuksen yhteydessä kertomatta sanallaankaan em. henkilölle katsastusasioista. Todellinen ilonpilaaja, minun on aivan pakko murheellisena todeta.
Yritän päästä tästä takaiskusta nopeasti yli, oikeastaan olen jo päässytkin, sillä mielessäni kävi lähes kolmekymmentä vuotta sitten tekemäni reklamaatio, joka liittyy räjähtäneeseen autonrenkaaseen.

Siitä mahdollisesti jossakin sopivassa tilanteessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti