sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Ei maksa palio mittää...

Olen näemmä ottanut tavakseni selailla vanhoja tekstejäni. Mahdollisesti alla oleva teksitini on olut tavalla tai toisella esillä Bligisivullani aikaisemminkin, mutta haitanneeko tuo, jos kerrataan...
Jotenkin tuntuu itsestäkin siltä, että rahanarvo on hämärtynyt siirryttyämme Suomessakin markasta euroon.

Toivottavasti uuden hallituksen toimenpitein kyetään hillitsemään inflaatiota, jotta tuolla europahaisella vielä vaalikauden päätyttyäkin olisi siedettävää ostovoimaa...


Vanha tekstini vuodelsta 2005:

EI MAKSA PALIO MITTÄÄ...

Kuuntelin puolella korvalla radiosta toivemusiikkilähetystä, jossa nuorenpuoleinen nainen ja nuorehko mies jututtivat kuuntelijoita mukavan lupsakkaasti.
He yrittivät aktivoida ihmisiä ottamaan yhteyttä ja lähettelemään myös tekstiviestejä kännykällä soittotoiveidensa toteuttamiseksi. Naishenkilö totesi, että tekstiviestin lähettäminen ei maksa palio mittää, loppuosa kirjakielellä: paljon mitään...

Hän sanoi tekstiviestin maksavan 0,50€ eli 50 senttiä. Onhan se sentään jotakin!

Vanhassa rahassa se olisi melkein kolme (3) markkaa (mk) ja sillä sai entiseen hyvään aikaan vaihtoehtoisesti mm. kupin-pari kahvia, litran maitoa, ranskanleivän, tarjouksesta kunnon ruisleivänkin, puntin jopa pari tulitikkuja, jne. eli yhtä sun toista...

Muistuu aina tämän tyyppisessä tilanteessa entisen opettajakollegani matemaattistaloudellisen tarkat perustelut, ettei ole kokonaistaloudellisesti kannattavaa esim. pennin, viidenpennin, kymmenen pennin, jne. kolikon noukkiminen kadulta tai kaupan lattialta.
Minulla on kuitenkin ollut olosuhteiden pakosta niin notkea selkä, että olen aina kumartunut noukkimaan kolikon, mikäli sen vain olen huomannut. Valitettavasti kadulta tai kauppojen lattioilta ei setelirahatukkoa ole sattunut näkökenttään!
Eurokolikoita on kahdeksan: 1 ja 2 euron kolikot sekä 50, 20, 10, 5, 2 ja 1 sentin rahat. Näistä ei Suomessa aivan pienimpiä käytetä...
Euroseteleitä on seitsemän eriarvoista: 5, 10, 20, 50, 100, 200 ja 500 euron setelit. Näistä loppupään seteleitä olen minäkin nähnyt joskus kuvissa...
Siirryimme euroaikaan 1.1.2002.
Monet, mm. minä, pelkäsivät hintojen nousevan. Miten siinä sitten kävi?

Todettakoon mm. että mm. kolme italialaista taloustutkijaa vertasi vuoden 2002 ja 2003 ravintolahintoja ja huomasi, että ravintoloiden ja hotellien hinnat nousivat euromaissa nopeammin kuin euroalueen ulkopuolisissa EU-maissa. Italiassa, Ranskassa ja Saksassa ravintoloiden hinnat nousivat 4,3 prosenttia. Italiassa nousu oli peräti 5,5 prosenttia.
Sen sijaan yhteisvaluutan ulkopuolelle jättäytyneessä Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa ja Tanskassa hinnankorotukset olivat vain 0,5 prosenttia.
Kun Rooman, Lontoon ja Bristolin yliopistoissa työskentelevät tutkijat selvittivät turistikohteiden hintoja, nousu oli peräti 6 prosenttia.
Vaikka Euroopan keskuspankki on kerta toisensa kieltänyt, että euro ei ole nostanut hintoja, tutkijat ovat varmoja, että ainakin hotelli- ja ravintola-ala käyttää edelleen euron tuomaa hintasekaannusta hyväkseen.Entä Suomessa?
Tilastokeskuksen mukaan ravintoloissa ja kahviloissa ruoan ja alkoholin hinta nousi euron tulon jälkeen 1,8 prosenttia vuosina 2001-2002. Seuraavana vuonna nousu oli 2,1 prosenttia ja viime vuonna 2,5 prosenttia.
Viime vuoden maaliskuussa tapahtunut alkoholiveron alennus pitää hintojen vuosinousua kurissa.

Horisontissa häämöttäneen alkoholin tuonnin vapautuminen = Viron viinarallin ehkäisemiseksi ja verotuottojen turvaamiseksi valtiovarainministeriö katsoi tarpeelliseksi ryhtyä toimiin, jotta suomalaisten into ostaa väkijuomansa kotimaisista pitkäripaisista säilyisi.
Pääministeri Matti Vanhasen johtamassa budjettiriihessä veronalennushanke sai hallituksen siunauksen. Eduskunta hyväksyi marraskuun lopulla hallituksen esityksen.
Alkoholiveron alennukset astuivat voimaan 1. maaliskuuta 2004.

Eurotouhut siis laskivat viinan hintaa, josta ollaan ainakin kahta mieltä.

Pääsääntöisesti euroon siirtyminen on nostanut hintoja; esimerkkinä se entinen markan kahvikuppi baarissa maksaa nykyisin vähintään euron!
No pakkoko sitä on mennä baariin juomaan, kun puolen kilon kahvipaketinkin saa jo eurolla, ei siis maksa palio mittää...

OHO! lipsahti vähän kauas alkuperäisestä aiheesta, mutta haitanneeko tuo palio mittää!

Aki Pyykkö





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti