sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Mainosteksti Kauppalehdestä...

Luettuani Kauppalehdestä alla olevan artikkelin mielessäni käväisi kesä vuonna 1976. 

Tarkemmin sanoen heinäkuinen aamuhetki vanhan kotitalomme portailla tehdessäni päätöksen tupakanpolton lopettamisesta. Lopettamispäätös on pitänyt ja pitää jatkossakin.

Lopettamispäätös aiheutti myönteisen elämänmuutosprosessin. Päätin hankkia kunnon lenkkeilykengät. Paikallisesta urheiluliikkeestä ostin alla olevassa artikkelissakin mainitut Karhun M-sarjan kengät.

Ne olivat hyvät kengät, joita kuitenkin käytin lenkkeilyssä aivan liian vähän. Tosin tupakanpolton lopettamisen alkuaikoina verrattain usein...



Suora nettilainaus Kauppalahdestä hiukan tuunattuna:

Legendaarisen juoksukengän tekijät hakevat uutta jättipottia

Vuosien kehitystyö. Teuvo Niskanen, yksi Feet-kenkien kehittäjistä, lähestyy juoksujalkineiden valmistusta fysioterapeutin näkökulmasta. KUVA: TIINA SOMERPURO/KL
Karhun M-sarjan aikoinaan kehittänyt tiimi tähtää nyt maailmanmarkkinoille uudella suomalaistuotteella.

Feet2 Oy

Mitä tekee: Juoksukenkien valmistus ja myynti
Perustettu: 2014
Kotipaikka: Helsinki
Liikevaihto: 2014 ei liikevaihtoa, 2015 tavoite noin 200 000 euroa
Nettotulos: 2014 negatiivinen, 2015 ennusteen mukaan positiivinen
Omistus: Teuvo Niskanen ja Jouko Havas
Entä jos kaikki, mitä sinulle on kerrottu juoksukenkiä ostaessasi, olisikin potaskaa?
"Haastava jalka", "ylipronaatio", "alipronaatio" ja niin edelleen. Tuntuu, että tossumyyjät lähtevät aina liikkeelle olettamuksesta, että kaikilla on jonkinlainen askellusvirhe.
Suomalainen juoksukenkäinnovaatio Feet lähestyy asiaa toisin.
"Meidän ideologiamme on luonnollinen askel, sillä suurin osa rasitusvammoista on kengän aiheuttamia", sanoo Teuvo Niskanen, yksi Feet-juoksukengän kehittäjistä.
Niskanen on koulutukseltaan fysioterapeutti. Hän on erikoistunut alaraajaongelmiin.
Niskanen huomasi työssään, että juoksua harrastavilla alkoi ilmaantua huomattavan paljon rasitusvammoja 1990-luvun puolessavälissä. Tuolloin markkinoille tuli paljon ylipronaatiosuojattuja kenkiä.
Idea kengän kehittämiseen lähti hänelle itselleen tulleesta rasitusmurtumasta. Hän oli juuri pari kuukautta aiemmin vaihtanut kenkiin, joissa oli ajan trendin mukaisesti voimakas pronaatiotuki.

"Se herätti ajatuksen, että voisiko jalkine olla syynä siihen, että näin kävi."
Mahdollisuus uudenlaisen kengän kehittämiseen aukesi maastohiihdon kautta. Tuttu mies, hiihtolegenda Harri Kirvesniemi, oli pari vuotta aiemmin aloittanut urheiluvälinevalmistaja Karhun maastohiihtopuolen tuotepäällikkönä.
Niskanen toimi Karhulla pr-tehtävissä maastohiihtosuksien parissa. Kiteen suksitehtaalla käyntien yhteydessä selvisi, että Karhu oli aikeissa kehittää jotain aivan uutta juoksujalkinemarkkinoille.
Niskanen päätti keskustella asiasta silloisen Karhu Sporting Goodsin toimitusjohtajan kanssa, joka myöhemmin palkkasi hänet tuotekehitystehtäviin.
Niskanen ryhtyi kehittämään juoksukenkää yhdessä Matti Salmisen kanssa. Salminen on suunnitellut kenkiä Karhulle jo 1970-luvulta lähtien. Hän on ollut Niskasen oppi-isä jalkineiden tuotesuunnittelussa ja osaa kuulemma tehdä kengät "vaikka unissaan".
Miesten käsissä syntyi Karhun M-sarja. Myöhemmin Karhu-brändi myytiin amerikkalaisille, joiden omistuksessa se on tänäkin päivänä.
Nyt lanseeratun Feetin kohdalla puhutaan täysin eri tuotteesta, mutta brändin takana ovat samat kaverit: Niskanen ja Salminen.
Niskanen esittelee Feet-kengän pohjan läpileikkausta. Pohjan sisältä paljastuu useita erilaisia kerroksia ja kappaleita, joista jokaisella on oma, erityinen tarkoituksensa.
Täysin luonnolliseen askeleeseen ei päästä niin kauan, kun jalan ja alustan välissä on jokin kappale, mutta Feet pääsee Niskasen mukaan hyvin lähelle sitä.
"Jokaisella on persoonallinen tyylinsä edetä. Kengällä ei muuteta mitään. Päinvastoin, sillä tuetaan ja tehostetaan juoksuaskelta siten, että jalkaterän pienet lihakset tulevat hyötykäyttöön."
Jalassa on valmiiksi sisäänrakennettuna luontainen vaimennusjärjestelmä, jota juoksukengän rakenteiden ja geometrian pitäisi kunnioittaa. Niinpä mitään ylimääräisiä pehmusteita ei Niskasen mukaan tarvita.
Kehittäjät ovat saaneet patentille hyväksynnät ja kevään aikana he hakevat kansallisia patentteja. Niskasen mukaan vastaavaa innovaatiota ei ole markkinoilla.
Kotimaan markkina on kapea. Suomessa myydään vuosittain noin 400 000 paria juoksukenkiä. Niistä korkeampilaatuisia, niin sanottuja premium-kenkiä, on noin 10-15 prosenttia.
Feet haluaa jalansijan ensin Suomessa, mutta tähtää sen jälkeen maailmanmarkkinoille - jo lähiaikoina.
Tuotekehitys on tehty Suomessa, itse tuote Kiinassa. Hinnaltaan 129 euron juoksukenkä tuli Suomessa myyntiin maaliskuun lopussa. Seuraavaksi tiimi tähyää Keski-Euroopan markkinoille, missä heillä on jo sekä referenssejä että kokemusta Karhu-ajoilta.
Kengät myydään suoraan kauppiaille ilman väliportaita. Yrityksen oma verkkokauppakin on suunnitteilla.
Niskanen uskoo, että seuraavan vuoden sisällä Feet on kaikkien juoksijoiden huulilla.
"Alun signaalien perusteella voi olla luottavainen, että olemme isommassa mitassa vuoden kuluttua", hän sanoo.
Pullajalka testaa 
Valmistaudun parasta aikaa neljänteen maratoniin. Vanhat lenkkarini ovat vaihtokunnossa.
Yli- tai alipronaatiota ei ole, mutta juoksukenkäkauppiaat ovat todenneet jalkani "haastaviksi".
Pariisi-sirojen neljäkakkosten jalkaholvi on kuulemma poikkeuksellisen korkea, olen klassinen kanta-astuja ja nilkan luutkin ovat väärissä paikoissa.
Olen kokeillut monia yleisimmistä juoksukenkämerkeistä. Myyjät ovat suositelleet aina hyvin vaimennettua tossua kovalla alustalla tapahtuvaan maraton-treeniin.
Pehmusteista huolimatta erilaiset jalkakivut, polvissa, säärissä, nilkoissa ja jalkaterissä, ovat olleet arkipäivää kaikilla treenikausilla.
Ensimmäiset askeleet Feet-kengillä tuntuvat siltä, että paikat irtoavat hampaista. Jos vertaa vanhoihin kenkiin, niin niillä etenin kuin pumpulilla. Veikkaan, että lenkin jälkeen sattuu ja paljon.
Yllätyksekseni mihinkään ei koske. Seuraava, hieman pidempi lenkki asfaltilla tuntuu edelleen hyvältä.
Askel rullaa. Etenkin lopputyönnössä, jossa isovarvas ja kakkosvarvas irtoavat maasta, tuntuu olevan enemmän potkua. Tosin rullaavuus ja hyvä tuntuma hieman katoavat pehmeällä alustalla.
Noin 150 juostun kilometrin jälkeen jalkoihin ei edelleenkään satu, mutta kengänpohjat ovat kuluneet huomattavasti nopeammin kuin aiemmin käyttämissäni tossuissa.
Luonnollinen askel. Feet-juoksukenkien ideana on, ettei kenkä muuta luonnollista askelta vaan aktivoi jalkaterän pieniä lihaksia. KUVA: TIINA SOMERPURO/KL

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti