lauantai 23. toukokuuta 2015

Hyviä, odotettuja uutisia Suomen hallitusrintamalta...

Hallitusneuvottelut ovat jotakuinkin ohi, mahdollisesti hallitusohjelma kaipaa vielä pientä viilausta ennen ensi viikon julkistamista. Edessä on ministerisalkkujen jako. Toivottavasti siinä toteutuu luvattu tiukka linja. Kaksitoista ministeriä olisi optimaalinen, mutta taitaa tulla pari tykö...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Juha Sipilä: Hallitusohjelman päälinjoista on päästy sopuun

POLITIIKKA  


Hallitusneuvotteluita johtavan Juha Sipilän (kesk) mukaan tulevan hallituksen ohjelman päälinjoista on päästy sopuun.
"Tänään on sovittu talouden isosta kuvasta, verotuksesta ja reformeista. Viimeksi on jumpattu strategisia investointeja", Sipilä sanoi lauantaina illalla kello yhdeksän jälkeen valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa.
Sipilä kuvailee, että hallitusneuvotteluissa ollaan voiton puolella. Hallitusohjelma alkaa olla melko valmis.

Neuvotteluita käyvät
 keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus pääsivät lauantaina sopuun monista isoista kysymyksistä, kuten verotuksesta, leikkauksista sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen mallista."Runko on kasassa, mutta toki isojakin asioita on vielä tarkistettavana", Sipilä sanoi.
Sovun sisältöä puolueet eivät halunneet vielä paljastaa. Paketti tulee julki viimeistään keskiviikkona, jolloin hallitusohjelman pitäisi olla valmis.
Verotus oli yksi asioista, joissa neuvottelijoiden näkemykset poikkesivat selvästi toisistaan. Aiemmin lauantaina perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kertoi, että puolueilla oli erilaisia näkemyksiä veroratkaisujen kohteista.
”Koskevatko veroratkaisut kaikkia tuloluokkia vai ainoastaan pieni- ja keskituloisia”, Soini kiteytti keskeisen kysymyksen.
Kokoomus on todennäköisesti ollut valmis keventämään veroja muiltakin kuin pieni- ja keskituloisilta, mikä olisi perussuomalaisille vaikeaa.
Verokysymyksistä päästiin Sipilän mukaan kuitenkin melko helposti sopuun. Ratkaisu on hänen mielestään oikeudenmukainen. Hän kuvasi, että verolinjauksilla lisätään työnteon, yrittäjyyden ja yrittäjyyteen liittyvän riskinoton kannustavuutta.
Sipilän mukaan kokonaisveroaste ei karkeasti ottaen nouse muttei laskekaan. Hänen mukaansa neuvotteluissa on joitain ratkaisemattomia kysymyksiä, jotka voivat vielä vaikuttaa veroasteeseen. 
Soini kuvasi verosopua "suhteellisen oikeudenmukaiseksi ja monipuoliseksi".
"Se paperi oli kiva kuitata", Soini sanoi.
Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin mukaan veroratkaisu on uskottava. Hän kehui ilmapiiriä, jossa päätöksiä on tehty.
"Kahden ässän kanssa on ollut tosi helppo tehdä töitä", Stubb sanoi.
Hallitusneuvottelut ovat nyt loppusuoralla. Stubbin mukaan tulevan hallituksen ohjelma on 80- tai 90-prosenttisesti valmis.
Kaikki hallitusneuvotteluihin osallistuneet työryhmät ovat saaneet työnsä valmiiksi. Viimeisenä työnsä lopetti verotyöryhmä, jonka työt olivat valmiina lauantaina illalla kello seitsemän aikaan.
Puoluejohtajien neuvottelut jatkuvat sunnuntaina puoliltapäivin, ja Sipilän mukaan sillloin on määrä käsitellä strategisia investointeja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti