Onko Juha Sipilä armollinen ja ottaa sittenkin peruspunamullan vielä vaihtoehdoksi?
Itse en siihen usko todeten, että aina eivät veikkaukseni ole menneet niin sanotusti nappiin.
Vajaan tunnin kuluttua olemme asiasta tietoisia.
Alla olevan artikkelin käsite - kylmää kyytiä - on tuttu tämäntyyppisessä tilanteessa. Kyllä kyyti on ollut riittävän kylmää viimeisen neljänkin vuoden aikana että se siitä...
No niin, Sipilä, Soini ja Stubb lähtevät porukoineen vääntämään uutta, toimintakykyistä hallitusta Suomeen...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Rinteen mukaan Sdp yhä valmis hallitukseen – "Porvarihallitus tarkoittaisi kylmää kyytiä"
Sdp on edelleen valmis hallitukseen, sanoi puolueen puheenjohtaja Antti Rinne puoluevaltuuston kokouksessa torstaina eduskunnassa.
Ehtona on Rinteen mukaan kuitenkin se, että uusi hallitus sitoutuu vähentämään eriarvoisuutta ja lisäämään vientivetoista talouskasvua.
”Pidämme välttämättömänä, että uusi hallitus sitoutuu kaikessa toiminnassaan yhteiskuntaa uhkaavan eriarvoisuuden vähentämiseen ja että se arvioi toimiaan myös tämän tavoitteen valossa”, Rinne sanoi puheessaan.
Hän huomautti, että keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten porvarihallitus tietäisi kylmää kyytiä tavallisille suomalaisille palkansaajille, lapsiperheille ja eläkeläisille.
”En usko, että esimerkiksi nollasopimusten kielto, palkkatasa-arvo tai oikeudenmukaisempi verotus olisivat kovin korkealla porvarihallituksen agendalla.”
Rinteen mukaan Sdp ei ole valmis sellaiseen hallitukseen, joka ei sitoudu työelämän kehittämiseen ja tasa-aarvon vahvistamiseen.
Rinne ruoti puheessaan pitkään Sdp:n vaalitappion syitä. ”Olemme menettäneet valtavasti ääniä viimeisen kymmenen vuoden aikana.”
”Elämme kuitenkin maassa, jossa sosiaalidemokraattiset arvot nauttivat laajaa kannatusta.”
Rinteen mielestä puolue on menettänyt yhteyden kansalaisiin. Rinteen sanoin Sdp kärsii luottamuspulasta perinteisten kannattajiensa ja uusien mahdollisten joukossa.
”Sdp:llä on vaikeuksia tavoittaa uusia äänestäjiä. Osa ihmisistä on menettänyt luottamuksensa Sdp:hen, osa ei ole halunnut siihen tutustua.”
Rinne sanoi miettineensä paljon vaalitappion syitä.
”Iskusanoista ei ole nyt apua. Tarvitsemme kestäviin perusarvoihin linkittyvää politiikkaa.”
Yksi syy Sdp:n tappioon oli hallituksen toiminta ennen vaaleja.
"Ennen vaaleja nähtiin näytelmä, jossa hallituksen esitykset kaatuivat kuin dominonappulat. Syntyi kuva, että aikuiset pelaavat vakavilla asioilla."
Rinteen mielestä hän itse ei onnistunut puheenjohtajana tuomaan oikeita asioita onnistuneesti esiin vaalien alla.
”Aivan liian vähän puhuttiin siitä, miten saadaan työtä, miten vanhuksille saadaan hyvät palvelut tai lasten ja nuorten eriarvoisuutta pystytään vähentämään”.
Työmarkkinodien tasa-arvosta, köyhyydestä tai ilmastonmuutoksesta ei myöskään keskusteltu hänen mukaansa tarpeeksi.
Puolue tarvitsee Rinteen mielestä uudet toimintatavat, jotta kuntavaaleissa 2017 ei tulisi enää tappiota.
”Ulospäin suuntautuvaa, iloista toimintaa, johon ihmisiä tempautuu mukaan”, hän ehdotti.
Rinne ottaisi mallia ammattiliittojen operaatio Vakiduunista, joka on hänestä hyvä esiemrkki ihmisten arjessa kiinni olevasta toiminnasta.
”Voisiko tällainen projektiluonteinen toiminta olla jatkossa Sdp:n toimintaa?”
Rinne kertoi HS:lle ennen tilaisuutta, että Juha Sipilän kariutunut yritys yhteiskuntasopimuksesta työmarkkinajärjestöjen kanssa ei vaikuta puolueen kantaan.
”Jos katsoo taloustilannetta, julkisessa taloudessa on joka tapauksessa isot leikkaukset edessä. Tilanne ei ole muuttunut.””Minulla ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitä asioita siellä ylipäätään käsiteltiin.”
Sipilä ilmoitti keskiviikkona, että yhteiskuntasopimuksen kariutuminen tarkoittaa suurempaa sopeutustarvetta julkisessa taloudessa. Rinteen mielestä sopeutustarve on ollut koko ajan tiedossa.
"Hallitusvastuussa olimme ennenkin, pyrimme siihen nytkin ja tulevaisuudessa", kansanedustaja Tarja Filatov sanoi puoluevaltuuston kokouksen aluksi.
Myös Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan Sdp on edelleen valmis hallitukseen, jos hallitusohjelmasta päästään yhteisymmärrykseen.
”Ratkaisu on Sipilän käsissä”, Lindtman sanoi HS:lle eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen torstaina.
”Me olemme valmiita hallitusvastuuseen ja viemään eteenpäin sitä viestiä, jolle puoli miljoonaa suomalaista antoi tukensa vaaleissa.”
Sdp:n kantaan ei Lindtmanin mukaan vaikuta se, että Sipilän yritys saada aikaan yhteiskuntasopimus työmarkkinajärjestöjen kanssa kariutui keskiviikkona.
”Näkemyksemme on edelleen se, että viennin kautta Suomeen on saatava talouskasvua ja työllisyyttä. Julkista taloutta on sopeutettava, mutta se on tehtävä oikeudenmukaisella tavalla.”
Myös kansanedustaja Jutta Urpilainen korostii, että keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ratkaisee asian.
”Me olemme valmiita neuvottelemaan”, hän sanoi.
Samaa mieltä oli ulkoministeri Erkki Tuomioja. Hänenkään mukaansa kariutunut yhteiskuntasopimus ei muuta asetelmia hallitustunnustelujen alla.
"Ei niitä (työelämän muutoksia) asioita voi tällaisella aikataululla ajaa läpi".
Tuomioja kirjoittaa blogissaan, että Sdp:n pitäisi järjestää jäsenäänestys hallitukseen menosta. Tuomiojan mielestä Sdp:n olisi pyrittävä mukaan neuvotteluihin "maan aseman ja sen talouden vakavan tilanteen huomioon ottaen".
Tuomioja ei aamupäivällä tiedotusvälineille puhuessaan kuitenkaan ottanut kantaa siihen, pitäisikö Sdp:n mennä hallitukseen vai jäädä oppositioon.
Myös muiden kansanedustajien mukaan molemmat vaihtoehdot ovat edelleen yhtä mahdollisia.
"Hallitusohjelma ratkaisee", sanoi kansanedustaja Tuula Haatainen ennen eduskuntaryhmän kokousta aamupäivällä.
"Maan asiathan eivät ole tässä mihinkään muuttuneet. Työmarkkinajärjestöt ovat jatkossakin niistä neuvottelemassa."
Kansanedustaja Maria Guzenina korosti, että suuria työelämän muutoksia ei tehdä parissa päivässä.
"Olisi ollut aika yllätys, jos näin nopeasti olisi ratkaistu kysymykset, joita on jo aiemmin neuvoteltu vuosia."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti