Kokemattoman ministerin osalla luonnollisesti vaarana on, että ministeriön virkamiehet pääsevät liikaa päsmäröimään, mutta eiköhän se siitä...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Onko heistä ministereiksi?
Unto Hämäläinen | Julkaistu 28. 5. 2015 19:07
Hyvää torstai-iltaa. Äsken kerrottiin keskustan ministerivalinnat. Niissä oli odotettuja, yllättäviä ja suorastaan ällistyttäviä nimiä. Niin oli eilisissä perussuomalaisten ja kokoomuksen valinnoissakin. On tässä nyt nieleskelemistä. Voin sen verran tietysti lohduttaa lukijoiani, että monelaisia ministereitä on ennenkin ollut ja heistä huolimatta maa on pysynyt pystyssä. Valintojen jälkeen on pakko siteerata itsensä Juha Sipilän lempilausetta: ”Kyllä tästäkin selvitään.”
Ja on todella syytä näiden – monen ministerintehtävän kohdalla – varsin ihmeellisten valintojen jälkeen toivoa, että Juha Sipilä olisi myös oikeassa. Muuten meidät hukka perii.
Vaan mitäpä tässä tämän enempää ihmettelemään ja päivittelemään. Näillä mennään. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimittää uuden hallituksen huomenna, ja uuteen hallitukseen tulevat seuraavat henkilöt:
(suluissa tähänastiset ministeripäivät)
Pääministeri Juha Sipilä (0),
Ulkoministeri Timo Soini (0),
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (2.611),
Puolustusministeri Jussi Niinistö (0),
Sosiaali-ja terveysministeri Hanna Mäntylä (0),
Oikeus-ja työministeri Jari Lindström (0),
Sisäministeri Petteri Orpo ( 339 )
Opetus-ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ( 245 ),
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (339 )
Elinkeinoministeri Olli Rehn ( 0 ),
Liikenne-ja viestintäministeri Anne Berner (0)
Perhe- ja perusturvaministeri Juha Rehula ( 395 )
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ( 197 )
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ( 1.526 )
Puolet hallituksesta on keltanokkia, ja uudet tulokkaat joutuvat vannomaan huomenna ministerinvalan. Edessä on siis juhlallinen hetki.
Keskusta muutti tänään eilen ilmoitettua ministerien työnjakoa, jonka mukaan ympäristö- ja liikenneasiat olisivat kuuluneet samalle ministerille. Nyt ympäristöasiat siirrettiinkin yhtäkkiä maatalousministerille.
Keskustan tavoitehan on ollut yhdistää maa-ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö yhdeksi luonnonvarainministeriöksi. Näin se hanke nytkähti eteenpäin, vaikka ministeriöt pysyvätkin itsenäisinä. Rehula on hallituksessa on kaksi vuotta, keväällä 2017 hänen seuraajakseen tulee Annika Saarikko. Näin tehdään mm. siksi, että Saarikolla on pieni vauva. Ja onhan Rehula mitä kokenein soten rakentaja, jota tarvitaan nimenomaan hallituksen alkuvaiheissa, kun sotesta yritetään puristaa ratkaisu.
Kun tällainen työnjaon muutos tehtiin, hallituksen muodostajien olisi kannattanut vielä kerran miettiä myös muita muutoksia. Oikeus- ja työministerin salkku on vaikeasti ymmärrettävissä ja vaikuttaa oudolta. Jari Lindström on ollut pätevän tuntuinen poliitikko sekä kansanedustajana että perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana, mutta hänelle räätälöity salkku ei sovi hänen käteensä. On väärin Lindströmiä kohtaan istuttaa hänet tälle paikalle.
Hallituksen muodostamisprosessi sujui hyvin ja tuotti tulosta. Valitettavasti muodostaja ja muut neuvottelijat kompastelivat loppuvaiheissa, ja niin pääsi syntymään virhe työnjaossa.
Puhemieheksi on tulossa perussuomalaisten Maria Lohela ja toiseksi varapuhemieheksi kokoomuksen Paula Risikko. Keskusta valitsee ehdokkaansa ensimmäisen varapuhemiehen paikalle perjantaiaamuna.
Arvoisat kommentaattorit. Makustellaan hetki näitä nimiä ja antakaa sitten arvionne. Torstai-illan Hyvä Kysymys kuuluu: Onko heistä ministereiksi?
Postaan seuraavan kerran huomenna perjantaina iltapäivällä.
Linkki:
HS:n politiikan toimituksen piirtämät henkilökuvat uusista ministereistä löytyvät tämän linkintakaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti