maanantai 25. toukokuuta 2015

Suomen hallitusneuvottelut ovat kalkkiviivoilla - ministereiden lukumäärä ratkaistava/ratkaiseva...

Aikanaan hallitusneuvotteluja vetävä Juha Sipilä on ilmoittanut, että tulevan hallituksen ministereiden määrä olisi kaksitoista. Monet ovat epäilleet em. ministerimäärän toteutumista.

Olen aikaisemminkin sanonut, että kaksitoista olisi hyvä, symbolinen luku...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Sipilän loppusuora alkaa – hallitus nimitetään tällä viikolla

POLITIIKKA 

Hallitusneuvottelut jatkuvat valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa maanantaina kello 8.30.
Viimeisten sovittavien asioiden joukossa on uuden hallituksen alaisuudessa toimivien ministeriöiden määrä ja ministerisalkkujen jako puolueiden ja eri henkilöiden kesken.
Samalla hallituspuolueet viilaavat kukin tykönään läpi strategisen hallitusohjelman sanamuotoja ja tekevät erilaisia teknisiä tarkistuksia teksteihin.

Hallitusta muodostaneet 
keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen puheenjohtajat tulivat Smolnassa puoli yhdeksän aikaan sunnuntai-iltana kertomaan, että kaikki suuret asiat on saatu ratkaistua.
Jos kyse on poliittisista erimielisyyksistä, ne on määrä ratkaista hallitusneuvottelujen johtajan, keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän, perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin ja kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin johdolla toimivassa johtoryhmässä.
"Kyllä tästä hallitus tulee", hallitusneuvotteluja vetänyt keskustan puheenjohtaja Sipilä sanoi.
Sipilä kertoi sunnuntaina puolueiden puheenjohtajien päättäneen myös siitä, että ministerit työskentelevät kesäkuun yhteisissä tiloissa avokonttorissa.
"Tehdään suunnitelmat valmiiksi ensin porukalla. Siitä sitten lähdetään vasta ministeriöihin itse kukin", Sipilä sanoi.
Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen totesi sunnuntai-iltana koko hallitusneuvotelujen aikataulun olleen sen verran väljä, että kaikki asiat on saatu sovittua etuajassa.
Juha Sipilä kertoi sunnuntai-iltana MTV:n uutisten haastattelussa, että jäljellä olevat asiat ovat niin pieniä, ettei niitä ilkeä suorassa lähetyksessä mainita.
Yksi vielä auki oleva asia on, miten kolmen seuraavan vuoden ajan yhteensä 1,6 miljardin euron strategiset panostukset rahoitetaan.
Sipilän mukaan kehitteillä on luova ratkaisu, jossa valtio ei velkaannu lisää eikä valtion omaisuutta merkittävässä määrin myydä.
Sipilän mukaan hankkeet rahoitetaan omaisuustuloilla, mutta ei valtion omaisuutta myymällä.
"Pannaan taseet töihin", Sipilä vihjasi rahoituksen ideasta sunnuntai-iltana.
Kun ministerisalkut on saatu jaettua ja ministeriöiden määrä päätettyä ja loputkin yksityiskohdat sovittua, hallitusneuvottelijat järjestävät keskiviikkona tiedotustilaisuuden, jossa uuden hallituksen linjaukset ja leikkaukset kerrotaan.
Sipilän mukaan leikkaukset ovat "kipeitä kaikille".
Keskiviikkoiltana puolueet hyväksyvät hallitusneuvottelijoiden linjaukset ja omat ministerivalintansa.
Torstaina on eduskunnan täysistuntokäsittelyn vuoro ja perjantaina presidentti Sauli Niinistö nimittää uuden Juha Sipilän hallituksen toimeensa, jos kaikki menee hallitusneuvottelijapuolueiden suunnitelmien mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti