maanantai 4. toukokuuta 2015

Suomen hallitusrunko hahmottuu...

Ainakin kaksi suurinta puoluetta on vielä mukana mahdollisessa hallituksessa - iltaan saakka.

Niin kuin aikaisemminkin olen kirjoittanut Perussuomalaiset "kokeilivat kepillä jäätä". Nyt on totuuden hetki. Ollako vai eikö olla - seuraavassa hallituksessa... 

Juuri hetki sitten katselin Suomen tv-uutisia. Perussuomalaiset "ovat ottaneet lusikan kauniisti käteen" ja ovat ainakin toistaiseksi muodostettavassa hallitusrintamassa. Ja ravit jatkuu niin kuin eräässä suomalaisessa huumoriohjelmassa mainostettiin...



Suora nettilainaus Iltalehdestä hiukan tuunattuna:


Hallitusta sorvataan Sipilän ja Soinin ympärille

Maanantai 4.5.2015 klo 10.51 (päivitetty klo 12.27)


Hallitusta kokoava Juha Sipilä (kesk) aikoo neuvotella koko päivän Timo Soinin (ps) kanssa.

Perussuomalaiset saavat erityiskohtelun. Keskustan ja perussuomalaisten kymmenhenkiset neuvotteluryhmät aloittivat maanantaiaamuna kello kahdeksan aikaan neuvottelut, joissa käydään puolueiden erimielisyyksiä läpi. Aikaa on varattu illalla 23:een asti.Sipilä kertoi maanantaiaamuna väliaikatietoja hallitusneuvotteluista. Vasemmistoliiton talouslinjaukset sulkevat puolueen käytännössä ulos, mutta kaikki muut ovat Sipilän mukaan vielä pelissä mukana.
- Mielestäni vaalitulos velvoittaa selvittämään, päästäänkö yhteisymmärrykseen, joka voisi sitten toimia hallitusneuvottelujen pohjana.
Vaikein kysymys on Sipilän mukaan talous. Valtiovarainministeriön mukaan julkista taloutta pitäisi sopeuttaa kuudella miljardilla ja sen lisäksi on vielä neljän miljardin euron pitkän aikavälin kestävyysvaje.
- Perussuomalaisten sopeutuslista oli aika kevyt siihen tarpeeseen.
Soini lupasi työskennellä koko päivän sovun eteen.
- Kaikki käydään läpi. Tunnustelijan 15 kysymyksen patteri käydään läpi. Ja kyllä meilläkin on omia ideoita. Tahtotila on nyt se, että tämän päivän aikana yritetään päästä mahdollisimman pitkälle, Soini vakuutti.
Timo Soini (ps) ja Juha Sipilä (kesk) ovat varanneet koko päivän keskinäisille neuvotteluille.
Timo Soini (ps) ja Juha Sipilä (kesk) ovat varanneet koko päivän keskinäisille neuvotteluille. (JOHN PALMéN)
Stubb vai Rinne?
Sipilä pitää selvänä, etteivät SDP ja kokoomus mahdu samaan hallitukseen. Niin on demarijohtaja Antti Rinne linjannut julkisuudessa.
Käytännössä siis vahvin hallitusvaihtoehto näyttäisi olevan keskusta ja perussuomalaiset täydennettynä joko kokoomuksella tai SDP:llä. Sipilä lupaa, että hallituspohja selviää torstaina.
Sipilän mukaan kokoomuksen kanssa ei ole enää riitaa EU-linjauksesta. Keskustan on helppo hyväksyä kokoomuksen ehdottamat muutokset.
Sopimus vai julistus?
Sipilä tapaa työmarkkinajärjestöjen edustajat kello 18, jolloin jatketaan neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta.
- Rima on edelleen korkealla, Ruotsin etumatka pitää saada kiinni. Näiden neuvottelujen tuloksesta riippuu, mikä on hallituksen sopeutuksen tarve.

- Hallitusohjelman pohjaksi pitää olla jonkinlainen yhteisymmärrys siitä, mistä olisi mahdollista sopia.Sipilä ei osaa itsekään sanoa, millainen paljon puhutusta yhteiskuntasopimuksesta on tulossa. Ay-liike ei halua sopia mitään, ennen kuin hallitusohjelma on valmis.

Juttua muokattu klo 11.32: Korjattu vahvimmaksi hallitusvaihtoehdoksi keskusta ja perussuomalaiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti