tiistai 5. toukokuuta 2015

Kemi-Tornion alueella kiinnostusta kansanosakkeisiin...

Toimin tällä kerralla taas tiedonantajana/tiedonvälittäjänä/välikätenä...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista:

Outokumpua ja Talvivaaraa muuta maata enemmän

Kuva: Tuntematon
Jussi SaarelaLähetä palautetta toimittajalle

Kemi-Tornion sijoittajat hajauttavat osakeomistuksiaan useammin kuin muualla maassa.

Jussi Saarela
Kemi
Kemi-Tornion alueen kotitalouksien kolme suosituinta pörssiosaketta ovat tällä hetkellä Outokumpu, Nokia ja Talvivaara. Tiedot ilmenevät nettipankki Nordnetin tutkimuksesta.
- Outokummun ja Talvivaaran omistukset ovat tuntuvasti koko maata korkeammat alueella. On hyvin poikkeuksellista, että Nokia on alueella vasta toiseksi omistetuin osake, sillä koko maassa se dominoi tilastoja ylivoimaisesti omistetuimpana pörssiosakkeena. Koko maassa lähes puolet on ostanut Nokiaa, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju kertoo.
Outokummun suosiota selvittää hänen mukaansa Tornion terästehtaan sijainti seutukunnalla. Talvivaaran "kansanosakkeen" suosio on koko maan laajuinen ilmiö.
Kemi-Tornion seudun piensijoittajat hajauttavat Oksaharjun mukaan omistuksiaan muuta maata enemmän.
- Alueella asuvien salkuissa on keskimäärin kahdeksan eri yhtiön osakkeita. Koko maan keskiarvo on kuusi eri yhtiötä. Rahoitusteoriaan peilaten hajautushyödyt ovat merkittävät viiteentoista eri yhtiöön asti. Kokonaisuutena niin kaikkien suomalaisten kuin myös alueellisesti osakekauppa suuntautuu lähinnä Helsingin pörssiin, ei ulkomaille. Sijoitustyyli on alueella konservatiivinen. Riskinottohalukkuus on muuta maata vähäisempää.
Kansainvälinen hajauttaminen ei ole Oksaharjun mukaan lyönyt läpi Kemi-Torniossa eikä muuallakaan maassa.
- Suomalainen sijoittaja sijoittaa Helsingin pörssiin, vaikka se kuuluu maailman pienimpien pörssien joukkoon.
Hän uskoo, että viiden vuoden sisällä suosituimpien osakkeiden listalle nousee myös ulkomaisia osakkeita.
Kemi-Tornion
 seudun kymmenen omistetuimman osakkeen joukosta löytyy kolme voimakkaasti Venäjä-sidonnaista yhtiötä. Ne ovat Fortum, YIT ja Nokian Renkaat.
- Suurten Venäjä-sidonnaisten yhtiöiden kolmikkoa omistetaan kuitenkin alueella selvästi koko maan keskiarvoa vähemmän. Alueella suhtaudutaan Venäjään hyvin varovaisesti ja viimeisen 1–1,5 vuoden aikana tapahtunutta kurssilaskua pidetään oikeutettuna todelliseen tilanteen kehitykseen nähden. Koko maassa kurssilaskua on pidetty ylilyöntinä realiteetteihin nähden.
Alkuvuonna Venäjä-sidonnainen Fortum on kaikista Helsingin pörssin osakkeista Kemi-Tornion seudun netto-ostetuin pörssiosake. Nokia on ollut puolestaan kaikista nettomyydyin alueella samana aikana.
Kymmenen
 netto-ostetuinta pörssiosaketta tammi–huhtikuussa alueella olivat tässä järjestyksessä Fortum, Elektrobit, TeliaSonera, Sanoma, eQ, Saga Furs, Nordea, Wärtsilä, Tieto ja SSAB B. Näistä hyviä osingon jakajia ovat Oksaharjun mukaan Fortum, TeliaSonera, eQ, Nordea ja Tieto. Kasvuyhtiö näistä on Elektrobit.
Kymmenen nettomyydyintä pörssiosaketta tammi–huhtikuussa olivat alueella Nokia, Outokumpu, Stora Enso R, Sampo, Kone, Cargotec, Nokian Renkaat, Neste Oil, Biohit ja UPM-Kymmene. Näistä kaikkien aikojen huippukurssin ovat saavuttaneet Sampo ja Kone. Monen vuoden vertailussa huippukurssissa ovat olleet alkuvuonna Nokia, Stora Enso R, Cargotec, Neste Oil ja UPM-Kymmene. Alkuvuoden kurssinousijoita näistä olivat Outokumpu ja Nokian Renkaat.
- Kemi-Tornion seudulla piensijoittajat ovat yleisesti keventäneet osakepainoaan. Kaikkien Helsingin pörssin osakkeiden nettomyynnit yltävät tammi–huhtikuussa 1,1 miljoonaan euroon, Oksaharju toteaa.
Nordnet 
on Tukholman pörssissä noteerattu yhtiö, jonka markkinaosuus osakekaupasta Suomessa oli yli kymmenen prosenttia säilytyksessä olevien arvo-osuustilien lukumäärän perusteella. Sillä on noin 115 000 aktiivista asiakasta.
OSAKEMARKKINAT

Suosituimmat osakkeet Kemi-Torniossa

Kymmenen omistetuinta osaketta Kemi-Tornion seudulla olivat vappuaattona: (*prosenteissa Kemi-Torniossa asuvilla salkussa vähintään yksi osake)
1. Outokumpu 
– 31 prosenttia* (koko maassa 11 prosenttia)
2. Nokia 
– 30 prosenttia (koko maassa 41 prosenttia)
3. Talvivaara 
– 25 prosenttia (koko maassa 16 prosenttia)
4. Fortum 
– 14 prosenttia (koko maassa 19 prosenttia)
5. TeliaSonera 
– 13 prosenttia (koko maassa 15 prosenttia)
6. Nordea 
– 11 prosenttia (koko maassa 15 prosenttia)
7. YIT 
– 10 prosenttia (koko maassa 12 prosenttia)
8. Nokian Renkaat 
– 10 prosenttia (koko maassa 15 prosenttia)
9. Outotec 
– 9 prosenttia (koko maassa 8 prosenttia)
10. Sampo 
– 8 prosenttia (koko maassa 11 prosenttia)
Tutkimuksen otos perustuu nettipankki Nordnetin asiakasrekisteriin. Sillä on alueella 1 106 asiakasta, joiden salkkujen yhteisarvo on 15,5 miljoonaa euroa. Luvuissa ovat mukana kotitalouksien osakekaupat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti