maanantai 18. toukokuuta 2015

Perässähiihtäjä Unto Hämäläisen ajatuksia - ei paha...

Koska on erittäin todennäköistä, että Suomen seuraavan hallituksen muodostavat Keskusta, Perussuomalaiset ja Kokoomus, isoilla pojilla eli kolmella "ässällä" olisi erinomainen tilaisuus ottaa SDP oppositiosta puhemiehistöön. Siinä olisi selkeästi Jutta Urpilaisen paikka...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Tarvitaanko demari puhemiehistöön?

 | Julkaistu 18. 5. 2015 10:04
Toivotan hyvää sateista huomenta Sanomatalosta. Hallitusneuvottelut jatkuvat Smolnassa, ja todennäköisesti sieltä ei kuulu muutamaan hetkeen uutta ja ihmeellistä, joten ehdotan, että otamme pohdinnan alle eduskunnan tulevat puhemiesvalinnat. Ne ovat edessä kesäkuun ensimmäisellä viikolla, jos hallitustunnustelija Juha Sipilän aikataulu pitää ja uusi hallitus nimitetään ensi viikon perjantaina 29. toukokuuta.
Eduskunta valitsi järjestäytymisen yhteydessä tilapäiset puhemiehet, jotka ovat puhemies Juha Sipilä (kesk), ensimmäinen varapuhemies Timo Soini (ps) ja toinen varapuhemies Ben Zyskowicz (kok).
Oletan, että kaikki puhemiehet vaihtuvat. Sipilä ja Soini siirtyvät uuden hallituksen ministereiksi, ja ilman Zyskowiczia kokoomus ei tule toimeen eduskunnan suuren salin keskustelussa. Jos Zyskowicz olisi myös jatkossa varapuhemiehenä, hänellä ei olisi mahdollisuuksia osallistua yhtä pontevasti keskusteluun kuin riviedustajana.
Pitää siis valita uudet puhemiehet.
Vuodesta 1987 on noudatettu käytäntöä, jonka mukaan toisen suuren hallituspuolueen – ei siis pääministeripuolueen – nimeämä kansanedustaja on ollut puhemies.
Varapuhemiesten paikkojen jaossa on ollut hieman vaihtelevaa käytäntöä. Ensimmäinen varapuhemies ja toinen varapuhemies on valittu joko suurimmasta, toiseksi suurimmasta tai kolmanneksi suurimmasta ryhmästä.  ( Huom. tätä kohtaa on tarkennettu kommentoijien viestien perusteella.)
Viime kaudella 2011-2015 puhemiehen paikat jaettiin kolmelle suurimmalla ryhmälle. Puhemiehenä oli Eero Heinäluoma (sd), ensimmäisenä varapuhemiehenä Pekka Ravi (kok) ja toisena varapuhemiehenä Anssi Joutsenlahti (ps).  Sdp oli toiseksi suurin, kokoomus suurin ja perussuomalaiset kolmanneksi suurin ryhmä. Neljänneksi jäänyt keskusta jäi ilman paikkaa puhemiehistössä.
Jos tämä käytäntö jatkuisi, puhemiehen paikka tulisi perussuomalaisille, ensimmäinen varapuhemiehen paikka keskustalle ja toinen varapuhemiehen paikka kokoomukselle.
Alustavissa keskusteluissa on veikkailtu puhemieheksi perussuomalaisten Toimi Kankaanniemeä, joka on ryhmänsä kokenein kansanedustaja ja myös entinen ministeri, siis kokemukseltaan sitä kaliiberia, josta puhemiehet yleensä valitaan. Aamulla luin Keskisuomalaisesta ikävän uutisen Kankaanniemen sopimattomasta viestikäyttäytymisestä, joten on selvää, ettei Kankaanniemi ole enää käytettävissä valtakunnan johtotehtäviin, ei puhemieheksi eikä ministeriksi.
Näin voin päätellä Timo Soinin tiukasta lausunnosta: ”Kankaanniemen harkintakyky on pettänyt täydellisesti.”
Vanha puhemieskäytäntö luotiin aikana, jolloin oli itsestään selvää, että kolmen suuren puolueen joukossa oli ainakin yksi vasemmistopuolue. Puhemiesten joukossa oli näin edustajia eduskunnan molemmilta puolilta.
Tilapäisten puhemiesten joukossa ei näin ole – ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin – koska Sdp jäi vaaleissa eduskunnan neljänneksi suurimmaksi puolueeksi.
Olisiko nyt paikka miettiä puhemieskuvio uusiksi?
Jos tulee keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen yhteishallitus, sopisiko kuvaan, että joko puhemies tai jompikumpi varapuhemies tulisi vasemmalta?  Paikan menettäisi kokoomus, sillä kaksi suurinta ryhmää, keskusta ja perussuomalaiset, saisivat edustajan puhemiehistöön. Tätä kannattaisi nyt harkita.
Valinta on aina myös henkilökysymys. Kuka voisi olla sellainen sosiaalidemokraatti, joka sopisi tässä tilanteessa eduskunnan keulapaikalle?  Erinomaisia vaihtoehtoja on kaksi, Eero Heinäluoma ja Jutta Urpilainen, molemmat ovat jo neljännen kauden kansanedustajia, entisiä puoluejohtajia ja valtiovarainministereitä. Heinäluoma solahtaisi puhemiespaikalle luontevasti jatkamaan edellisen kautensa työtä, mutta häntä taitaa kiinnostaa juuri nyt enemmän päivänpolitiikka, suuren salin keskusteluun osallistuminen.
Urpilainen olisi sopiva puhemies tai varapuhemies, näkyvä hahmo, kokenut ja nainen. Viime kaudella puhemiehistössä oli vain miehiä.  Ja niin on myös tilapäisessä puhemiehistössä. Jutta Urpilainen sopisi mainiosti jatkamaan pitkäaikaisen naispuhemiehen, nykyisen valtioneuvoksen, Riitta Uosukaisen (kok) työtä.
Mitä sanovat kommentaattorit?  Päivän ja alkuviikon Hyvä Kysymys on: Tarvitaanko demari puhemiehistöön?
Lukuvinkki:
Kommentaattorimme Antti Virtanen teki taulukon puhemiespaikkojen jakautumisesta vuodesta 1987 lähtien.
1987
1. SDP: puhemies, hallituksen kakkospuolue/eduskunnan suurin puolue
2. Kokoomus: ensimmäinen varapuhemies, pääministeripuolue
3. Keskusta: toinen varapuhemies, oppositio
1991
1. Keskusta: toinen varapuhemies, pääministeripuolue
2. SDP: ensimmäinen varapuhemies, oppositio,
3. Kokoomus: puhemies, toinen päähallituspuolue
1995
1. SDP: toinen varapuhemies, pääministeripuolue
2. Keskusta: ensimmäinen varapuhemies, oppositio,
3. Kokoomus: puhemies, hallituksen kakkospuolue
1999
1. SDP: toinen varapuhemies, pääministeripuolue
2. Keskusta: ensimmäinen varapuhemies, oppositio
3. Kokoomus: puhemies, hallituksen kakkospuolue
2003
1. Keskusta: ensimmäinen varapuhemies, pääministeripuolue
2. SDP: puhemies, hallituksen kakkospuolue
3. Kokoomus: toinen varapuhemies, oppositio,
2007
1. Keskusta: ensimmäinen varapuhemies, pääministeripuolue
2. Kokoomus: puhemies, hallituksen kakkospuolue
3. SDP: toinen varapuhemies, oppositio
2011
1. Kokoomus: ensimmäinen varapuhemies, pääministeripuolue
2. SDP: puhemies, hallituksen kakkospuolue
3. Perussuomalaiset: toinen varapuhemies, oppositio


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti