torstai 28. toukokuuta 2015

Suomessa vuoden 2019 eduskuntavaaleissa kolme (3) suurpuoluetta jos...

Keskusta, Perussuomalaiset ja Kokoomus ovat seuraavan vaalikauden hallituspuolueet. Hallitusohjelmasta on päästy yhteisymmärrykseen ja ministerit valittu. Presidentti nimittää uuden hallituksen huomenna perjantaina 29.05.2015.

Hallitusneuvottelujen aikana hallituspuolueiden puheenjohtajat Sipilä, Soini ja Stubb, kolme ässää tai trio puhuivat ja esiintyivät välistä kuin saman puolueen jäsenet. Lisäksi heidän rentoa, postiivista kehonkieltä oli mukava seurata. Hallitusstartti saa hyvän lähtöasetelman.

Henkilökohtaisesti en ole koskaan seurannut Suomen hallituksen synnyttämistä yhtä tarkasti kuin tänä vuonna.

Ehkä syynä oli hallitusneuvottelujen vetäjän, Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän olemus ja uudentyyppiset, avoimet menettelytavat.
Lähitulevaisuus oli kristallinkirkkaasti aikataulutettu prosessikaavion pohjalta ja aikataulutus jota kuinkin piti...

Jos jatko on yhtä menestyksekästä, hallitustavoitteissa pysytään ja luottamus hallituspuolueiden välillä pitää, on seuraavissa eduskuntavaaleissa kolme kovaa, kukaties kannatusluvuiltaan tasaväkistä puoluetta.

Jos nykyisellä hallituspohjalla Suomi käytännössä saadaan uuteen nousuun, on selvää, että hallituspuolueiden kannatus entisestään nousee ja silloin oppositiopuolueilla on hätää myydä saakka. Silloin käsite "sirpalepuolueet" alkaa olla aika lailla kohdallaan.

Jos sen sijaan kaikki ei mene hallitussuunnitelmien mukaisesti ja syntyy megamokia, seuraavien eduskuntavaalien aikaan vuonna 2019 on sekava, kriittinen tilanne, sillä monet seuraavan hallituksen päätöksistä menevät yli vaalikauden.

Jos olisin Sdp:n tai Vasemmistoliiton päättävissä elimissä lähtisin avoimesti hahmottelemaan mahdollisuutta uuden, yhtenäisen vasemmistopuolueen muodostamisesta.
Miksi?
Siksi, että mikäli tuo edellä mainittu toinen "jos"/jossittelu toteutuu, käy niinkuin Väinö Linnan Tuntemattomassa Sotilaassa todetaan: "Ne jyrää meitin!" ...








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti