Työministeriön virkamies:
Wahlroosin väite suomalaisten työtunneista on löysä heitto
Työministeriön neuvotteleva virkamies pitää talousvaikuttaja Björn Wahlroosin väitteitä suomalaisten työnteosta ”löysänä heittona” eivätkä ne ole totta. Wahlroos oli haastateltavana TV1:n Ykkösaamussa lauantaina.
Ylen haastattelussa Björn Wahlroos arveli, että koko maailmassa vain norjalaiset tekevät vähemmän töitä kuin suomalaiset.
Työministeriön neuvottelevan virkamiehen Pekka Tiaisen mielestä Wahlroosin väite ei pidä paikkaansa. Tietonsa Tiainen perustaa työvoimatutkimuksiin ja OECD:n vertailuihin.
– Se on vain löysä heitto, eikä ole totta. Suomessa on perinteisesti tehty niin paljon töitä, että olemme olleet työnteossa kärkipäässä etenkin ennen 1990-luvun lamaa, jolloin Suomessa oli korkea työllisyysaste. Vain Japani oli ennen meitä.
Tiainen myöntää, että lamavuodet ja viimeinen taantuma muuttivat tilannetta.
– On toki totta, että pudotusta on tapahtunut. Meillä on painuttu reippaasti alaspäin. Kaikkien suomalaisten työssäkäyvien yhteenlaskettu työtuntimäärä on vuodessa yhteensä 500 miljoonaa vähemmän kuin ennen 1990-luvun lamaa.
Pekka Tiaisen mukaan jokainen suomalainen työntekijät tekee nykyisin yhteensä 1 600 työtuntia vuodessa. Ennen lamaa työtunteja kertyi vuodessa lähes 1 800.
– Pudotus on suuri, mutta Wahlroosin päätelmä ei ole oikea, Tiainen painottaa.
– Työtuntien määrän pudotus johtuu siitä, että meillä osa-aikatyö on lisääntynyt ja muu työaika on keskimäärin lyhentynyt.
Saksalaisilla työtunteja suomalaisia vähemmän
Kysymys on laskutavasta.
– Esimerkiksi Kreikassa jokainen työssäkäyvä tekee keskimäärin 2 000 työtuntia vuodessa. Voisi kuulostaa siltä, että suomalaiset tekevät siis vähän töitä. Se ei ole totta, koska Kreikassa työssäkäyvien osuus on hyvin alhainen. Siellä myös naiset ovat enemmän kotona kuin meillä ja miehillä on korkea työttömyys.
– Jotka tekevät töitä, tekevät paljon, mutta heitä on vain kapea siivu väestöstä, Pekka Tiainen jatkaa.
Saksassa vuosittainen työtuntimäärä ei yllä Suomen tasolle.
– Saksassa työssäkäyvien vuosittainen työtuntimäärä on keskimäärin 1 400 tuntia vuodessa. Siellä tehdään paljon lyhennettyä työviikkoa ja valtio maksaa ansionmenetyksestä korvausta.
Hollannissa on keskimäärin lyhyt työaika osa-aikatyöllisten suuren määrän takia.
"Töitä painetaan kovaa"
Venäjällä suuri ongelma on matala eläkeikä sekä työllisyysaste.
– Siellä tehdään vähän työtunteja henkilöä kohden eliniän aikana. Paljon vähemmän kuin Suomessa. Vastaavanlaisia maita on maailma täynnä.
Tiainen on sitä mieltä, että suomalainen työelämä on vaativaa.
– Töitä painetaan kovaa ja kaikki otetaan irti selkänahasta. Moite, että Suomi ei olisi työteliäs kansakunta, ei pidä paikkaansa, vaikka ongelma on pahentunut työttömyyden takia, hän lisää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti