torstai 7. toukokuuta 2015

Pitkästä aikaa Talvivaaraa - taas myönteisessä hengessä...

Olen aika monta kertaa kirjoittanut eräänlaisesta suomalaisesta kestoaiheesta, Sotkamon Talvivaarasta. Olen useita ketoja myös todennut, että Talvivaara on aivan liian suuri ja nimenomaa kallis ruumis alas ajettavaksi.

Siksi se on järkevää vääntää vaikka väkisin kannattavaksi kaivosyritykseksi. Onneksi Suomen valtio on ollut edes viime aikoina aktiivinen Talvivaara-asiassa. Valitettavasti suurin omistaja Solidium on ollut tähän saakka totaalimunaton. Toivottavasti jatkossa toiminta on Talvivaaran suhteen aktiivisempaa...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Velkojat antoivat vahvan luottamuksen pörssiyhtiö Talvivaaralle

TALOUS 
MIKA RANTA / HS
Sekundäärinen liotuskasa Talvivaaran kaivoksella
Sekundäärinen liotuskasa Talvivaaran kaivoksella
Pörssiyhtiö Talvivaaran velkojat ovat antaneet vahvan luottamuksen yrityssaneerausohjelmalle, jossa yhtiön velkataakkaa kevennettäisiin muuttamalla velkoja osakkeiksi.
Talvivaaran mukaan velkojat, jotka edustavat yli 270 miljoonaa euroa yhtiön veloista, ovat puoltaneet saneerausohjelmaehdotusta. Pörssiyhtiön velat ovat yhteensä noin 520 miljoonaa euroa. Yhtiön mukaan vastustavia velkojia on muutamia ja niiden yhteenlasketut saatavat ovat noin 5 miljoonaa euroa
Yrityssaneerauksen selvittäjän Pekka Jaatisen mukaan velkojien tuki on poikkeuksellisen vahva.
"Viesti velkojilta sekä ulkomailta että kotimaasta on hyvin vahva sen puolesta, että he haluavat tulevaisuudessakin olla rahoittamassa yhtiötä ja kaivostoimintaa Sotkamossa.
Nyt on erittäin tärkeää päästää eri osapuolten kanssa yhteisymmärykseen siitä, miten velkojien tahto voidaan toteuttaa ja turvata kaivostoiminnan jatkuminen Sotkamossa kaikkien osapuolten kannalta mahdollisimman järkevästi ja kestävästi", 
Jaatinen sanoo.Seuraavaksi Talvivaaran yhtiökokouksen pitää hyväksyä velkojen muuttaminen osakkeiksi saneerausohjelmaehdotuksen mukaisesti. Yhtiökokous voi ehdotuksen hyväksyä, jos pörssiyhtiöllä on uskottava liiketoimintasuunnitelma sen tulojen turvaamiseksi tulevaisuudessa.
Keskeisiä osapuolia ovat Talvivaara Sotkamon konkurssipesässä, työ- ja elinkeinoministeriö, Audley Capital Advisors ja valtion sijoitusyhtiö Solidium.
Talvivaara yrittää päästää osakkaaksi uuteen yhtiöön, jonka perustavat brittiläinen pääomasijoitusyhtiö Audley Capital Advisors ja valtion sijoitusyhtiö Terrafame. Pörssiyhtiö haluaisi osakkaana pitää huolen, että uudessa yhtiössä on riittävästi osaamista kaivoksen toiminnan turvaamiseksi.
Selvittäjä Jaatinen pitää varsin uskottavana, että suuret kansainväliset rahastot ovat valmiita sijoittamaan pörssiyhtiöön, joka osallistuisi uuden kaivosyhtiön rahoittamiseen ja toimintaan. Hänen mukaansa se olisi tyypillinen kansainvälinen malli vastaavissa tilanteissa.
"Tarvitaan kaikkien osapuolten vakavaa ja nopeaa yhteen hiileen puhaltamista tämän tavoitteen saavuttamiseksi", Jaatinen sanoo.
Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi maaliskuun puolivälissä, että se on tehnyt Audley Capital Advisorsin kanssa alustavan sopimuksen kaivosliiketoiminnan ostamisesta Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä.
Liiketoimintakauppaa varten Audley Capital Advisors ja Terrafame perustavat uuden yhtiön, joka investoisi kaivokseen yli 200 miljoonaa euroa. Alustavan suunnitelman mukaan Audley Capital Advisors omistaisi uuden yhtiön osakkeista 85 prosenttia ja Terrafame 15 prosenttia.
Toinen vaihtoehto on, että pörssiyhtiö myy vastaisuudessakin palveluitaan uudelle yhtiölle niin kuin se nykyään myy Talvivaara Sotkamon konkurssipesälle.
Pörssiyhtiö omistaa kaivosalueella olevan kalkkitehtaan ja laboratorion, joka tekee kaivostoiminnalle hyvin tärkeitä biokemiallisia mittauksia. Lisäksi pörssiyhtiön palveluksessa olevilla on pitkäaikainen kokemus ja osaaminen kaivostoiminnasta ja bioliuotusprosessista Sotkamossa.
Jos pörssiyhtiölle ei saada aikaan mielekästä liiketoimintamallia sen tulevaisuuden kassavirran turvaamiseksi, edessä on mahdollisesti vararikko.
Pörssiyhtiön suurin osakkeenomistaja on 15 prosentin omistusosuudella valtion sijoitusyhtiö Solidium. Vararikossa Solidiumin ja noin 80 000 muu sijoittajan sijoitukset muuttuisivat lopullisesti arvottomiksi.
Valtaosa Talvivaaran osakkeenomistajista on suomalaisia piensijoittajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti