tiistai 12. toukokuuta 2015

Tapaus Boris Nemtsov...

Toimin taas tiedonantajana/tiedonvälittäjänä/välikätenä ...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Murhatun Nemtsovin raportti: Ukrainaan lähteneitä venäläissotilaita kehotettiin eroamaan armeijasta

Ennen kuolemaansa Nemtsov oli valmistelemassa raporttia Venäjän osuudesta Ukrainan sodassa. Raportti julkaistaan tänään kello 12.

ULKOMAAT 
TATYANA MAKEYEV / REUTERS
Moskovalaiset marssivat Boris Nemtsovin kunniaksi maaliskuun alussa.
Moskovalaiset marssivat Boris Nemtsovin kunniaksi maaliskuun alussa.
Venäläinen oppositiojohtaja Boris Nemtsov oli valmistelemassa raporttia venäläissotilaista Ukrainassa, kun hänet murhattiin 27. helmikuuta Moskovan keskustassa. Murhan yhdeksi syyksi on epäilty raportissa olevia arkaluontoisia tietoja Venäjän osuudesta Ukrainan tapahtumiin.
Nemtsovin tukijat ja ystävät ovat nyt saaneet raportin valmiiksi, ja se julkaistaan tänään tiistaina kello 12.
Venäjän mediassa julkaistujen ennakkotietojen perusteella raportissa esitetään, että Ukrainassa todella soti venäläisiä.

Ainakin joissakin tapauksissa heitä olisi raportin mukaan kehotettu eroamaan Venäjän armeijasta ennen rintamalle lähtöä. Näin voitaisiin sanoa, että Venäjän armeija ei ole sekaantunut Ukrainan sotaan vaan sotilaat ovat paikalla vapaaehtoisina.
Eroaville sotilaille olisi raportin mukaan luvattu, että mikäli he haavoittuvat tai kuolevat, sukulaisille maksetaan korvauksia. Näin ei raporttiin haastateltujen, Donbassissa kuolleiden sotilaiden omaisia edustaneiden ihmisten mukaan kuitenkaan tapahtunut. Kun korvaukset jäivät saamatta, he kääntyivät Nemtsovin puoleen.
Raportin mukaan venäläissotilaita olisi kuollut Ukrainassa tänäkin vuonna. Esimerkiksi Debaltsevessa Donetskin alueen itäosissa olisi kuollut tammi–helmikuussa 70 venäläistä sotilasta. Venäläislehtien mukaan raportissa esitetään myös, että Kreml alkoi valmistella Krimin valtausta Ukrainan vallankumouksen alusta alkaen.
64-sivuisen Putin. Sota. -nimisen raportin ovat kirjoittaneet Nemtsovin muistiinpanojen ja tutkimusten pohjalta hänen ystävänsä ja tukijansa, esimerkiksi entinen varapääministeri Alfred Koch, kaksi toimittajaa sekä Ilja Jašin ja muutamat muut oppositiopuolue RPR–PARNAS:in poliitikot. Ilja Jašinin mukaan ryhmällä on ollut vaikeuksia saada raporttia painettua, koska kirjapainoja on painostettu.
Jashinin mukaan Nemtsov oli ennen kuolemaansa ehtinyt kerätä dokumentteja, jotka todistavat Venäjän kaluston läsnäolosta Ukrainassa, sekä haastatella Itä-Ukrainassa kuolleiden sotilaiden sukulaisia.
Jašinin mukaan iso osa tiedoista kuitenkin katosi Nemtsovin kuoleman jälkeen, kun hänen muistiinpanonsa ja tietokoneensa takavarikoitiin murhatutkimusta varten. Osa tiedoista oli kuitenkin tallessa Nemtsovin tuttavien luona.
Ennakkotietojenperusteella raportti pohjaisi pääasiassa julkisesti saatavilla oleviin lähteisiin sekä nimettömiin haastatteluihin.
Nemtsov ehti julkaista useita, pääasiassa Putinin hallintoa käsitteleviä raportteja ennen kuolemaansa. Monet niistä ovat luettavissa sivustolla, jonne myös uusimman raportin on luvattu ilmestyvän tänään tiistaina.
Boris Nemtsovin murhaan liittyvät uutiset löytyvät aihesivulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti