perjantai 1. toukokuuta 2015

Koivun mahla - ei mitään huuhaata...

Muistan kuin eilisen päivän, kun edesmennyt enoni Felix Petteri Sunnari Keminmaan Länsikoskelta kertoi jokakeväisestä harrastuksestaan eli koivun mahlan valuttamisesta ja talteenotosta.

Hän oli täysin vakuuttunut koivun mahlan terveysvaikutuksista. Käymämme keskustelun aikoihin eli 1970-luvun puolessa välissä "mahlaintoilijoita" ja heidän ajatuksiaan yleisesti epäiltiin. Ei ollut näyttöä, tutkimustuloksia koivun mahlan terveysvaikutuksista. Nyt alkaa olla ja hyvä niin...

 

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Koivun mahlasta povataan maailmalla kookosveden veroista terveysjuomaa

KOTIMAA  

Mahlan arvostus terveysjuomana on kovassa nousussa maailmalla. Muutama vuosi sitten kookosvedestä tuli trendikäs jano- ja palautusjuoma, mutta koivunmahlasta ennustetaan samanlaista, jopa suurempaa hittiä.
Suomalaisissa koivikoissa mahla virtaa juuri nyt. Mahla on pohjoisissa lehtipuissa keväisin virtaavaa nestettä, jota puut tarvitsevat käynnistääkseen kasvunsa. Se on suurimmaksi osaksi vettä, mutta sisältää puun varastoimia ravintoaineita sekä kivennäis- ja hivenaineita maaperästä.
"Ulkomailla mahlaa arvostetaan enemmän kuin Suomessa. Siitä ennustetaan tosiaan jopa kookosveden seuraajaa", sanoo Suomen luontoyrittäjyysverkoston puheenjohtaja Katja Misikangas luonnontuoteyritys Arctic Warriorsista.
Tausta

Mahla virtaa nyt

Koivunmahlaa erittyy huhti–toukokuussa kahdesta neljään viikkoa. Mahlan keruu ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, joten sen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.
Mahlapuuksi kannattaa valita terve isolatvuksinen koivu. Mahlaa voi kerätä katkaisemalla oksan tai poraamalla runkoon reiän. Keräysastia kannattaa olla suljettu, jotta sinne ei mene roskia.
Mahla pilaantuu helposti, joten keräysvälineiden tulee olla puhtaita ja mahla olisi hyvä pitää kylmänä. Jääkaapissa se säilyy noin vuorokauden.
Yhdestä koivusta tulee vuorokaudessa useita litroja mahlaa, joten astia kannattaa tyhjentää aamuin illoin. Keräyskauden päätteeksi vanha kansa neuvoi laittamaan reikään puutapin, mutta sitä ei enää suositella. Reiän voi jättää auki, sillä puu itse korjaa haavansa. Mahlan tulo loppuu, kun silmut puhkeavat.
Mahlaa pidetään terveysjuomana, mutta onko se terveellistä?
"On, koska mahla sisältää tärkeitä ravinteita laimeana liuoksena.", vastaa Turun yliopiston elintarvikekemian professori Heikki Kallio.
"Kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, glukoosia ja fruktoosia. Natriumia vain hyvin vähän. Lisäksi tavanomaisia hedelmähappoja, esimerkiksi omenahappoa."
Mahlassa on vielä paljon tutkittavaa, mutta jo nyt tiedetyn perusteella Kallio suosittelee juomaan mahlaa.
Maailman johtava koivunmahlaa tuottava yritys on Pohjois-Karjalassa, Tohmajärvellä.
Nordic Koivu -yrityksen vasta laajennetuissa tuotantotiloissa on keväisin kiire. Koivikoihin viritetty automatiikka kerää ympärivuorokautisesti mahlaa talteen. Tehtaan pullotuslinjalla on täysi tohina päällä.
Nordic Koivu tuottaa nykyään satojatuhansia litroja mahlaa vuodessa. Tuotannosta yli 97 prosenttia menee vientiin 25 maahan.
Mahlaa menee pulloissa kauppoihin ja suurastioissa juoma- ja kosmetiikkateollisuuteen.
Yritys uskoo koivunmahlan nousuun niin vahvasti, että se on juuri tehnyt miljoonainvestoinnin uuteen kartonkitölkkilinjastoon. Pian mahlaa myydään maailmalla ja Suomessa myös 2,5 desilitran annostölkeissä.
"Tähän saakka yrityksen pullotettu mahla on ollut luontaistuote. Sitä on myyty terveyskaupoissa, jopa apteekeissa. Tölkistä saamme markettiversion", yrittäjä Susanna Maaranen kertoo.
"Markettijakelussa päästään ihan erilaisiin volyymeihin, ja hintakin on alhaisempi."
Koska mahlamarkkinat ovat kasvussa, kilpailijoitakin ilmaantuu jatkuvasti. Maaranen pitää sitä hyvänä, koska ne tekevät mahlaa tunnetuksi. Hän toivoo, etteivät kilpailijat pilaisi mahlan mainetta tinkimällä laadusta. Mahlan käsittely vaatii tarkkuutta, sillä se pilaantuu helposti.
AKSELI MURAJA
Nordic Koivun pullotettua mahlaa ei kuumenneta lainkaan. Yrittäjä Susanna Maaranen pullotuslinjastolla, jossa riittää kiirettä mahlakauden aikaan.
Nordic Koivun pullotettua mahlaa ei kuumenneta lainkaan. Yrittäjä Susanna Maaranen pullotuslinjastolla, jossa riittää kiirettä mahlakauden aikaan.
Rovaniemen seudulla asuvan Katja Misikankaan suvussa koivunmahlaa on valutettu aina keväisin.
"Nytkin minulla on mahlapullo pöydällä", Misikangas sanoo.
"Meillä on kolme koivua, joista keräämme sitä. Teemme reiän joka kevät vähän eri puolille puuta. Eivät puut näytä paljon kärsivän."
Misikangas pakastaa kymmeniä litroja mahlaa. Perhe juo sitä kesällä janojuomana.
"Kesähelteellä laitan sen kannuun jäisenä. Se pysyy kylmänä, kun se sulaa hiljakseen. Sekaan voi laittaa mintun tai sitruunamelissan lehtiä, niin siitä saa kivan kesäjuoman", Misikangas kertoo.
"Jos käytän sitä urheilujuomana, laitan siihen vielä hunajaa ja suolaa ja otan mukaan lenkkipolulle."
AKSELI MURAJA
Nordic Koivun mahla kerätään koivikoista automaattisen järjestelmän avulla. Koivikon keskellä Nordic Koivun yrittäjä Susanna Maaranen.
Nordic Koivun mahla kerätään koivikoista automaattisen järjestelmän avulla. Koivikon keskellä Nordic Koivun yrittäjä Susanna Maaranen.
AKSELI MURAJA
Risto Tahvanainen (vas.) ja Petri Niemeläinen (oik.) pakkaavat linjastolta tulevia mahlapulloja kuljetusta varten. Nordic Koivun yrittäjä Susanna Maaranen pitää kädessään kartonkitölkkiä, jossa yritys tulevaisuudessa myös myy mahlaansa.
Risto Tahvanainen (vas.) ja Petri Niemeläinen (oik.) pakkaavat linjastolta tulevia mahlapulloja kuljetusta varten. Nordic Koivun yrittäjä Susanna Maaranen pitää kädessään kartonkitölkkiä, jossa yritys tulevaisuudessa myös myy mahlaansa.
AKSELI MURAJA
Tohmajärveläinen Nordic Koivu alkaa pakata mahlaa 2,5 desin kartonkisiin annospurkkeihin.
Tohmajärveläinen Nordic Koivu alkaa pakata mahlaa 2,5 desin kartonkisiin annospurkkeihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti