keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Buk-M1-tunnustuksia/totuuksia...

Toimin tiedonantajana/tiedonvälittäjänä/välikätenä...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Salainen venäläisraportti: Ukrainan turmakoneen pudotti venäläinen ohjus

ULKOMAAT 
KUVAKAAPPAUS NOVAJA GAZETAN VERKKOSIVUILTA
Kuvakaappaus Novaja Gazetan sivuilta. Lehti julkaisi tiistaina venäläisinsinöörien salaisen raportin, josta ilmenee, että myös venäläiset arvelevat venäläisvalmisteisen ohjuksen pudottaneen malesialaiskoneen Ukrainassa viime vuonna.
Kuvakaappaus Novaja Gazetan sivuilta. Lehti julkaisi tiistaina venäläisinsinöörien salaisen raportin, josta ilmenee, että myös venäläiset arvelevat venäläisvalmisteisen ohjuksen pudottaneen malesialaiskoneen Ukrainassa viime vuonna.
Myös venäläiset tutkijat saattavat olla sitä mieltä, että heinäkuussa Ukrainan ilmatilassa alas ammutun malesialaiskoneen on pudottanut venäläisvalmisteinen keskipitkän kantaman ilmatorjuntaohjusjärjestelmä Buk-M1.
Venäläinen tutkivan journalismin julkaisu Novaja Gazeta on julkaissut salaisen asiakirjan, jonka ovat lehden mukaan laatineet Venäjän sotateollisuuskomission insinöörit. Mukana olisi lehden mukaan ollut insinöörejä myös osastolta, joka vastaa Buk-järjestelmistä. Lehden mukaan raportti on tarkoitettu hollantilaisille onnettomuustutkijoille.
Tähän mennessä Venäjä on esittänyt monenlaisia virallisia arvioita koneen putoamisen syistä. Sen mukaan esimerkiksi malesialaiskoneen vieressä lensi toinen kone.
Hollantilainen tutkimusryhmä julkaisi raporttinsa maaliskuussa ja tuli siihen tulokseen, että koneen pudotti Buk-ohjus. Mikäli Novaja Gazetan julkaisema raportti on aito, se merkitsisi, että myös venäläiset tietävät koneen pudottaneen ohjusjärjestelmän olleen venäläistä perua.
"Todennäköisin syy Malaysian Airlinesin Boeing-777:n tuhoutumiseen ilmassa on ilmatorjuntaohjusjärjestelmä Buk-M1:stä peräisin ollut ohjus 9M38M1", raportissa todetaan. Raportin mukaan ohjuksen tyypin tunnistaminen perustuu lentokoneen vahinkojen luonteen analysointiin sekä lentokoneen rakenteesta löytyneiden ohjuksen osien arviointiin.
Salaisessa raportissa käsitellään myös sitä, mistä ohjus mahdollisesti lähti ja mihin kohtaan lentokonetta se osui.
Raportin mukaan ohjus osui lentokoneeseen horisontaalisesti 72–75 asteen kulmassa ja vertikaalisesti 20–22 asteen kulmassa. Todennäköiseksi laukaisupaikaksi raportti nimeää Itä-Ukrainassa alueen Zaproštšenskjen kylästä etelään.
Raportin analyysi perustuu kuvamateriaaliin. Se ei ota kantaa siihen, kuka ohjuksen laukaisi.
298 ihmistä kuoli, kun Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut Malaysian Airlinesin kone räjähti ilmassa ja putosi Itä-Ukrainan kapinallisten hallitsemalle alueelle 17. heinäkuuta. Uhreista yli puolet oli hollantilaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti