tiistai 26. toukokuuta 2015

Se on siinä sitten...

Ensin Keminmaan keskustalaiset sivutukenaan perussuomalaiset kaatoivat Kemi-Keminmaa-Simo - kuntaliitoksen äänin 16-19 Simon sinnitellessä nippa nappa äänin 11-10 kuntaliitoksen puolesta.

Kuntajakoselvittäjillä - Ruotsalainen/Mäkitalo - ei ollut rohkeutta esittää Keminmaan päätöstä kansanäänestykseen.

Nyt Simon kunnanvaltuusto todennäköisesti keskustalais-perussuomalaisvoimin kaatoivat kevytkuntaliitoksen Kemi-Simo toistaiseksi tuntemattomin äänestyslukemin xx - x...

Kemi on ollut koko ajan - ainakin muodollisesti yksimielisesti - kuntaliitoksen takana - hyvä niin...

Miten tästä eteenpäin? Ainakin Meri-Lapin kehittämiskeskus menee organisatorisesti uuteen uskoon, kemiläisten kulttuuripalveluja katsellaan uudenväristen silmälasien läpi, alueen kuntien yhteistyötä kukaties edelleen tiivistetään, odotellaan sote-ratkaisua ja kuntalitokseen palataan mahdollisesti aikanaan valtionhallinnon pakkotoimin...

Pienimuotoista yhteistyötä harrastetaan:
Ostin Kemin kirkonkylän osakaskunnalta kahdelle katiskalle pyyntioikeuden osakaskunnan vesialueella Selkäsaaren kupeessa 5€/katiska. Tänään illansuussa on ensimmäinen tarkistus, onko yön yli olleisiin katiskoihin uinut kutuahvenia tai -haukia. Jos on "tolokunkokoisia" niin tämän kesän ensimmäiset kalat savustetaan tänään Selkäsaaressa...

Simo sanoi ei kuntaliitokselle

Kuva: Tuntematon


Kemi/Simo
Kemin ja Simon kuntaliitos ei toteudu. Kuntaliitos kaatui maanantaina illalla, kun Simon ja Kemin valtuutetut kokoontuivat keskustelemaan iltakouluissaan, aletaanko kahden kunnan liitosta selvittää.
Simon kunnanvaltuusto äänesti asiasta ja päätyi tulokseen, ettei kuntajakoselvitystä ole syytä jatkaa. Simon päätöksen perusteella Kemin ja Simon keskinäistä kuntoliitosselvitystä ei lähdetä viemään enää eteenpäin.
Simon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Sauli Martimon mukaan asiasta keskusteltiin kolmatta tuntia. Asiasta päädyttiin äänestämään iltakoulussa ja tulos oli kielteinen kuntaliitoksen jatkoneuvotteluille. Aiemmin huhtikuussa kunnissa äänestettiin kolmen kunnan liitoksesta. Tuolloin Simossa kuntaliitossopimus meni läpi tiukasti yhdellä äänellä äänin 11–10.
Martimo ei paljasta iltakoulun tarkkaa äänestystulosta, mutta kertoo eron olleen edellistä äänestystä selkeämpi.
- Simon valtuutettujen iltakoulu ei nähnyt kuntaliitoksesta koituvan niin paljoa hyötyjä, että itsenäinen kunta olisi myyty näiden asioiden takia. Jäämme odottamaan isompaa kuntaliitoskokonaisuutta tällä seutukunnalla. Sen kortin Simo varmaan pyrkii katsomaan, Martimo sanoo.
Sen sijaan kuntarakenneuudistuksen kannalla kaiken aikaa ollut Kemi oli myös tänään yksimielinen. Päätöksestä ei ollut tarvetta edes äänestää.
- Asiasta käytiin pitkä keskustelu. Puheenvuorojen perusteella kaupunginvaltuuston iltakoulu oli myötämielinen kuntarakenneselvityksen jatkamiselle Kemin ja Simon osalta, Kemin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Päkkilä kertoo.
Jos molemmat iltakoulut olisivat päätyneet kahden kunnan liitoksen kannalle, asia olisi viety vielä kuntien valtuustojen käsiteltäväksi.
Molemmissa kunnissa tehtiin viime kuussa myönteinen päätös kolmen kunnan liitoksesta. Tuolloin Keminmaa hylkäsi esityksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti