Hyvä yritys mutta aikataulu oli liian kireä ja tavoitteetkin ehkä liian kovat. Kolmikantajärjestelmän kaksi osapuolta ei ollut valmis "matokuuriin". Tosin EK taisi olla hivenen kallellaan asiaan. Tässäkin todennäköisesti vanha suomalainen toteamus: Teet tai itket ja teet - pitää paikkansa.
Toisaalta minkä taakseen jättää, sen eestään löytää - näin se pääsääntöisesti menee...
Joka tapauksessa tänään torstaina 07.05.2015 klo 17 on mielenkiintoista seurata Suomen hallituspohjan alustavaa esitystä.
Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tunattuna:
Yhteiskuntasopimus kariutui - EK pettyi, Akavan mukaan hinta oli liian kova
- Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän ajama yhteiskuntasopimus kariutui.
STT
Hallitustunnustelija Juha Sipilän (kesk.) mukaan yhteiskuntasopimusta ei tule.
Sipilä kertoo blogissaan, että käytyjen neuvottelujen perusteella hänellä ei ole edellytyksiä jättää sellaista sopimusehdotusta, joka täyttäisi hänen yhteiskuntasopimukselle asettamansa vaatimukset.
- Sopimuksen tavoitteena oli Suomen kilpailukyvyn merkittävä parantaminen suhteessa keskeisiin kilpailijamaihin, lisätä talouskasvua ja investointeja, nostaa työllisyysastetta, alentaa työllistämis- ja työllistymiskynnystä sekä vahvistaa muutosturvaa, Sipilä kerroo.
Yhteiskuntasopimus olisi toteutuessaan pienentänyt arvioitua julkisen talouden sopeuttamistarvetta huomattavasti.
Sipilän mukaan hallituksen talousohjelman on nyt perustuttava valtiovarainministeriön arvioon säästöistä valtion menoihin.
Sipilä totesi STT:lle, ettei halua syytellä järjestöjä tai nimetä syyllistä sopimuksen kariutumiseen.
Elinkeinoelämän keskusliiton
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies on pettynyt, että työmarkkinajärjestöjen neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta päättyivät tuloksetta.
Neuvottelujen kariutuminen on suuri takaisku työllisyydelle ja talouskasvulle sekä pitkä miinus suomalaiselle työmarkkinajärjestelmälle.
– Suomen talous kyntää syvällä eikä selvää suhdannekäännettä ole näkyvissä. Tässä tilanteessa olisi vihdoinkin tarvittu rohkeita ja ennakkoluulottomia päätöksiä, joilla tuottavuus olisi saatu kasvuun, työllistäminen helpommaksi sekä vientiteollisuus ja kotimarkkinat nousuun, Häkämies sanoi keskiviikkona neuvottelujen kariuduttua.
– Olen pettynyt suomalaiseen työmarkkinapolitiikkaan. Talouden ongelmat eivät kuitenkaan katoa mihinkään. Nyt järjestöt vain sysäävät lisää vastuuta tulevalle hallitukselle.
- Kuten hallitustunnustelija Juha Sipilä on todennut, neuvottelujen kariutuminen kasvattaa väistämättä edessä olevia säästöpaineita. Säästöt kohdistuvat helposti niihin, jotka tarvitsevat yhteiskunnan apua.
Myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus on pettynyt.
– Kilpailukyvyn ja kasvun kannalta tärkeiden neuvottelujen kariutuminen tarkoittaa sitä, että muodostettavan hallituksen pitää itse ryhtyä talouden tasapainottamisen lisäksi myös kilpailukykyä palauttaviin toimiin.
Korkeasti koulutettujen Akava katsoo, että yhteiskuntasopimuksen hinta olisi ollut palkansaajille liian kova. Haarukka palkans aajien ja työnantajien vastuunkannon välillä oli liian suuri, sanoo puheenjohtaja Sture Fjäder.
Fjäderin mukaan myös neuvottelujen aikataulu oli liian nopea siihen nähden, että kyse oli niin suurista ja perustavanlaatuisista muutoksista.
Sipilän mukaan
hallituksen muodostaminen jatkuu alkuperäisen suunnitelman mukaan ja tuleva hallituspohja kerrotaan eduskuntaryhmille torstaina kello 17.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti