lauantai 9. toukokuuta 2015

AITAKI-tolppajalustat Selkäsaareen...

Seuraa aluksi tarinan "aasinsilta":

Otin 1980-luvun alkupuolella osaa Kemin kaupungin järjestämään Rasvaa Rattaisiin-ideakilpailuun. Hakkasin vanhalla Remington-kirjoituskoneella kymmenen ehdotusta, joista kaksi palkittiin.
Palkitut ehdotukset olivat Ideaporukka ja Puuaitayritys. Molemmat ovat mielestäni vielä tänäänkin käyttökelpoisia.
Oppilailleni kerroin silloin tällöin, että en ole koskaan saanut niin kovaa tuntipalkkaa kuin em. ideoiden palkitsemisessa tapahtui...

Puuaitayritykseen ( myöhemmin AITAKI-laatutuote) liittyvänä suunnittelimme KEN (K.E.Nyman)-elementtitehtaan rakennusmestarin Tauno Tihisen kanssa niin sanotun tolppajalustan.
Siitä tuli varsin suosittu ja käyttökelpoinen tuote. Se on katkaistun pyramidin muotoinen teräbetoninen, raudoitettu tuote, jossa on 75 mm x 75 mm hiukan kartiomainen reikä keskellä. Betonijalusta painaa noin 47,5 kg, se on erittäin vakaa. Sitä käytettiin elementtipuuaitojen painekyllästettyjen pystytolppien jalustana. Toki muutakin käyttöä sille on löytynyt.

Alkuvaiheessa tiedustelin Taunolta: "Kuinka pitkän takuun jalustalle uskaltaa luvata?" Hän totesi: "Meidän puolelta takuu on kolmesataa (300) vuotta." Ehkä vähän huumoria silmäkulmassa oli havaittavissa.
No joka tapauksessa kyllä kyseinen tuote kestää, jos sitä ei kulmittain ala asfaltille nakkelemaan...

Asiaan:

Viime syksynä lähettyvillämme olevan rivitalon (As. Oy August ja Anna) asukkaat olivat päättäneet rakentaa uuden roskakatoksen. Entinen aitaus oli perustettu AITAKI-tolppajalustojen varaan. Ne jäivät tarpeettomiksi eli neljä (4) tolppajalustaa. Tiedustelin asukkailta, ovatko jalustat myytävissä ja/tai haettavissa. Heillä ei ollut niille käyttöä, niinpä minulle annettiin lupa hakea jalustat pois.

Ja vihdoin viimein varsinaiseen asiaa:

Viemme em. tolppajalustat todennäköisesti ensimmäisellä venematkalla Selkäsaareen kohtapuolin.
Miksi?
Siksi, että niiden varaan kukaties rakennan tulistelu- ja laavupaikan kupeeseen jonkinlaisen katoksen.
Myös siksi, että tonttimaa on erittäin kivinen. Tolppajalustaa ei välttämättä tarvitse upottaa...

Ja kukaties myös siksi, että noin kolmensadan vuoden päästä silloiset Selkäsaaressa asuvat saavat ihmetellä: Mikä ihmeen AITAKI ja KEN? Kyseiset nimet ovat tolppajalustan kannessa reiän molemmin puolin upotettuina. Toivottavasti ilmansaasteet/happosateet eivät ole rapauttaneet nimiä häivyksiin...

No jaa, ehkä tämä riittää tästä asiasta tällä kerralla.

Jossakin vaiheessa minun on aivan pakko kirjoittaa tuosta edellä mainitusta As. Oy August ja Anna rivitalosta. Lähinnä siihen liittyvän tontin historiasta, rakennuksen suunnittelusta ja rakentamisesta. Tunnen ne kohtalaisen tarkkaan...








  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti