tiistai 19. toukokuuta 2015

ILO: Vain 25 prosentilla maailman työvoimasta on vakituinen työsuhde...

Tiesitkö tämän?

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Päivitetty 19.5.2015 06:46, julkaistu 19.5.2015 06:42

ILO: Vain neljänneksellä maailman työvoimasta vakityö

i
STT, AFP, Reuters
Vain 25 prosenttia maailman ihmisistä saa nauttia vakituisesta työsuhteesta. Iso osa maailman työstä on edelleen ruumiillista, esimerkiksi maataloustyötä.
STT, AFP, Reuters
Geneve
Maailman töissäkäyvistä vain neljännes paiskii töitä vakisopimuksella, ilmenee Kansainvälisen työjärjestön ILO:n raportista.
Lyhyet työsopimukset ja epäsäännöllinen työ ovat lisääntyneet maailmanlaajuisesti. Tämä on järjestön mukaan lisännyt epävarmuutta toimeentulosta ja tulevaisuudesta sekä epätasa-arvoa työssäkäyvien kesken.
Raportin mukaan kolme neljännestä maailman työläisestä työskentelee määräaikaisilla tai lyhyillä sopimuksilla, kokonaan ilman sopimusta tai palkatta perhepiirissä. Palkansaajista vain reilut 40 prosenttia on vakitöissä.
Raportin mukaan osa-aikatyö on yleistynyt erityisesti naisilla vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen.
ILO:n johtajan Guy Ryderin mukaan työelämä on muutoksen kourissa ja perinteinen vakityömalli murtumassa.
- Jossain tapauksissa epätyypilliset työn muodot voivat auttaa ihmisiä pääsemään työelämään, mutta muutos heijastelee myös epävarmuutta, joka vaikuttaa työssäkäyviin ympäri maailman, Ryder sanoo.

"Osa-aikaisille samat oikeudet"

Virallisten työsopimuksien solmiminen on raportin mukaan yleisempää kehittyneiden talouksien maissa, joissa noin 80 prosenttia työläisistä on allekirjoittanut jonkinlaisen sopimuksen. Sen sijaan esimerkiksi Etelä-Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa sopimus on vain noin 20 prosentilla työläisistä.
Perinteisen vakituisuuteen ja työsopimuksiin perustuvan työn väistyminen uudenlaisten työn muotojen tieltä on Ryderin mukaan lisännyt epätasa-arvoa ja köyhyyttä useissa maissa.
- Tämä kehitys uhkaa myös syventää heikon talouskasvun ja uusien työpaikkojen hitaan syntymisen noidankehää, Ryder sanoo.
Hänen mukaansa hallitusten tulisi tehdä enemmän luodakseen työpaikkoja ja turvatakseen väliaikaisissa työsuhteissa työskentelevien toimeentulon.
Ryderin mukaan työn mukanaan tuomien etuuksien tulisikin jatkossa kuulua myös osa-aikaisesti työskenteleville.
- Vakitöissä olevat hyötyvät palkoissa, eläkekertymässä ja sosiaalisissa turvaverkoissa.

Työ ei takaa toimeentuloa

Osa työssäkäyvistä elää raportin mukaan työskentelystä huolimatta köyhyydessä. Hieman alle neljännes maailman työssäkäyvistä elää alle kahdella dollarilla päivässä ja kymmenen prosenttia alle 1,25 dollarilla päivässä.
Köyhyystilanne on kuitenkin parantunut kahden vuosikymmenen aikana. 20 vuotta sitten jopa puolet maailman työläisistä eli 2 dollarin köyhyysrajan alapuolella.
ILO:n raportti kattaa yli 180 maata ja noin 84 prosenttia maailman työvoimasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti