perjantai 15. toukokuuta 2015

Teet tai itket ja teet sano...



Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta:

Politiikka  | 

EK on valmis yhteiskuntasopimuksen neuvotteluihin hallituksen kutsusta – SAK ei tyrmää ajatusta

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää yhteiskuntasopimusneuvotteluiden avaamista uudelleen mahdollisena, jos tuleva hallitus esittää kutsun. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylyn mukaan työajan pidentäminen on edelleen kynnyskysymys.


SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (vas.) ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies. Kuva: Yle

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan kariutuneet yhteiskuntasopimuksen neuvottelut voidaan aloittaa uudestaan, mikäli tuleva hallitus näin tahtoo.
– Juha Sipilä (kesk.) totesi, ettei kirvestä ole heitetty kaivoon yhteiskuntasopimuksen tiimoilta ja tähän toteamukseen on helppo yhtyä. Ne ongelmat, joiden ratkaisemisesta silloin neuvoteltiin ovat edelleen olemassa. Työllisyyys ei kehity hyvin, teollisuus on edelleen jäljessä ja meidän pitäisi saada käänne aikaiseksi.
Häkämies kuitenkin painottaa, ettei EK aio olla aloitteentekijä neuvotteluiden aloittamiseksi, mutta valmiuksia niihin on aina olemassa, koska kyse on niin tärkeästä asiasta. 
– Aloitteen pitää tulla maan hallitukselta.
Häkämies ei halua lähteä arvailemaan tuleeko hallitukselta tällaista kutsua, mutta sanoo, että yhteiskuntasopimus on äärimmäisen kannatettava ja kunnianhimoinen, eikä sitä saisi unohtaa.

SAK: Virallista neuvotteluyhteyttä ei ole

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön (SAK) puheenjohtaja Lauri Lylyn mukaan mitään virallista neuvotteluyhteyttä yhteiskuntasopimuksen tiimoilta ei enää ole.
– Neuvottelut päättyivät viime viikolla sillä tavoin rakentavasti, että kukaan ei laittanut ovea kiinni. Kuitenkin todettiin, että tästä ei ole löydettävissä ratkaisua muun muassa työajan pidennysten vuoksi.
Lylyn mukaan SAK haluaa nähdä valmiin hallitusohjelman ja neuvotella kesäkuun puolessa välissä tulevan kasvu- ja työllisyyssopimuksen ennen mahdollista yhteiskuntasopimuksen uusia neuvotteluita. Lyly kertoo ymmärtävänsä EK:n innon pitää puhetta yhteiskuntasopimusesta yllä.
– Minä ymmärrän heidän tahtotilan, kun siellä yhteiskuntasopimuksessa ne asiat olivat työnantajapuoleen kallellaan. Siinä ei ollut turvan ja kuorman tasapaino kohdillaan.
Lylyn mielestä mikäli neuvottelut halutaan aloittaa uudestaan, pitää yhteiskuntasopimuksen listaa lyhentää muun muassa työajan pidennysten osalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti