keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Venäjän rahat loppumassa –  Lehti: Hankkeita ehkä jäihin, Hanhikiven ydinvoimala mukana listalla...

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Venäjän rahat loppumassa –  Lehti: Hankkeita ehkä jäihin, Hanhikiven ydinvoimala mukana listalla


Venäjän rahat loppumassa –  Lehti: Hankkeita ehkä jäihin, Hanhikiven ydinvoimala mukana listalla
KUVA: EPA
Venäjällä valtiovarainministeriö väläyttää valtion hyvinvointirahastosta rahoitettavien infrahankkeiden rahoituksen jäädyttämistä osittain, sillä rahat tarvitaan budjetin alijäämän paikkaamiseen, Vedomosti kertoo.
Talouslehti Vedomostin virkamieslähteiden mukaan ehdotus rahoituksen jäädyttämisestä sisältyy valtiovarainministeriön materiaaleihin, joita on käsitelty Venäjän hallituksen budjettikokouksessa.
Hyvinvointirahastosta on tarkoitus rahoittaa myös Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimalahanketta, jossa Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom on osakkaana ja laitostoimittajana.
Vedomostin mukaan perusteluna infrahankkeiden rahoituksen mahdolliseen jäädyttämiseen on se, että valtiovarainministeriön laskelmien mukaan hyvinvointirahaston varoja tarvitaan Venäjän budjetin alijäämän tilkitsemiseen vuosina 2017–2019.
Hyvinvointirahasto on alun perin perustettu Venäjän eläkeuudistuksen ja kasvavien eläkemenojen rahoittamiseen. Vuonna 2013 presidentti Vladimir Putin päätti, että osa rahaston varoista käytetään infrahankkeiden rahoittamiseen.
Hyvinvointirahastossa oli syyskuun alussa 4,7 biljoonaa ruplaa eli vajaat 65 miljardia euroa, joista 1,9 biljoonaa eli noin 26,3 miljardia euroa oli tarkoitus käyttää infrahankkeisiin, Rosatomin hankkeisiin ja myös pankkien tukemiseen. Hanhikiven ydinvoimalaa varten Rosatomille myönnetyn rahoituksen määrä on 150 miljardia ruplaa eli noin kaksi miljardia euroa.
Mikäli valtiovarainministeriö aikoo esittää rahoituksen jäädyttämistä, kaikki hankkeet käydään läpi ja jokaisen hankkeen rahoituksesta päätetään erikseen, Vedomostin lähde kertoo. Lähteen mukaan rahoituksen jäädyttäminen tosin on vaikeaa, mikäli projekti on jo käynnissä. Mukana on lähteen mukaan kuitenkin myös epävarmoja projekteja ja sellaisia hankkeita, joiden rahoituksesta on päätetty vasta alustavasti.
Jo alkaneiden hankkeiden kuten Baikal-Amurin rautatien, Moskovan kehätien ja Trans-Siperian junaradan kehittämisen rahoituksen ei pitäisi Vedomostin mukaan olla vaarassa.
Rosatomin edustaja kertoo yhtiön saaneen hyvinvointirahastosta Hanhikiven ydinvoimalaan tarvittavan rahoituksen, mutta yhtiöstä kieltäydyttiin kommentoimasta valtiovarainministeriön aloitetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti