tiistai 20. syyskuuta 2016

YK keskeyttää avustuskuljetukset Syyriassa saattueeseen osuneen ilmaiskun vuoksi – Yhdysvallat syyttää maanantain iskusta Venäjää...

Hyökkäys YK:n humanitäärisen avun rekkasaattuetta vastaan luokitellaan sotarikokseksi - entä sitten...


Suora nettilainaus Helssingin Sanomista hiukan tuunattuna:

YK keskeyttää avustuskuljetukset Syyriassa saattueeseen osuneen ilmaiskun vuoksi – Yhdysvallat syyttää maanantain iskusta Venäjää

Venäjä ja Yhdysvallat välittivät viikko sitten Syyriaan tulitauon, mutta maanantaina sekä Syyrian hallituksen joukot että kapinalliset julistivat sen päättyneeksi.

ULKOMAAT  
"Oliko Sipilä väärässä niputtaessaan uusnatsit ja irakilaisten turvapaikanhakijoiden ryöstösurmat?"

00:03 / 49:22

YK: keskeytti kaikki avustuskuljetukset Syyriassa ilmaiskun takia.

YK ilmoitti tiistaina keskeyttävänsä avustuskuljetukset Syyriassa maanantaisen ilmaiskun vuoksi, uutistoimisto Reuters kertoo.
Syyrian tilannetta raportoivan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan avustusrekkoja pommittivat joko Syyrian ilmavoimien tai Venäjän sotilaskoneet.
Ajoneuvot olivat pysäköityinä Punaisen puolikuun varastoalueelle. Ensimmäisten tietojen mukaan iskussa kuoli ainakin 12 avustustyöntekijää ja kuljettajaa, mutta Reutersin mukaan Punainen risti ilmoitti tiistaina puoliltapäivin uhriluvun voivan olevan aiemmin arvioitua pienempi.
Punainen risti vahvisti tiistaina siviilien lisäksi yhden syyrialaisen Punaisen puolikuun vapaaehtoisen kuolleen iskussa. Se ei tarkentanut lukumäärää.
YHDYSVALLAT arvosteli aikaisin tiistaiaamuna kovin sanoin Venäjää ilmaiskusta.
”Sekä Syyrian hallinto että Venäjän federaatio tiesivät saattueen määränpään, mutta silti nämä avustustyöntekijät kuolivat yrittäessään helpottaa syyrialaisten elämää”, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja John Kirby sanoi Reutersin mukaan.
”Yhdysvallat ottaa tämän esiin suoraan Venäjän kanssa. Kun otetaan huomioon tulitauon räikeät rikkomukset, arvioimme uudelleen tulevat mahdollisuudet yhteistyölle Venäjän kanssa”, Kirby sanoi.
Kreml kommentoi asiaa tiistaina puoliltapäivin, kun Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov puhui toimittajille.
”En usko, että on mahdollista tai oikein vetää mitään vahvistamattomia johtopäätöksiä. Asevoimamme tarkistavat parhaillaan tietoja iskusta ja toivon heidän saavan konkreettista tietoa paikalta ja julkaisevan sen jälkeen tiedotteen”, Peskov sanoi Reutersin mukaan. 
VENÄJÄ ja Yhdysvallat välittivät viikko sitten Syyriaan tulitauon, mutta maanantaina sekä Syyrian hallituksen joukot että kapinalliset julistivat sen päättyneeksi.
Syrian Observatory for Human Rights raportoi jo maanantaina, että Syyrian armeija oli alkanut pommittaa Aleppoa.
Tulitauko heikkeni jo viime viikolla, kun Yhdysvaltain johtaman liittouman koneet pommittivat Syyrian armeijaa lauantaina. Syrian Observatory for Human Rights kertoi Reutersin mukaan, että iskussa kuoli ainakin 80 Syyrian armeijan sotilasta.
Yhdysvallat pyysi pommitusta anteeksi, mutta se synnytti silti tiukkaa sanailua Venäjän ja Yhdysvaltain välille.
Yhdysvaltain mukaan sen tekemä isku oli vahinko, mutta Kirbyn mukaan avustussaattueeseen kohdistunut isku ei voinut olla.
Valkoisen talon edustajat tosin kertoivat Reutersille, ettei vielä tiedetä, olivatko iskun takana syyrialaiset vai venäläiset koneet.
”Venäläisille on vastuu pidättäytyä tällaisista toimista itse, mutta heillä on myös vastuu estää [Syyria] hallintoa tekemästä tällaista”, nimetön korkea arvoinen yhdysvaltalaislähde sanoi uutistoimisto AFP:lle.
Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn ja Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin on määrä tavata tänään tiistaina. Tapaaminen oli sovittu jo ennen maanantaista ilmaiskua.
MYÖS YK:n edustajat arvostelivat iskua kovin sanoin.
”Järkytyksemme on valtava”, YK:n Syyrian-erityisedustaja Staffan de Mistura sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.
”Saattue oli pitkän lupa- ja valmisteluprosessin tulos”, hän sanoi.
YK:n avustuspäällikkö Stephen O’Brien vaati asiasta tutkintaa.
”Sanon suoraan: Jos tämä tunteeton hyökkäys osoittautuu tarkoitukselliseksi iskuksi avustustyöntekijöitä kohtaan, kyseessä olisi sotarikos”, hän sanoi AFP:n mukaan.
AMMAR ABDULLAH / REUTERS
Ilmaiskussa vahingoittunut avustusrekka Aleppon länsipuolella tiistaina.
Ilmaiskussa vahingoittunut avustusrekka Aleppon länsipuolella tiistaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti