Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...
No toki sen verran, että Suomessa puhutaan NUKKUVAT-puolueesta näemmä itäisessä naapurissamme SOHVAPUOLUEESTA. Em. puolueen kannatus on kova, yli 50%...
Analyysi: Venäjän valtapuolueelle riemuvoitto vaikka yli puolet äänestäjistä ei osallistunut vaaleihin
Venäläisten alhaiseen äänestysintoon on viisi keskeistä syytä.
MOSKOVA
Venäjän parlamenttivaalien tulos oli odotettu. Parlamentin alahuoneeseen Duumaan valittiin samat neljä puoluetta, jotka istuivat siellä ennen vaalejakin. Valtapuolue Yhtenäisen Venäjän asema vahvistui entisestään.
Tämä tarkoittaa käytännössä, että presidentti Vladimir Putinin poliittinen linja jatkuu vielä voimakkaampana. Muut parlamenttipuolueet, Liberaalidemokraatit, Kommunistipuolue ja Oikeudenmukainen Venäjä pysyvät sen tukipuolueina.
Äänestysprosentti 47,8 jäi huomattavasti odotettua alhaisemmaksi ja siihen on viisi keskeistä syytä.
Vaalipäivän siirto
Vaalien piti alun perin olla joulukuussa, mutta ne aikaistettiin syyskuuhun. Tämä johti siihen, ettei kukaan jaksanut olla kiinnostunut niistä ennen lomia ja lomien jälkeen ei jäänyt aikaa kampanjointiin. Yleinen lomakuukausi Venäjällä on elokuu, tästä syystä varsinaista vaalikampanjaa käytiin käytännössä vain kaksi viikkoa.
Maassa, jossa kiinnostus politiikkaan lähtökohtaisesti on vähäinen, tämä ei lisännyt kiinnostusta vaaleihin.
Taloustilanne
Voisi kuvitella, että huonontunut taloustilanne johtaisi suurempaan äänestysaktiivisuuteen. Näin ei kuitenkaan käynyt ja siihen on lähtökohtaisesti kaksi syytä.
Ensinnäkin kansa tuntee, että syyt talouden syöksylaskuun ovat ulkomailla. Öljyn maailmanmarkkinahinnan lasku ja länsimaiden sanktiot koetaan syiksi, joihin Venäjän johto itse on syytön.
Toiseksi taloustilanne, josta lasku alkoi, oli niin hyvä, että useimmat edelleen elävät paremmin nyt kuin 20 vuotta sitten.
Hyvinä vuosina moni ehti hankkia esimerkiksi jääkaapin, pesukoneen, tietokoneen ja kännykän. Niin kauan, kun ne toimivat, elintaso ei tunnu niin huonolta, vaikka joutuu säästämään ruokaostoksissa tai jättämään lomalla matkustamatta.
Vaihtoehdottomuus
Moni tuntee, että politiikassa ei ole todellisia vaihtoehtoja. Valtapuolue Yhtenäinen Venäjä on niin paljon suurempi ja mahtavampi kuin kaikki muut puolueet, ettei niistä ole vastavoimaksi.
Valtapuolue on myös hallinnollisilla toimilla pystynyt vaikuttamaan siihen, etteivät muut puolueet voi kasvaa suuriksi.
Näin on tehty muun muassa muuttamalla äänestyspiirien rajoja paikkakunnilla, joilla jokin oppositiopuolue on ollut vahvoilla. On esimerkiksi yhdistetty kaupunkialueita maaseutuun. On tiedossa, että kaupungeissa oppositiomielialaa on enemmän kuin maalla.
Tällainen järjestelmä ei houkuttele edes protestiäänestäjiä.
Ennakkoäänestystä ei järjestetty
Tällä kertaa ei annettu mahdollisuutta äänestää ennakkoon, mikä johti siihen, että moni ei äänestänyt.
Ajatus oli sinänsä hyvä, juuri ennakkoääniä on aikaisemmissa vaaleissa käytetty hyväksi, kun vaalien tuloksia on peukaloitu.
Se, joka ei ollut kotona omassa vaalipiirissä vaalipäivänä, olisi voinut anoa oikeutta äänestää toisessa piirissä. Vain harva ryhtyi tarvittavaan byrokratiaan.
Sohvapuolueen voitto
Todellisuudessa äänestämättä jättäminen on sekin poliittinen kannanotto. Kansalaisten laimea innostus politiikasta johtuu osaksi poliitikoista ja tiedotusvälineistä, mutta vielä enemmän kansalaisista itsestään.
Venäjällä on valtava kuilu vallanpitäjien ja kansalaisten välillä, ja useimmat käyttävät mieluummin aikansa ja voimansa yksityiselämän tai työn vaatimuksiin kuin politiikkaan.
Passiivinen kansa saa sen parlamentin, jonka haluaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti