lauantai 24. syyskuuta 2016

Kolumni: Positiivista kehitystä on enemmän...

Toivotaan, että ammatillista koulutusta Meri-Lapin alueella on monipuolisesti jatkossakin. 

Oletettavasti kehityksen kärjessä pysymistä tukee vahvasti alla olevassa artikkelissa mainittu Lappian ja Lapin ammattiopiston väyläopintoyhteistyö Lapin ammattikorkeakoulun kanssa.

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Kolumni: Positiivista kehitystä on enemmän


Virpi Lilja
Uutisista se negatiivinen tahtoo jäädä monesti päällimmäiseksi mieleen, liekö taipumus vai luonteenpiirre.
Viime viikkoina olemme lukeneet positiivisiakin juttuja muun muassa valmistuneesta logistiikkakeskuksesta, metallialan avoimista työpaikoista ja matkailun kehityksestä. Elämää on, että hyvää ja positiivista on pääosa tapahtuvasta ja negatiivista vain satunnaisesti.
Myös ammatillisen koulutuksen arjessa on paljon positiivista kehitystä. Me kehitymme puristuksesta huolimatta koko ajan, mutta varmasti askeltaen.
Kehittymisestä haluan nostaa esiin Lappian ja Lapin ammattiopiston väyläopintoyhteistyön Lapin ammattikorkeakoulun kanssa.
Tässä mallissa ammatillisen koulutuksen opiskelijoille avautuu mahdollisuus suorittaa ammattikorkeakouluopintoja ja ammattikorkeakoulutasoista harjoittelua jo ammattiopistossa ammattiin opiskellessaan ja samalla varmistaa jatkopolku suoraan ammattikorkeakouluun.
Tämä on tärkeä kehitysaskel niin ammatillisen koulutuksen kuin ammattikorkeakoulun kannalta.
Hankalalta kalskahtava ammatillisen koulutuksen reformi, jossa uudistetaan koulutuksen rahoitus ja rakenteet, on vielä ministeriössä hakemassa muotoaan. Se vaatii ammatillista koulutusta ottamaan isoja harppauksia kohti uusia toimintatapoja.
Ammattiopistoissa rakennamme muun muassa uutta tapaa opiskella, yksilöllisiä opinpolkuja, uudenlaista työelämäyhteistyötä, työssäoppimisen laadukkuutta ja organisaation toimintatapoja. Välillä vauhti tuntuu kovalta, välillä liian hitaalta.
Näiden muutosten pitää luoda opiskelijalle vaihtoehtoja ja tulevaisuuden osaamista, työelämälle osaajia ja uusia mahdollisuuksia, opettajille pedagogisen osaamisen huippukäyttöä ja uudistumista sekä elinvoimaa alueellemme. Jo nyt suunnitelmamme herättävät kiinnostusta myös alueen ulkopuolella.
Arjessa tapahtuu paljon muutakin, isoa ja pientä kehitystä. Tällä viikolla alkavat haut kevään koulutuksiin, joissa on tarjolla myös paljon uutta.
Lappian kumppanuudet omistajakuntien kanssa ovat synnyttäneet osaamisen kehittämisideoita ja uusia yhteistyötapoja. Kuuntelemme yritysten osaamistarpeita herkällä korvalla ja niiden pohjalta ideoimme uusia koulutustuotteita. Opiskelijoiden kanssa opettajat kehittävät uusia tapoja pitää yhteyttä ja opiskella.
Haluan jättää sinulle, hyvä lukija, ajatuksen kaikkein oleellisimmasta. Lainaan ammatillisen koulutuksen järjestäjien yhdessä rakentamaa ammattiosaamisen strategiaa vuoteen 2025: “Ammatillinen koulutus tuottaa taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia, joita ilman maailma ei tule toimeen.”
Kirjoittaja on Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymän Lappian johtaja.
Myös ammatillisen koulutuksen arjessa on paljon positiivista kehitystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti