lauantai 24. syyskuuta 2016

Aleppo taas pommitusten keskellä – Syyrian hallinto ja kapinalliset julistivat tulitauon päättyneeksi...

Se siitä tulitauosta, josta muodostui odotetusti "tulitauko". Toisten osapuolten syyttely epäonnistumisesta jatkuu tyyliin: "En minä mutta pojat..." Siviilien kärsimykset jatkuvat pommitusten lisääntyessä ja sodan kiihtyessä. Vanhaa, käyttökelpoista sodankäyntimateriaalia on vielä runsaasti maailmalla, kuolemankauppiaat = asevalmistajat/-kauppiaat hykertelevät kädet veressä...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Aleppo taas pommitusten keskellä – Syyrian hallinto ja kapinalliset julistivat tulitauon päättyneeksi

YK:n avustuskuljetukset eivät vieläkään ole päässeet saarrettuun Aleppoon.

ULKOMAAT  
OSMAN ORSAL / REUTERS
Turkkilainen rekka odotti pääsyä Syyrian puolelle Reyhanlissa Turkissa perjantaina.
Turkkilainen rekka odotti pääsyä Syyrian puolelle Reyhanlissa Turkissa perjantaina.

YHDYSVALTAIN ja Venäjän viikko sitten välittämä tulitauko on päättynyt, julistivat sekä Syyrian hallitukset joukot että heitä vastaan taistelevat kapinalliset maanantaina.
Kansalaisjärjestö Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan armeija on pommittanut Aleppon kaupunkia ilmaiskuilla tulitauon päätyttyä. Järjestön tietojen mukaan iskuja on tehty ainakin 35. 
Advertisement
Pommit ovat osuneet myös avustuskuljetuksia vieneisiin rekkoihin, järjestö kertoo. YK ja Punainen Risti eivät vielä maanantai-illalla tienneet, keille ajoneuvot kuuluivat.
EI OLE myöskään enää toivoa siitä, että avustuskuljetukset pääsisivät kapinallisten hallitsemaan Itä-Aleppoon, Syyrian kapinallisten edustaja sanoi uutistoimisto Reutersille.
”Uskon, että tulitauko on käytännössä epäonnistunut ja päättynyt”, sanoi Zakaria Malahifji, kapinallisryhmä Fastaqimin poliittisen siiven johtaja Turkin Gaziantepissa. Hänen mielestään on vaikea nähdä, että mikään voisi teoriassa enää pelastaa sitä.
Tulitauko Syyrian hallituksen ja aseellisten oppositioryhmien välillä päättyi käytännössä maanantain vastaisena yönä. Hallituksen joukot syyttivät kapinallisia siitä, etteivät nämä olleet ”sitoutuneet yhteenkään osaan” tulitaukosopimusta.
”Syyrian armeija ilmoittaa, että taisteluiden jäädyttäminen on päättynyt”, hallituksen joukot ilmoittivat lausunnossaan uutistoimisto AFP:n mukaan.
MYÖS Venäjän puolustusministeriö viestitti maanantaina, ettei tulitauolle ole tiedossa jatkoa. Syyrian hallituksen olisi ”järjetöntä” noudattaa tulitaukoa yksipuolisesti, koska Yhdysvallat ei pysty hillitsemään hallituksen joukkoja vastaan hyökkääviä kapinallisia, kenraaliluutnantti Sergei Rudskoi Venäjän puolustusministeriöstä sanoi Reutersin mukaan.
”Ottaen huomioon tosiasian, että kapinalliset eivät noudata tulitauon ehtoja, olisi mielestämme järjetöntä Syyrian hallituksen joukoilta noudattaa sitä yksipuolisesti”, Rudskoi sanoi.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry puolestaan osoitti syyttävällä sormella Venäjän suuntaan sanomalla, että Venäjä epäonnistui omassa osuudessaan, ja että ehdot Yhdysvaltain ja Venäjän suunnittelemiin yhteisiin iskuihin äärijärjestö Isisiä vastaan eivät täyttyneet, uutistoimisto AFP kertoo. Washington on kuitenkin edelleen halukas työstämään sopua.
YK:N AVUSTUSREKAT ovat odottaneet viikko sitten alkaneen tulitauon ajan Turkin puolella, että ne voisivat päästä turvallisesti Aleppoon.
YK ei ole saanut riittäviä lupia ja turvallisuustakuita Syyrian hallitukselta, jotta se voisi päästää avustuskuljetukset Aleppoon ja muille vaikeasti saavutettaville seuduille.
”Olen tuskastunut ja pettynyt siihen, että YK:n kuljetukset eivät ole vieläkään ylittäneet rajaa Turkista Syyriaan”, sanoi YK:n humanitaarisen avun alipääsihteeri Stephen O’Brien.
Noin neljännesmiljoona ihmistä asuu Aleppon itäosissa alueella, jota Syyrian hallituksen joukot piirittävät. Heillä on pulaa ruoasta, vedestä ja lääkkeistä.
Avustusrekoissa on ruokaa 185 000 ihmiselle kuukaudeksi, O’Brien kertoi.
VIIME maanantaina alkanut tulitauko vähensi väkivaltaisuuksia ensimmäisinä päivinä merkittävästi. Tärkeäksi kiistakysymykseksi nousi avustuskuljetusten pääsy Aleppoon.
Yhdysvallat ja YK arvostelivat Syyrian hallitusta siitä, ettei se myönnä lupia. Venäjä puolestaan syytti länsivaltojen tukemia kapinallisjärjestöjä siitä, etteivät nämä siirrä asemiaan Turkista Aleppoon johtavan tien läheisyydestä.
SUURI kolaus tulitauolle koettiin maanantaina, kun Yhdysvaltain johtaman liittouman hävittäjät iskivät Syyrian armeijan tukikohtaan lähellä Dei ez-Zoria. Yhdysvaltain mukaan kyseessä oli onneton harhaisku, sillä kohteena piti olla jihadistijärjestö Isisin joukot.
Kymmeniä Syyrian armeijan sotilaita on kerrottu kuolleen iskussa. Syyrian hallitus sanoi iskun todistavan, että Yhdysvallat tukee Isisiä, minkä liittouman joukot ovat jyrkästi kiistäneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti