Jos on Irakin ja Syyrian tilanne vaikea, tällä hetkellä lähes toivoton, niin sitä ei helpota Turkin hyökkäys Pohjosi-Syyriaan.
Turkki käyttää härskisti EU:n päättämättömyyttä > pakolaistilanteen tuomaa valttikorttia hyväksi toteuttaessaan omaa kurdipolitiikkaa Syyrian alueella...
Kansanedustajat aloittivat toissapäivänä kesätauon jälkeen ja kutsu presidentinlinnaan tuli pikavauhtia. Perusteluna oli se, että kesän aikana ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on tapahtunut niin paljon. Nyt kutsu kävi sekä ulkoasiainvaluokunnan että puolustusvaliokunnan jäsenille.
Tapaamisen jälkeen presidentti Niinistö ei halunnut kertoa keskusteluista. Valiokunnista käynnistä kertoivat vain puheenjohtajat Matti Vanhanen (kesk.) ja Ilkka Kanerva (kok.).
Turkin tilanne hankalin
Eilen keskiviikkona ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana aloittanut Matti Vanhanen pitää Turkin tilannetta kaikkein herkimpänä. Unioni on pakolaistilanteen vuoksi riippuvainen Turkista, mutta nyt Turkki tunkeutunut Syyriaan ja ajaa omia tavoitteitaan erityisesti kurdialueilla.
– Tämä on äärimmäisen vaikea ja monimutkainen kysymys. Ja tietyllä tapaa kertoo tämän reaalipolitiikan raadollisuudesta. Unioni on riippuvainen Turkissa pakolaiskysymyksessä, mutta samalla haluamme edesauttaa Turkin ihmisoikeustilannetta, ja että Turkki suhteessa naapureihin suhtautuu myös säällisesti.
– Tämä on vaikea tämä Turkin kysymys ja sen pitää olla agendalla päivittäin.
Arvostelijoiden mielestä EU on myynyt periaatteensa vain jotta Turkki pitää kolme miljoonaa pakolaista rajojensa sisällä eikä päästä heitä unionin alueelle. Vanhanen ei arvostelua niele.
– Mielelläni kuulisin näiltä arvostelijoilta mikä olisi parempi vaihtoehto. Reaalipolitiikassa joudutaan tekemään ratkaisuja ja on nähty että Eurooppa ei pysty viime vuoden kaltaisista pakolaismääristä selviytymään.
Puolustusvaliokunnan Ilkka Kanervan mukaan mikään ei viittaa siihen, että EU:n ja Turkin välinen sopimus olisi purkautumassa ja pakolaisvirta Eurooppaan alkamassa uudestaan.
– Painetta varmasti voi tunnistaa, mutta en usko, että mitään noin dramaattisia murtumia tulisi pintaan, Kanerva arvioi.
Suomi pysyy pakoterintamassa
Sekä Vanhanen että Kanerva kieltäytyvät kertomasta presidentin kantoja. Presidentti Niinistö oli kuitenkin käynyt tarkasti läpi tekemänsä lentoturvallisuuden kohentamiseen tähtäävän aloitteensa perustelut ja vaiheet.
Vanhasen mukaan EU:n Venäjälle asettamat pakotteet ovat tulossa pian tarkastuspisteeseen, mutta Suomi ei ole tekemässä mitään sanktioita lieventäviä aloitteita.
Vanhanen on esittänyt, että Suomen pitäisi harkita Yhdysvaltojen ja sotilasliitto Naton sotaharjoituksiin osallistumisen vähentämistä. Vanhasen mukaan asiaan palataan, kun ensi vuoden harjoituslistoja käydään läpi.
Kokoomuksen Kanerva ei pidä harjoituksista pidättäytymistä tarpeellisena.
– Oma näkemykseni on, että Suomen intressi ei ehkä kuitenkaan ole rajoittaa meidän omaa toimintavapauttamme.
Rajasopimus käsittelyyn jo huomenna
Presidentin ja valiokuntien keskusteluissa sivuttiin myös lokakuussa päättyvää Venäjän ja Suomen välistä rajasopimusta. Viime keväänä sopimuksella haluttiin estää turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemien kautta.
Tuore sisäministeri Paula Risikko (kok.) on sitä mieltä, että sopimusta ei tarvitse uusia, koska pakolaispainetta ei enää ole. Muiden muassa puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sdp) on eri mieltä. Asiaa käsitellään puolustusvaliokunnassa heti huomenna perjantaina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti