tiistai 6. syyskuuta 2016

Kemin seinämuraali etenee – Keskuspuistokadulle syntyy suurikokoista taidetta...

Kirjoitin artikkelin nimellä: Mikä ihmeen muraali 12.06.2015, jonka johdannossa totesin muun muassa:

Mielenkiintoinen artikkeli, joka pisti muistelemaan menneitä aikoja. Itse muistelen nähneeni em. tyyppisiä seinämaalausteoksia ensimmäistä kertaa kerrostalojen seinissä syksyllä 1994 Luoteis-Venäjällä Muurmanskissa.

Todettakoon, että Kemin ammattioppilaitoksen vanhan työpajarakennuksen eteläpäätyseinässä oli taidemaalari Olavi Korolaisen suunnittelema taideteos, joka tuhoutui Prisma-tavaratalon rakentamisen yhteydessä...

Mikäli oikein muistan, minäkin esitin, että kyseinen taideteos - sen aikainen muraali - olisi myyty yhden neliömetrin palasina. Asia ei oikein ottanut tuulta. 

Varmaan muraalit sopisivat hyvin suunniteltuina Keminkin katukuvaan. Muun muassa Kemin kaupungintalon itäseinään sopisi muraali, jossa olisi esim ihmiselämän koko kirjo kehdosta hautaan...
_____________________________________________________________________________

No nyt sitten on ensimmäinen Kemin keskustan katukuvaan suunniteltu muraali on toteutumassa - hyvä niin. 
Nyt muistinkin > Kemi on sarjakuvakaupunki - ollut pitkään ja kohta säästöliekillä. Kemin kaupungintaloa vastapäätä - nykyisen pysäköintialueen takareunassa oli aikanaan varastorakennus.
Sen seinään kaupungintalolle päin maalattiin pätkä sarjakuvaaa - se oli hyvä - siis sen ajan muraali sekin...
Ja vielä että...
En kerta kaikkiaan malta olla paljastamatta kaukaista ajatustani. Rakensimme poikkeusluvalla tontillemme kolmannen, osittain kaksikerroksisen rakennuksen Pikkupuolen, jta nimitimme aikaisemmin Ekoateljeeksi.
Vieressä olevan pienkerrostalon suuntaan rakennuksessa on massiivinen, valkoinen KAHI-tiiliseinä. Siihen pohdiskelin taideteosta mutta se jäi pohdiskelun asteelle. Pitäisiköhän ajatus ottaa naftaliinista esiin... 

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Kemin seinämuraali etenee – Keskuspuistokadulle syntyy suurikokoista taidetta

NINA SUSI
Suurikokoinen taideteos valmistuu Keskuspuistokatu 10–12 seinään. Tältä paikalla näytti tiistaina.
Kemissä sunnuntaina urakkansan aloittaneen indonesialaisen taiteilija WD:n eli Wild Drawingin urakka etenee hiljalleen. WD maalaa osana UPEA16-katutaidefestivaalia Keskuspuistokatu 10–12 seinään suuren taideteoksen, jonka etenemistä saa käydä ihailemassa vapaasti.
Teoksen on määrä valmistua 12. syyskuuta mennessä.
Tiistaina 6. syyskuuta muraalin pohja oli saatu maalatuksi ja seinälle alkoi hahmottua turkoosia kuviota. WD on piirtänyt keltaiselle pohjalle ääriviivat, jotka nyt siis saavat väriä sisäänsä.
Valokuvaajamme Nina Suden kanssa paikalle sattuivat kemiläiset Leena Palmu ja Anja Partanen. Taideterapeuttina toimiva Palmu seuraa muraalin valmistumista päivittäin ja halusi esitellä projektin myös äidilleen Partaselle.
– Tällainen teos tuo kaupungin rakenteet aivan eri tavalla esille. Ennen tätä seinää ei edes huomannut, nyt se on vahvasti olemassa, ihastelivat naiset.
NINA SUSI
15683631.jpg
Muraalin tekoa Keskuspuistokadulla olivat katselemassa Leena Palmu äitinsä Anja Partasen kanssa. Molemmat naiset kehuivat teoksen piristävän kaupunkia mukavasti.
Saila Kivelä Katutaideyhdistys Pääväreistä kertoo, että jokaisen kaupungin muraalilla on oma budjettinsa, josta huolehtii yhdistys. Kemin teos on rahoitettu yhteistyössä VisitKemin, talonyhtiön, maalifirman ja nostoautoyrityksen kanssa.
– Tällainen katutaide ei ole niin kallista kuin suuri koko antaisi olettaa. On esimerkiksi mahdollista, että täysikokoinen muraali tulee taiteilijan tekemänä halvemmaksi kuin yhdellä värillä maalaaminen julkisivuremontissa, Kivelä paljastaa.

Kuka hän on?

WD aloitti katutaiteen parissa vuonna 2000. Taiteilijan muraalit ovat useimmiten itse rakennusta ja sen muotoja hyödyntäviä sekä niihin sulautuvia mielikuvituksellisia kokonaisuuksia.
“Wild Drawing” (suom. villi piirros) tarkoittaa kuvaa, joka kasvaa ja kukoistaa keskellä urbaania sementtiviidakkoa.
Sarjakuvista ja graafisista novelleista vaikutteita ammentaneen WD:n fotorealistinen tyyli on tunnistettavan omaleimainen. WD toteuttaa töitään myös kanvaaseille, ja eräät hänen säväyttävimmistä teoksistaan ovatkin ympäristöä muovaavat ja maisemaan upotetut taulut. WD käyttää muraaleissaan sekatekniikkaa yhdistellen muun muassa rulla- ja spraymaaleja.
Kuvataiteen ja käytännön taiteiden tutkinnot suorittanut WD on kysytty artisti ympäri maailmaa ja hän onkin kiertänyt katutaidefestivaaleja Aasiassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti