maanantai 26. syyskuuta 2016

Verenpainetta kohottavia ja alentavia tekijöitä...

Ihmisen verenpaineesta on kirjoitettu varmaan lukematon määrä artikkeleita, joissa selostetaan, selitetään syitä mm. kohonneseen verenpaineeseen.

Verenpaine saattaa tilapäisesti kohota monista eri syistä. Itse olen havainnut potevani mm. ns. valkotakkiverenpainetta. Viimeksi mm. muutama vuosi sitten ajokortin uusintaan liittyvässä peruslääkärintarkastuksessa verenpaineeni nousi "taivaisiin". Se on tehnyt sen aikaisemminkin mm. työterveyshuollon rutiinitarkastuksessa...

Lyhyt nettilainaus: 

Valkotakkiverenpaineella tarkoitetaan tilannetta, jossa potilaalta mitataan lääkärin vastaanotolla kohonnut verenpaine, mutta kotioloissa saman ihmisen verenpaine pysyy normaalin rajoissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreessa tutkimuksessa kävi ilmi, että yli puolet valkotakkiverenpaineesta kärsivistä henkilöistä kehitti seurannan aikana todellisen verenpainetaudin. Tutkimuksessa oli mukana lähes tuhat 45–74-vuotiasta suomalaista, ja heidän seurantansa kesti 11 vuotta.

THL:n tutkimusprofessori Antti Jula selittää valkotakkiverenpaineen johtuvan siitä, että lääkärin mittaustilanne koetaan erilaiseksi kuin verenpaineen mittaaminen kotona.

– Hyvin pitkälti kyse on siitä, että aina jännitetään – osa enemmän, osa vähemmän – kun ollaan lääkärin vastaanottotilanteessa. Silloin elimistön verisuonia supistavia hormoneita vapautuu verenkiertoon tavallista enemmän, mikä saa aikaan sen, että vastusverisuonet supistuvat ja verenpaine nousee.

Ei kieli vain jännityksestäValkotakkiverenpaine ei kuitenkaan ole täysin vaaraton, pelkästä jännityksestä kielivä reaktio.

– Se ei johdu vain siitä, että toiset stressaantuisivat selkeästi muita enemmän.

Julan mukaan valkotakkiverenpainetta esiintyy nimen omaan niillä henkilöillä, joiden verenpaine pysyy kotimittauksissa normaalin rajoissa muttei kuitenkaan ole optimaalisella tasolla.

Optimitasolla yläpaine alittaa 120 ja alapaine 80.

– Jos peruspaine on hyvin normaali, valkotakkivaikutuksia ei juurikaan nähdä. Ilmiö näkyy useimmiten niillä, joilla kotona mitattu veranpainetaso edustaa korkeaa normaalitasoa. He ovat joukko, joka on selvästi kehittämässä itselleen kohonnutta verenpainetta.

Varoituskellojen pitäisi soidaTHL:n tutkimuksen mukaan valkotakkiverenpaineesta kärsivien terveydentilaa tulisikin seurata nykyistä tarkemmin.

– Viimeistään silloin pitää kiinnittää huomiota elintapoihin ja pyrkiä estämään tulevien vuosien verenpaineen nousu.

Nyt näin ei aina tapahdu, vaan painetasoa saatetaan ainoastaan seurata.

– Tällä hetkellä saatetaan kuvitella, että valkotakkiverenpaine on viaton asia. Todellisuudessa se on merkki siitä, että henkilö on kehittämässä itselleen kohonneen verenpaineen, ja sydäninfarktin ja aivoverenkiertosairauden riski on jo suurentunut.

______________________________________________________________________

Huh, huh, edellinen lähestyy jo synkistelyä! Eihän minun pitänyt ihan näin kirjoittaa mutta...

Palaan lähtöruutuun:

Minulla on ollut vuosia, oikeastaan vuosikymmeniä ystävä, tuttava, tuntemani henkilö tai millä nimikkeellä häntä nyt sitten nimittelisi.
Joka tapauksessa hän on ollut minun vakituinen lievää vakavampi häirikkösoittaja. Lievää vakavampi on kiltti ja myötäsukainen ilmaisu, sillä em. henkilö on joskus, pääasiassa aina minulle soittaessaan raivostuttavan ärsyttävä. 
Miksi?
Siksi, että olen kuullut hänen juttunsa ainakin 118 kertaa. Tuntuu siltä, että hän pistää "saman vanhan levyn päälle" minulle - yleensä pikku päissään/aika tuiterissa/vahvassa humala- tms. tilassa - soittaessaan.
Olen päättänyt , että nykyisin otan häneltä yhden (1) puhelun vuorokaudessa vastaan. Sen jaksaa jotakuinkin hermostumatta kuunnella, tosin ei aina sitäkään. 
Viime aikoina hänen yhteydenottonsa ovat vähentyneet. Ilmeisesti hänelle on ilmaantunut muita aktiviteetteja - hyvä niin... 

Hän soitti eilen sunnuntaina 25.09.2016. Tällä kerralla hänellä oli asiaa ja oli jotakuinkin selvin päin. Hän kertoi asiasta, jonka puitteissa olen häntä aktiiviseti auttanut. Saimme tämän asian järjestetyksi muutaman puhelinsoiton siivittämänä - hyvä niin.

Tilanteen mentyä ohi pistin muutaman kupillisen kahvia tippumaan. Sanoin vaimolleni: "Tunsin hetki sitten, kun verenpaineeni lähti kohoamaan. Minäpä mittaan sen välittömästi!"

Näin tein kotimittarilla: Lukemat 145 ja 85, pulssikin yli 70 - eiväthän nuo aivan mahdottoman huonoja lukemia olleet.

Sanoin kuitenkin vaimolleni kahvipöydässä istuskellessamme: "Minä ajattelen nyt mukavia, myönteisiä asioita, niin lukemat alenevat!"
Kerroin jopa, mitä minä ajattelin. Ajattelin häntä, Selkäsaarta, marjastusta ja puunhakkuuta.

Niinhän siinä kävi, että parin mittauskerran jälkeen lukemat olivat < 120 ja <70, pulssikin rapiat 60 - hyvä niin.

En uskaltanut ajatella menneen kesän kalastusta. Jos olisin, lukemat olivat taatusti kohonneet ohi ensimmäisten lukemien. Kehno kalastukesä monesta eri syystä...  _____________________________________________________________________


Arvelen, että joillakin lukijoistani on samanlaisia häirikkösoittajaongelmia. Ilmeisesti niiden kanssa on vaan elettävä.
Häirikkösoittajakin kaivannee kuitenkin kontakteja, vaikka menettelytavoista voidaan olla ainakin kahta mieltä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti