perjantai 9. syyskuuta 2016

Kaidi pohtii jo seuraavaa miljarditehdasta – sekin voi tulla Suomeen...

Kyllä! Kyllä nyt Kaidia pukkaa! Kerta kaikkiaan on mukava lukea alla oleva tyyppisiä artikkeleita, joissa vahvistuu Kaidin Kemin Ajokseen rakennettavan biodieseljalostamon todennäköisyys.

Onneksi Kemillä on hyvät, tosi hyvät edellytykset hankkeen toteutumiselle.

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Kaidi pohtii jo seuraavaa miljarditehdasta – sekin voi tulla Suomeen

NINA SUSI
Kaidin varatoimitusjohtaja Carl Haglund vieraili torstaina Kemissä. Suunnitellun biojalostamon sijoituspaikalla Ajoksessa tehdään parhaillaan maanpuhdistustöitä.
Henripekka KallioKemi
Suurta biojalostamoa Kemiin suunnittelevan Kaidin tuore varatoimitusjohtaja Carl Haglund vakuuttaa, että hänen kiinalaisella työnantajallaan riittää rahkeita miljardihankkeen toteuttamiseen.
Haglundin mukaan Kaidi suunnittelee jo uusia suurjalostamoja Eurooppaan, vaikka Kemin-hankkeestakaan ei ole vielä tehty lopullista investointipäätöstä.
– On ihan mahdollista, että seuraavakin jalostamo tulisi Suomeen, Haglund sanoo.
Kaidi kasvaa voimakkaasti.
– Tänä vuonna yhtiölle valmistuu Kiinaan kymmenen ja ensi vuonna neljätoista uutta voimalaitosta, Haglund havainnollistaa.
Kiinaan rakennettavat voimalat tekevät sähköä biopolttoaineista, kuten puusta. Ne ovat kooltaan kemiläisiä lämmittävän keskisuuren kaukolämpölaitoksen luokkaa, eli paljon pienempiä kuin miljardin euron biojalostamo.
Kaidi etsiikin Kemin-hankkeelleen kumppaneita, eli yksinään se ei aio jalostamoa rakentaa. Yhtiö käy keskusteluja niin sijoittajatahojen kuin teollisten kumppaniehdokkaidenkin kanssa.
– Toteutuessaan hankkeessa tulee varmasti olemaan monenlaisia kumppaneita, Haglund muotoilee.
Haglund ilmoitti keväällä, ettei pyri enää Rkp:n puheenjohtajaksi. Hän sai eron eduskunnasta kesällä, kun hänet nimitettiin kiinalaisen Sunshine Kaidi New Energy Groupin varatoimitusjohtajaksi vastaamaan yhtiön investointistrategiasta Euroopassa.
– Työtä on yhtä paljon kuin puolueen puheenjohtajanakin, mutta viikonloppuisin on enemmän vapaata, Haglund kuvailee.
EU:n ja hallituksen toimet ovat toistaiseksi menneet prikulleen Kaidin toiveiden mukaisesti.
EU-komissio myönsi yhtiölle lähes 90 miljoonaa euroa investointitukea. Komission heinäkuinen ehdotus ilmasto- ja energiapaketista vahvisti tarpeen kehittää uusiutuvia polttoaineita euroopanlaajuisesti liikenteen päästöjen vähentämiseksi. Suomen hallitus on koko ajan vakuuttanut lisäävänsä biopolttoaineiden käyttöä.
Haglundin mukaan biojalostamon rakentaminen edellyttää riittävää varmuutta siitä, että uusille tuotteille on kysyntää. Käytännössä yhtiö haluaa joko lain biopolttoaineiden käytön lisäämisestä, tai ainakin riittävän varman näkymän siitä, että poliittinen tahto muuttuu todellisuudeksi.
– Tämä on myös osa sijoittajien kanssa käytävää keskustelua, Haglund sanoo.
Kaidin tavoitteena on tehdä investointipäätös biojalostamosta tämän vuoden aikana.
Haglund vieraili torstaina Kemissä tapaamassa kaupungin johtavia virkamiehiä ja luottamushenkilöitä. Kaidin kiinalaista johtoa vieraili Kemissä viimeksi juhannuksen aikoihin.
Kemin kaupunginjohtajalle Tero Nissiselle ja teknologiakeskus Digipoliksen toimitusjohtajalle Kimmo Heikalle jäi kiinalaisista perusteellinen vaikutelma.
– He olivat liikkeellä kymmenien kysymysten listojen kanssa, Heikka kertoo.
Kiinalaiset eivät ole toistaiseksi tehneet pohjoismaihin miljardin euron suuruusluokassa olevia teollisia sijoituksia. Kemiläisten mukaan pohjoisessa vierailleet kiinalaiset vaikuttivat välillä hieman hämmentyneiltä siitä, miten välittömiä suomalaiset ovat.
– Kiinassa ollaan paljon muodollisempia. Täälläkin he esimerkiksi istuivat bussissa arvon mukaisessa järjestyksessä, Heikka kuvailee.
Kemin kaupunki tukee Kaidin biojalostamoa muun muassa maanhankintaan, luvitukseen ja liikenneyhteyksiin liittyvissä asioissa ja tekee yhtiön kanssa hanketta pohjustavaa selvitystyötä.
– Hankkeen kanssa tekee töitä kymmenkunta ihmistä viikoittain, Tero Nissinen arvioi.
Kaidi kartoittaa parhaillaan sopivia toimitiloja Kemistä ja pääkaupunkiseudulta. Carl Haglundin mukaan on mahdollista, että yhtiö avaa Kemiin konttorinsa jo ennen lopullista investointipäätöstäkin, eli mahdollisesti jo syksyllä.
TAUSTA

Miljardin euron tehdas

Kaidi suunnittelee
Kemiin jalostamoa, jossa valmistettaisiin energiapuusta uusiutuvaa dieseliä ja bensiiniä.
Lopputuotteet
voi käyttää nykyisissä ajoneuvoissa sellaisinaan tai sekoittaa huoltoasemilla jaeltaviin polttoaineisiin.
Uusiutuvien
polttoaineiden kannattavuus ei riipu öljyn hinnasta vaan siitä, kuinka paljon polttonesteiden jakelijat velvoitetaan lainsäädännöllä hankkimaan niitä. Kustannukset lankeavat viime kädessä polttoaineen käyttäjille.
Kaidilla
ja sen alihankkijoilla on tällä hetkellä palveluksessaan Suomessa nelisenkymmentä ihmistä. Kiinassa ja Vietnamissa yhtiöllä on noin 8000 työntekijää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti