tiistai 27. syyskuuta 2016

Hollantilaislehti MH17-tutkinnasta: Suomessa tehtiin salaisia ohjuskokeita...

Mikäli ja todennäköisesti kun alla oleva tieto ohjuskokeista pitää paikkansa, on pakko todeta, että suomalaiseen ammattiosaamiseen oli taas tarvetta ja siitä on näyttöä. Suomalaiset voivat aiheesta olla ylpeitä päästessään osittain selvittämään, varmistamaan ilmailuhistorian raaimman, törkeimmän, raukkamaisimman, jne. rikoksen.

Olenpa tainnut itsekin aiemmin kirjoittaa em. tapauksesta tyyliin: Näkeehän sen sokea Reettakin, mistä siinä on kysymys. 

Jo aiempien selvitysten/dokumenttien perusteella jäljet johtavat 110%:n varmuudella ns. sylttytehtaalle eli Venäjälle > Moskovaan > Kremliin > ...

Valitettavasti rikolliset eivät tässäkään tapauksessa joudu vastuuseen teoistaan...

Lisäystä edelliseen: 

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) vahvistaa, että Suomessa on tehty ohjuskokeita, jotka liittyvät MH17-koneen alasampumiseen Itä-Ukrainassa. 

– On tehty. En tiedä, kuinka salaisia ne ovat, kun lehdistökin niistä kertoo, Vanhanen sanoo.

Vanhanen kertoo, että Suomella ja Hollannilla on keskenään sopimus, jonka puitteissa maat auttavat toistensa rikostutkintoja. Hollannissa on parhaillaan käynnissä rikostutkimus liittyen malesialaisen lentokoneen alasampumiseen Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014.

Kone nousi Amsterdamista ja sen oli tarkoitus saapua Kuala Lumpuriin. Kaikki 298 matkustajaa kuolivat ja heistä hollantilaisia oli 154.

Hollantilaistutkijat epäilevät, että alasampumisessa olisi käytetty venäläisvalmisteisia Buk-ohjuksia. Suomessa on Vanhasen mukaan käytöstä poistettuja Buk-ohjuksia. 

– Olen ymmärtänyt, että niillä pyritään hankkimaan todistusaineistoa tai ylipäätään aineistoa siihen, mitä jäämiä ohjuksista saattaa jäädä, Vanhanen sanoo.

Lisäystä edelliseen: 

Hollannissa julkaistaan huomenna keskiviikkona raportti, joka De Telegraaf -lehden tietojen mukaan osoittaa, että venäläisvalmisteinen Buk-ohjus pudotti malesialaisen MH17-koneen Itä-Ukrainassa kesällä 2014.

– Tutkintaryhmä sanoo selvästi, että sen täytyy olla uusi Buk-ohjus, kertoo De Telegraaf -lehden politiikantoimittaja Jorn Jonker Ylelle puhelinhaastattelussa.

Jonkerin mukaan hollantilaiset rikostutkijat tekivät osana tutkintaa Suomessa ohjuskokeita. Niiden määrää ja tekopaikkaa ei hollantilaistoimittaja tiedä. Sen sijaan hänen lähteidensä mukaan ohjustestien salaamiseen oli useita syitä.  

– Se pidettiin salassa Suomen ja Venäjän herkkäluonteisten suhteiden vuoksi. Tämä oli yksi syy ja lisäksi tutkijat eivät halunneet antaa vastapuolelle mahdollisuutta tyrmätä heidän todisteitaan.Jonker pitää mahdollisena, että Venäjän pelättiin voivan ryhtyä painostustoimiin, jos tieto ohjuskokeista olisi julkistettu. 

– Ehkä Venäjä olisi voinut sekaantua tai ryhtyä painostamaan Suomea. Heillä oli mielessään useita hyviä syitä, miksi ohjustesteistä ei tehty julkisia.


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Hollantilaislehti MH17-tutkinnasta: Suomessa tehtiin salaisia ohjuskokeita

Rikosta selvittävät hollantilaiset tulivat samaan tulokseen kuin kollegansa jo aiemmin: malesialaiskone pudotettiin venäläisellä Buk-ohjuksella.
Kotimaa






Ilmatorjuntaohjusjärjestelmä BUK M1.
Ilmatorjuntaohjusjärjestelmä BUK M1.Yle
Suomessa on tehty salaisia ohjuskokeita liittyen MH17-koneen alasampumiseen Ukrainassa kaksi vuotta sitten, uutisoi hollantilainen sanomalehti De Telegraaf(siirryt toiseen palveluun). Testien aikaa tai paikkaa ei kerrota.
Suomen puolustusministeriö tai puolustusvoimat eivät toistaiseksi ole kommentoineet väitettä.
Lehden mukaan hollantilaisten syyttäjien johtamat rikostutkijat tekivät kokeita selvittääkseen, millaisella ohjuksella malesialaiskone pudotettiin. Testien perusteella kyseessä oli venäläinen Buk-ohjus, kertoo De Telegraaf.
Saman johtopäätöksen teki toinen hollantilainen tutkintaryhmä lokakuussa 2015.
Malaysian Airlinesin lento MH17 syöksyi maahan Itä-Ukrainassa 17. heinäkuuta 2014. Kaikki 298 matkustajaa ja miehistön jäsentä kuolivat.
Salaisista ohjuskokeista uutisoi Suomessa ensimmäisenä STT.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti