Erinomainen asia ja tärkeä uutinen globaalitasolla...
Kiina ja Yhdysvallat antavat vauhtia Pariisin ilmastosopimukselle
Pariisissa viime joulukuussa neuvoteltu ilmastosopimus on ottanut ison askeleen eteenpäin. Ensin Kiina ja sitten Yhdysvallat kertoivat lauantaina sopimuksen ratifioinnista.
Yhdysvallat ja Kiina tuottavat yhdessä noin 40 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä.
Kiina on maailman suurin hiilen käyttäjä ja myös maailman suurin kasvihuonepäästöjen tuottaja. Niinpä suuri uutinen oli jo se, kun Kiina ilmoitti Pariisin sopimuksen ratifioinnista. Heti perään uutisoitiin, että myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama oli ilmoittanut ilmastosopimuksen ratifioimisesta.
Obama ja Kiinan presidentti Xi Jinping luovuttivat ratifiointia koskevat asiakirjat YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonille. Kolmikko tapasi Kiinan Hangzhoussa, jossa alkaa huomenna maailman suurimpien talousmahtien G-20 ryhmän huippukokous.
Lähes 200 maata sopi viime joulukuussa Pariisissa, että ilmaston lämpeneminen pyritään pysäyttämään selvästi alle kahteen asteeseen. Ennen Kiinan ja Yhdysvaltain ilmoituksia sopimuksen oli ratifioinut vain 24 maata, jotka vastaavat noin prosentista maailman kasvihuonepäästöistä. Nyt kattavuus nousi kertaheitolla eri lukemiin.
"Hyvin merkittävä uutinen"
– Ilmoitus on hyvin merkittävä. Tämä vie maailman aika lähelle Parisiin sopimuksen voimaantuloa, sanoo ilmasto- ja energiakysymyksiin erikoistunut vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen, Suomen itsenäisyyden juhlarahastosta Sitrasta.
Yhdysvaltain ja Kiinan ilmoitus kasaa poliittista painetta muille G-20 maille. Hangzhoun kokouksesta voikin tulla ilmastokokous, jossa odotetaan muilta osallistujia selviä sitoumuksia. Hangzhoun osallistujamaista myös Ranska on päättänyt ratifioinnista. Tosin se ei vielä näy sopimuksen kattavuutta seuraavalla YK-sivustolla.
Ilmastosopimus astuu voimaan, kun 55 maata on ratifioinut sen. Ehtona on, että näiden maiden päästöt vastaavat 55 prosenttia kaikista päästöistä.
Tällä vauhdilla ilmastosopimus voi olla voimassa jopa ennen vuodenvaihdetta.
Trump-ilmiö iskee ensi vuonna?
Yhdysvaltain marraskuun presidentinvaalit saattavat kuitenkin sotkea kuviot. Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin voitto voisi mullistaa tilanteen.
– Trump haluaisi joko neuvotella Pariisin-sopimuksen uudestaan tai vetäytyä siitä, sanoo vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen.
Hänen mukaansa on epäselvää kuinka vakavasti Trumpin puheita pitää ottaa. Presidenttinä Trump voisi joka tapauksessa vaikeuttaa Pariisin-sopimuksen toteuttamista hyvinkin paljon.
– Todennäköisempää on, että Yhdysvallat pysyy sopimuksessa. Se on käytännössä kaikkien maailman maiden yhteinen sopimus, ja olisi erikoista jos Yhdysvallat ainoana irtaantuisi siitä, Tynkkynen pohtii.
Yhdysvalloissa republikaanit ovat epäilleet, ettei presidentti Obamalla ole edes oikeutta päättää sopimuksesta, vaan se pitäisi hyväksyttää senaatissa.
EU:n rattaat jauhavat hitaasti
EU:ssa ilmastosopimuksen vahvistaminen vie myös aikaa, sillä sopimus pitää hyväksyä jäsenmaissa, Euroopan parlamentissa ja ympäristöministereiden kokouksessa.
EU-maissa on ollut erimielisyyttä kasvihuonepäästöjen leikkausten taakanjaosta. Britannian lähtö EU:sta tuo oman lisäsotkunsa. Suomessa elinkeinoelämä on ollut huolissaan muun muassa kuljetuskustannusten noususta.
Oras Tynkkynen uskoo sinänsä, että Pariisin ilmastosopimus menee Suomessa läpi. EU:n hitaus tuskin on ratkaisevaa, kun muualla on sen verran kova vauhti päällä.
– Enemmän se antaa EU:sta ulospäin huonon kuvan. EU:n sisäiset päätöksentekoprosessit ovat tässäkin hitaita ja kankeita, Oras Tynkkynen pohtii.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti