torstai 22. syyskuuta 2016

Kemin Digipoliksen Arktisen teollisuuden ekosysteemi ja Kemi-Tornion kiertotalouden innovaatioalusta on valittu Sitran kärkihankkeeksi...

Hieno asia, mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...


Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:


Kemin Digipolis on kehittynyt teollisuuden kehittäjästä monipuoliseksi kiertotalouden asiantuntijaksi.
Kemin Digipoliksen Arktisen teollisuuden ekosysteemi ja Kemi-Tornion kiertotalouden innovaatioalusta on valittu Sitran kärkihankkeeksi. Asia julkistettiin tänään keskiviikkona kello 9.
Digipoliksen valinta kärkihankkeen vetäjäksi liittyy Suomen kiertotalouden tiekarttaan, joka julkistettiin tänään. Sen tavoitteena on ollut niputtaa konkreettisia keinoja, joilla Suomesta voitaisiin tehdä kiertotalouden kärkimaa.
Digipoliksen pitkäjänteinen työ lappilaisen kiertotalouden eteen on nähty tiekarttahankkeessa vahvuutena. Parikymmentä vuotta teollisuuspalvelujen kehitystä ja nelisen vuotta systemaattista työtä Arktisen teollisuuden ekosysteemin ja Kemi-Tornion kiertotalouden innovaatioalustan parissa tuovat Digipolikselle valtakunnallisesta merkittävää asiantuntemusta kiertotaloudesta.
– Neljä vuotta sitten teollisuudelta ja muilta sidosryhmiltä tuli toive, että seudulla pitää aloittaa systemaattinen prosessi teollisuuden ja yhdyskunnan sivuvirtojen paremman hyödyntämisen edistämiseksi. Klusteri on seurausta tästä avauksesta, kertoo Digipoliksen ohjelmapäällikkö Kari Poikela.
Keskeinen tekijä Digipoliksen vetämässä työssä on avoin ja verkostomainen toiminta, jossa tietoa jaetaan ja kehitykseen otetaan mukaan teollisuuden, oppilaitosten, sektoritutkimuslaitosten ja viranomaisten asiantuntijoita toimiala- ja sektorirajat ylittävästi.
Tähän mennessä on luotu prosessimalli sekä työkaluja, joilla sekä teollisen tuotannon että muun yhdyskunnan tuottamia sivuvirtoja voidaan hyödyntää paremmin seutukunnalla ja alojen välillä.
– Luotua konseptia ja työkaluja aletaan pilotoida ja jatkokehittää laajemmin Pohjois-Suomessa, -Ruotsissa ja -Norjassa. Sitran tekemän valinnan taustalla on nimenomaan monialainen ja syvä yritysyhteistyö sekä yritysten asiantuntijoiden panos, arvioi Poikela.
Meri-Lapissa aiheeseen liittyvän liiketoiminnan arvo on vuosittain nyt noin 200 miljoonaa euroa ja teollisen symbioosin työllisyysvaikutus vajaat 500 työpaikkaa.
Kierto- ja biotalouden uusien investointien potentiaali Lapissa on kuitenkin nykytasoon verrattuna jopa kymmenkertainen ja työpaikkojen määrä voi kasvaa sadoilla tulevaisuudessa Digipoliksen nykyisten arvioiden mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti