perjantai 30. syyskuuta 2016

Pörssikurssit heiluvat - Suomessakin...

Vähästä se näyttää olevan kiinni: Hetki sitten pörssikurssit olivat kovassa nousussa. Nousua siivitti öljytuotannon rajoittaminen ja öljyn hinnan nousu. 

Tänään Saksan pankkimaailman synkistelyt leviävät kulovalkean tavoin ja pörssikurssit laskevat meilläkin. Niin - eihän tuo Saksan tilanne aivan pikku juttu taida ollakaan.

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Huonoa johtamista ja ahneutta – Näin Deutsche Bankista tuli koko Euroopan murhe

Saksan taloudella menee hyvin mutta Deutsche Bankilla kehnosti. Saksan suurimman liikepankin vaikeudet eivät liity suhdanteeseen vaan sitä painavat vanhat synnit.
Talous
Harmaa, lasinen pilvenpiirtäjä. Ympärillä pilviä.
Synkät pilvet varjostavat Deutsche Bankin pilvenpiirtäjää Frankfurtissa.Uwe Tautenhahn

1. Sijoitukset amerikkalaisiin kiinteistöpapereihin

Yhdysvaltain oikeusministeriö vaatii Deutsche Bankilta 14 miljardin dollarin eli 12,5 miljardin euron korvauksia. Koko pankin arvo on nykykurssin mukaan 15 miljardia euroa.
Kuten monet muutkin pankit ja sijoittajat, oli Deutsche Bank viime vuosikymmenellä mukana Yhdysvaltojen kiinteistöbisneksessä.
Pankit myönsivät riskialttiita lainoja, paketoivat niitä monimutkaisella tavalla uudestaan johdannaisilla ja myivät ne eteenpäin arvopapereina. Tämä johti asuntokuplaan, joka lopulta puhkesi vuonna 2007. Nämä arvopaperit osoittautuivat siinä vaiheessa arvottomiksi.
Vaikka Yhdysvaltojen Deutsche Bankilta vaatima summa voi pienentyä neuvotteluteitse, voi se silti olla pankille kohtalokas.
Myös monet amerikkalaispankit ovat joutuneet maksamaan vastaavissa tapauksissa suuria korvauksia. Esimerkiksi Bank of America joutui vuonna 2014 maksamaan 16,5 miljardia dollaria.
Deutsche Bank on varautunut 5,5 miljardin euron korvaussummaan, mutta oikeusministeriön ja pankin neuvottelut ovat vasta alkuvaiheessa.

2. Rahanpesu Venäjällä

Deutsche Bankia epäillään kymmenen miljardin dollarin rahanpesusta Venäjällä. Tämän sanotaan tapahtuneen vuosien 2012 ja 2014 välisenä aikana pankin Moskovan haarakonttorissa.
Pankin sisäinen kontrolli epäonnistui. Pimeästi hankittuja ruplia pestiin vitivalkoisiksi dollareiksi Moskovan konttorissa.

3. Korkojen manipulointi

Vuonna 2013 EU-komissio vaati Deutsche Bankilta 725 miljoonan euron korvausta euribor- ja libor-viitekorkojen manipuloinnista. Mukana oli myös viisi muuta pankkia, mutta Deutsche Bank joutui maksamaan suurimman siivun. Yhdysvaltain ja Iso-Britannian viranomaiset vaativat tästä 2,5 miljardin dollarin korvausta.

4. Liian vähän omaa pääomaa

Osinkojen maksaminen ja johtajien bonukset ovat olleet Deutsche Bank -kriitikkojen mukaan sille tärkeämpää kuin oman pääoman vahvistaminen. Pankki ei ole varautunut pahan päivän varalle, mitä voidaan pitää huonona johtamisena.

5. Romahtanut osakekurssi

Kurssimuutokset ovat lähinnä seuraus eikä syy. Kurssiromahdus voi silti viedä pahan kierteeseen. Tämä vaikeuttaa pankin tilannetta entisestään.
Deutsche Bankin osakkeen arvo on nyt runsaat kymmenen euroa. Näin halpa osake on ollut viimeksi vuonna 1983. Huippuvuosina ennen finanssikriisiä pankin osakkeesta maksettiin parhaimmillaan 118 euroa.
Kurssiromahdus on ollut näkyvissä myös lyhyellä tähtäimellä. Sen jälkeen kun Yhdysvaltojen oikeusministeriön vaatimukset tulivat julki syyskuun puolivälissä, on pankin osakekurssi laskenut 20 prosenttia. Nyt Deutsche Bankilla on vaikeuksia saada kaipaamaansa lisäpääomaa esimerkiksi osakeannilla.

Mitä huomenna ja mihin suuntaan esim. alkuviikosta pörssikurssit menevät - ken elää, hän näkee...  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti