tiistai 27. syyskuuta 2016

.Rovaniemen Barentskeskus Finland Oy:n kohtalo epävarma ...

Ex-poliitikko Paavo Lipponen "jyrähtelee" lehtien otsikoissa tämän tästä - hyvä niin. Harvoin olen ollut vuosien/vuosikymmenien saatossa hänen kanssaan samaa mieltä, mutta nyt olen ainakin siteeksi. 
Sen verran, että on syytä tutkia tarkkaan kaikki kivet kääntäen, olisiko kuitenkin tarkoituksenmukaista ja järkevää jatkaa Rovaniemellä sijaitsevan Barentskeskus Finland Oy:n toimintaa.

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Lipponen jyrähti: Barentskeskuksen kohtelu sanoin kuvaamatonta vätystelyä

RAIJA SUOPAJÄRVI
Entinen ministeri Paavo Lipponen hämmästelee, miten Rovaniemellä pääpaikkaansa pitävää Barentskeskusta on tässä valtakunnassa kohdeltu.
Outi Keränen
Arktisista asioista kiinnostunut ex-ministeri Paavo Lipponen on pöyristynyt, miten Rovaniemellä pääpaikkaansa pitävän Barentskeskuksen asioiden käsittely on viime vuosina edennyt valtakunnan byrokratian rattaissa.
– Se on ollut sanoin kuvaamatonta viivyttelyä ja vätystelyä. Mitään vastaavaa pyöritystä en ole eläissäni nähnyt.
Lipposen kannanotto liittyy Barentskeskus Finland Oy:n kohtaloon. Pienten ja keskisuurten yritysten vienninedistämiseen keskittynyt yhtiö aiotaan lopettaa. Yrityksen toiminta ulottuu Lapin perukoilta aina Jyväskylään ja Joensuuhun. Barentskeskuksen kohdealueet ovat Pohjois-Ruotsi, Pohjois-Norja ja Luoteis-Venäjä. Keskuksen toimintaa rahoittavat kaupungeista muun muassa Rovaniemi, Oulu, Kokkola ja Kuusamo.
Paavo Lipponen kysyy, miksi lopettaa jotakin sellaista, mikä on toiminut ja jättää asiat jättimäisten, toinen toistaan pönkittävien, saamattomien byrokratioiden varaan.
– Päinvastoin, Barentskeskuksen pitäisi tehdä valtakunnallisesti palveleva yksikkö. Sillä on valmiit verkostot Venäjältä Ruotsiin ja Norjaan. Yksi ihminen on hoitanut Barentsia ja sen jakamaa tarjouspyyntöinformaatiota. Valtakunnallisesti tarvittaisiin vain pientä vahvistusta. Myös Business Oulu tekee hyvää työtä ja sen yhteistyö Barentskeskuksen kanssa on ollut tehokasta.
– Poliittisen johdon tulee ottaa tämä asia käsiinsä, Lipponen sanoo.
Barentskeskuksen tulevaisuus sinetöidään lokakuun alussa pidettävässä yhtiökokouksessa. Rovaniemen kaupunginhallitus antoi maanantaina oman evästyksensä ylimääräiselle yhtiökokoukselle: yhtiön toiminta lopetetaan 31.12.2016 mennessä. Yhtiö voidaan purkaa ja asettaa selvitystilaan.
Viime vuodet Barentskeskuksen toimitusjohtaja Martti Hahl tukijoukkoineen on neuvotellut palvelun laajentamisesta työ- ja elinkeinoministeriön kanssa, Paavo Lipposen, Elinkeinoelämän keskusliiton sekä pk-yritysten vientiä edistävän Finpron kanssa. 
Työ- ja elinkeinoministeriö ei ole laajentumiselle syttynyt ja Hahl sanoo Kiinaan kurkottavan Finpron vielä tutkivan asiaa.
Barentskeskuksen viiden vuoden toiminnan suurin idea ja oho! on tarjouspyyntöraportointi. Se on järjestelmä, jossa Pohjois-Ruotsista, Pohjois-Norjasta ja Luoteis-Venäjältä tulleet kymmenet tarjouspyynnöt eri hankkeisiin levitetään yrityksille aina Lapista Ouluun, Jyväskylään ja Joensuuhun. Jakotyö hoituu paikkakuntien kehitysyhtiöiden kautta.
Hahlin mukaan palvelukonsepti on Euroopan ensimmäinen ja sille olisi käyttöä koko valtakunnassa. Mutta siinä hän ei näe järkeä, että pohjoisen kaupungit maksavat kulut koko maahan levitettävästä tiedosta.
– Esimerkiksi viime vuoden aikana välitimme kauppoja noin 300 miljoonan euron edestä.
Hän muistuttaa, että Ruotsissa ja Norjassa riittää rahaa. Sen näkee yksistään keskipalkkojen suuruudesta.
– Meidän ongelmamme pohjoisessa ovat suhteellisen pienikokoiset yritykset. Tarvitsemme toimintaan mukaan isoja veturiyrityksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti