torstai 1. syyskuuta 2016

Venäjältä saapuneet turvapaikkahakijat Norjan ja Suomen rajalla: Kaksi tulkintaa...

Itse olen ollut koko ajan sitä mieltä, että taannoinen tapahtuma oli sekä testi että varoitus nimenomaan Suomen poliittisille päättäjille. 

Turvapaikanhakijoiden tulon taustalla oli rikollisorganisaatio, mutta suomalaistutkijoiden mukaan tuskin vastoin Venäjän turvallispoliisin tietoa. Venäjän johdon tietoinen päätös...

Tulijoiden tulva tyrehtyi vasta, kun presidentit Vladimir Putin ja Sauli Niinistö sopivat rajoituksista huhtikuussa. Rajoitukset ovat voimassa enintään 180 vuorokautta eikä vielä ole tietoa, onko jatkoaikaa tiedossa. Matka “normaaliin” näyttää olevan Venäjän ja Suomen suhteissa pitkä.

On mielenkiintoista nähdä prosessin jatkotoimenpiteet. 

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Kaksi tulkintaa
OLLI MIETTUNEN
Turvapaikanhakijoita tuli Rajajooseppiin muun muassa pyörillä.
Oliko Venäjän johtajilla sormensa pelissä, kun Suomeen ja myös Norjaan rupesi tulemaan itärajan yli turvapaikanhakijoita? Tähän kysymykseen annettiin tiistaina kaksi vastausta.
Norjalaisen Fridjof Nansenin instituutin tutkijat Arild Moen ja Lars Rowen mukaan turvapaikanhakijoiden tulva ei liittynyt idän ja lännen väliseen hybridisotaan. Lähinnä Syyriasta ja Afganistanista saapuneet turvapaikanhakijat valitsivat pohjoisen reitin, koska matka Norjaan ja Suomen Lappiin oli turvallisin ja halpa.
Norjalaistutkijoiden mukaan Venäjän viranomaiset olivat jo aiemmin toivoneet, että Norja tiukentaisi suhtautumistaan turvapaikkaa hakeviin kolmansien maiden kansalaisiin. Tutkijoiden mukaan turvapaikanhakijoiden tulva haittaa Venäjän turvallisuusintressejä.
Norjalaistutkijoiden näkemykseen yhtyy aiemmin Lapin yliopistossa vaikuttanut, nykyinen Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen. “Lennokkaat ylätason selitykset eivät aina pidä paikkansa, eikä kaikki ole hybridivaikuttamista, eikä kaikissa asioissa ole myöskään intressit vastakkain. Nämä kaikki pitäisi pitää mielessä ja järki kasassa tällaisten uusien asioiden kanssa”, Kivinen toteaa (Yle 30.8.).
Aivan toisenlaiseen tulokseen päätyvät “Venäjän muuttuva rooli Suomen lähialueilla”-raportin kirjoittaneet Toivo MartikainenKatri Pynnöniemi ja Sinikukka Saari. Heidän käsityksensä on, että Venäjä testasi Suomea alkuvuodesta 2016, kun Suomeen päästettiin turvapaikanhakijoita ilman tarvittavia asiakirjoja ja ilman ennakkovaroitusta.
Turvapaikanhakijoiden tulon taustalla oli rikollisorganisaatio, mutta suomalaistutkijoiden mukaan tuskin vastoin Venäjän turvallispoliisin tietoa.
Olipa kysymyksessä Venäjän johdon tietoinen päätös tai viranomaisista riippumaton ilmiö, rajan yli tulevat turvapaikanhakijat yllättivät Suomen housut kintuissa. Sekä poliitikot että rajaviranomaiset pohtivat, onko kysymyksessä juoni vai sattuma.
“Tässä ilmiössä on monia sellaisia kysymyksiä, joihin emme tiedä vastauksia”, Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Ilkka Laitinen tunnusti helmikuussa (Yle 16.2.).
Tulijoiden tulva tyrehtyi vasta, kun presidentit Vladimir Putin ja Sauli Niinistö sopivat rajoituksista huhtikuussa. Rajoitukset ovat voimassa enintään 180 vuorokautta eikä vielä ole tietoa, onko jatkoaikaa tiedossa. Matka “normaaliin” näyttää olevan Venäjän ja Suomen suhteissa pitkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti