Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, sanotaan. Kaksi osallistujaa näyttää olevan "muina miehinä", keskittyminen kuvausprosessiin on herpaantunut...
Se, että em. henkilöt sopivat samaan kuvaan, on toki myönteistä näinä maailaman aikoina.
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiuka tuunattuna:
G20-kokous: USA ja Venäjä väänsivät kättä Syyriasta, Kiina varoitti protektionismista
Presidentti Obama tapasi Turkin johtajan Erdoganin.
G20-kokouksen isäntä Kiina varoitti rikkaita maita protektionismin vaaroista.
HOW HWEE YOUNG
Ilkka Timonen, Reuters
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi sunnuntaina Kiinassa Yhdysvaltain ja Venäjän olevan lähellä päästä sopuun Syyriaa koskevasta tulitauosta. Sen myötä sodan runtelemaan maahan saataisiin toimitettua kauan kaivattua humanitääristä apua.
– Emme ole siellä vielä, sanoi rikkaimpien maiden G20-kokoukseen Hangzhoussa osallistuva Obama tiedotustilaisuudessa.
– Meillä on vakavia mielipide-eroja Venäjän kanssa siitä mitä osapuolia me tuemme mutta myös siitä, millainen prosessi tarvitaan rauhan saamiseksi Syyriaan.
Uutistoimisto Reutersin näkemän sopimusluonnoksen mukaan Venäjän tulisi estää Syyrian sotakoneita pommittamasta maltillisen opposition hallussa olevia alueita. Damaskoksen tulisi vetää joukkonsa pois Aleppoon pohjoisesta johtavalta tieltä.
Vastineeksi Yhdysvallat koordinoisi Venäjän kanssa al-Qaidan vastaista taistelua.
Yhdysvaltojen ja Turkin johtajat tapasivat sunnuntaina. Obama vakuutti Turkin Recep Tayyip Erdoganille, että Yhdysvallat aikoo auttaa Turkissa heinäkuussa vallankaappausta suunnitelleiden saattamisessa oikeuden eteen.
– Oikeusministeriö ja kansallisen turvallisuuden ryhmäni jatkavat yhteistyötä Turkin viranomaisten kanssa sen selvittämiseksi, miten saamme syylliset oikeuden eteen, Obama sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.
Erdoganin odotettiin yrittävän painostaa Obamaa luovuttamaan Yhdysvalloissa oleva Fethullah Gülen Turkkiin vastaamaan syytteisiin. Gülen kiistää osallisuutensa vallankaappaukseen ja Yhdysvallat vaatii Turkilta kunnon todisteita tämän osallisuudesta.
Maailmantaloutta uhkaavat lisääntyvä protektionismi ja erittäin vaikutusvaltaisten finanssimarkkinoiden luomat riskit, sanoi G20-kokouksen isäntä, Kiinan presidentti Xi Jinping sunnuntaina Kiinan Hangzhoussa avatessaan kokouksen.
Varoituksen sanat tulivat sen jälkeen kun Xi oli kahden kesken neuvotellut Obaman kanssa. Obama kuvasi neuvotteluja “erittäin tuottoisiksi”, mutta osapuolet eivät olleen lähentyneet toisiaan kiistakysymyksistä, joista yksi koski jännitteitä Etelä-Kiinan merellä.
Lauantaina Obama oli istunut Xin kanssa neljä tuntia keskustelemassa muun muassa Kiinan aluevaatimuksista Etelä-Kiinan merellä.
Xi kehotti puheessaan maailman 20 suurimman talouden johtajia välttämää “tyhjää puhetta”, kun he yrittävät nopeuttaa maidensa talouskasvua.
Presidentti sanoi maailmantalouden tilan paranevan, mutta sillä oli edessään monia haasteita rahoituksen ja kaupan alueella.
– Maailmantaloudella on edessään riskit ja haasteet, ja kansainvälisellä yhteisöllä on suuret odotukset Hangzhoun G20-kokoukselle, hän sanoi BBC:n mukaan.
Juuri kokouksen alla Kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoitti ehkä joutuvansa laskemaan ennustettaan maailman talouden kasvuluvuista.
G20-maiden on määrä esittää kokouksen päätteeksi maanantaina julkilausuma, jossa maat aikovat käyttää kaikkia poliittisia toimia – kuten rahataloudellisia, fiskaalisia ja rakenneuudistuksia – vakaan talouskasvun saavuttamiseksi, sanoi Japanin varakabinettisihteeri Koichi Hagiuda uutistoimisto Reutersin mukaan.
Obama tapasi ensi kerran brexit-äänestyksen jälkeen Britannian pääministeriksi nousseen Theresa Mayn. Obama sanoi tiedotustilaisuudessa, että Britannian tuli nyt “selvittää, mitä brexit merkitsee suhteessa Eurooppaan”.
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi, että Britannian ei tulisi aloittaa kauppaneuvotteluja unionin ulkopuolisten maiden kanssa ennen kuin se on eronnut EU:sta.
Kiinaa Juncker puolestaan kehotti perustamaan mekanismin huolehtimaan sen teollisesta ylikapasiteetista. Junckerin mukaan “ei voida hyväksyä” sitä, että Euroopan terästeollisuus on menettänyt niin paljon työpaikkoja viime vuosina.
Tämän kokouksen… pitäisi lähettää selvä viesti siitä, että maailman johtajat ovat kuulleet ihmisten huolet globalisaatiosta.
Mark Melatos
Apulaisprofessori Sydneyn yliopistosta
Xi kehotti johtajia välttämään “tyhjää puhetta” talouskasvusta. Obaman mukaan Britannian tuli selvittää, mitä brexit merkitsee suhteessa Eurooppaan.
Vapaan kaupan puolesta
Reuters
Britannian brexit-äänestyksen ja Yhdysvaltain presidentinvaalien väliin sijoittuva G20-kokous etsii keinoja puolustaa vapaakauppaa ja globalisaatiota, jotka ovat nyt joutuneet ahtaalle.
Toisen maailmansodan jälkeen vallalla ollut globalisaatio auttoi nostamaan ison osan maailmasta köyhyydestä. G20-kokouksen isäntämaa Kiina on itse yksi suurista vapaakaupan hyötyjistä. Se on maailman suurin viejämaa.
Britannian brexit-äänestyksen shokkitulos ja Yhdysvalloissa vahvoilla olevan Donald Trumpin nousu ovat järkyttäneet Kiinan Hangzhouhun kokoontuneita globalisaation ja vapaakaupan puolustajia.
– Tämän kokouksen… pitäisi lähettää selvä viesti siitä, että maailman johtajat ovat kuulleet ihmisten huolet globalisaatiosta ja että he etenevät ottaakseen huolet paremmin huomioon, sanoi apulaisprofessori Mark Melatos Sydneyn yliopistosta.
Melatosin mukaan vaarana on, että kansainvälisen kaupan ja investointien puolesta puhutaan vain ontoin latteuksin.
G20 ansaitsi kannuksensa luomalla yhtenäisen reaktion vuoden 2008 globaaliin finanssikriisiin. Vapaakaupan vastaiseen kritiikkiin ei kuitenkaan ole viime aikoina reagoitu kunnolla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti