sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Eduskunta kiivaili taas avioliitosta ja sateenkaarirakkaudesta...

Minäkin olen taannoin sekaantunut tavallaan sukupuolineutraaliasiaan - täysin autuaan tietämättömänä.

Olimme vaimoni kanssa kolmannella Inter Rail-matkalla Italiassa heinäkuussa vuonna 2003 nuoremman poikamme hääjuhlien jälkeen.
Kaiken kaikkiaan mukava matka, josta olen kirjoittanut aikaisemmin mm. Venetsian Pyhän Markuksen torin mielenkiintoisista tapahtumista.

Entä mitä tapahtui muutaman päivän päästä Milanossa, kuuluisalla Duomon aukiolla, se on asia erikseen. Varmaan jossain vaiheessa kirjoittelen siitä lisääkin.

No joka tapauksessa ostimme em. aukiolla eräästä myyntikojusta kaksi PACE-lippua, jotka olivat ns. sateenkaariväreissä. Eivät olleet hinnankiroissa.

Suomeen palattuamme annoin toisen lipuista eräälle kemiläiselle asianajajalle, jonka arvelin tykästyvän asiasta. Hiukan vaivaatuneena hän otti antamani matkamuiston vastaan. Muistaakseni hän mainitsi: "Voihan tuosta teetättää vaikka kesäshortsit!"

Myöhemmin nuoremman poikamme kanssa em. liput tulivat puheeksi. Hän valisti minua niiden symboliikasta. En nyt aivan varmasti muista, mutta taisinpa spontaanisti todeta: "No ei helvetissä, onko näin!"

Itse kiinnitin huomiota vain tuohon PACE-sanaan.


Jos minulta kysyttäisiin tai vaikka ei kysytäkään, niin avioliitto on miehen ja naisen välinen asia.

En kannata ns. sateenkaarirakkautta, vaikka tuo PACE-lippu on edelleen tallella jossakin vaatehyllyssä.

Kaiken kaikkiaan olen vierastanut aina tuota täysin keinotekoista sukupuolineutraali-sanaakin. Se on sananakin outo kummajainen...




Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Eduskunta kiivaili taas avioliitosta ja sateenkaarirakkaudesta

Eduskunnassa käytiin jälleen kiivas ja tunteikas väittely vähemmistöjen oikeudesta avioliittoon. Kansalaisaloite sukupuolineutraalista avioliittolaista pyritään kaatamaan nyt vasta-aloitteella.

Kuva, jossa 2 aikuisen naisen vahanukkehahmoa, sekä yksi lapsi.




Kuva: Yle

Kansalaisaloitteet on uusin tapa saada laki aikaan tai muuttumaan. Illansuun istunto oli poikkeuksellinen, sillä nyt Aito avioliitto -kansalaisaloitteen allekirjoittajat pyrkivät kumoamaan aiemman kansalaisaloitteen seurauksena syntyneen lain, jonka tuloksena myös homo- ja lesboparien liitto olisi samanlainen avioliitto kuin muidenkin. Laki on tulossa voimaan 1.3.2017.

Kristilliset ja perussuomalaiset: vaimon ja miehen avioliitto on perusarvo

Kyselytunnin jälkeisessä täysistunnossa oli paikalla vain kourallinen kansanedustajia. Ensimmäiset puheenvuorojen käyttäjät olivat Aito avioliitto -kansalaisaloitteen kannattajia eli joko kristillisdemokraatteja tai perussuomalaisia.
Perussuomalaisten Mika Niikko vetosi puheenvuorossaan ensi vuonna järjestettävään Suomen satavuotisjuhlaan. Niikon mukaan Suomi rakentuu perusarvoille koti, uskonto ja isänmaa ja suomalaisen yhteiskunnan perusyksikkö on vaimo ja miehen avioliitto. Niikko varoitti myös Ruotsin ja Norjan kirkkojen aseman murentuneen avioliitto-käsityksen laajentamisen seurauksena. Varoittavia esimerkkejä Niikko kertoi löytyvän myös Ranskasta ja Yhdysvaltain Michiganista.
Kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja ja entinen sisäministeri Päivi Räsänen muistutti, että koska laki sukupuolineutraalista avioliitosta ei ole vielä astunut voimaan, se voidaan hyvin myös perua. Räsänen korosti, että myös tämä kansalaisaloite ansaitsee arvokkaan ja asiallisen eduskuntakäsittelyn. Aloitteen on allekirjoittanut runsaat satatuhatta kansalaista. Myös Räsäsen mukaan sukupuolineutraali avioliittolaki ajaa kirkon "hankalaan asemaan ja  paineisiin". Lisäksi Räsänen muistutti, että monet maat kuten Venäjä ovat lopettaneet lasten adoptoimisen Suomeen.

Kokoomus, RKP, vihreät ja vasemmisto hyväksyvät kaikki rakkaudet

Eduskuntakeskustelun perusteella avioliitto-käsitteen laventamisen kannalla ovat yhä sekä kokoomuksen, RKP:n, vihreiden, SDP:n että vasemmistoliiton kansanedustajat.
SDP:n Joona Räsäsen mukaan olisi todella outoa, jos eduskunta nyt vain muutamia kuukausia ennen uuden lain voimaantuloa lähtisi perumaan sen. Räsäsen mukaan eduskunta ei voi olla tuuliviiri, joka kääntyy joka vaalikausi eri suuntaan.
Kokoomuksen Outi Mäkelä piti nyt tuotua Aito avioliitto -kansalaisaloitetta eräänlaisena yhteiskunnallisena joutsenlauluna. Mäkelä myös hämmästeli piispainkokouksen muutaman viikon takaista päätöstä olla vihkimättä samaa sukupuolta olevia pareja maaliskuun jälkeen. Harvoin keskusteluun osallistuvan kokoomuksen Eero Suutarin mukaan lainsäätäjällä ei ole oikeutta erotella ihmisiä lain edessä.
Vihreiden kansanedustaja Emma Kari sanoi harkinneensa pitkään, haluaako osallistua enää keskusteluun, jossa jatketaan sateenkaariperheiden vuosikymmeniä jatkunutta pilkkaa, syntisyytöksiä ja raamatullalyömistä. Vihreiden Jani Toivola puolestaan kertoi olevansa homomies, joka on 3-vuotiaan tytön yksinhuoltaja ja joka toivoo, ettei hänen tyttärensä tarvitse koskaan tuntea tulevansa jotenkin huonommasta perheestä kuin muut.
Vasemmistoliiton Silvia Modig ei ymmärtänyt perusteluja, joiden mukaan sukupuolineutraali avioliittolaki vähentäisi vaimon ja miehen avioliiton arvoa. Modigin mukaan sukupuolineutraali avioliitto "ei ota mitään keltään pois vaan laajentaa".
RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana aloittanut Stefan Wallin piti keskustelu pitkälti turhana. Wallin muistutti, että demokratiassa on tapana kunnioitttaa edellisen eduskunnan tuoreita päätöksiä. Wallin toivoi myös, että eduskunta vain antaisi ihmisten rakastaa.
Aito avioliitto -kansalaisaloite menee nyt lakivaliokunnan ksäittelyyn. Edellisessä eduskunnassa lakivaliokunta vastusti avioliiton laajentamista myös homo- ja lesbopareille, mutta täysistunto oli laajentamisen eli sukupuolineutraalin avioliittolain kannalla.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti