Em. tyyppinen ratkaisu ei tullut yllätyksenä. Ei tarvitse olla erityisen hyvä ennustaja olettaessaan, että taistelujoukkojen määrä kasvaa Gotlannissa.
Itämeren alue ei ole entisensä. Siellä on mahdollisuus tapahtua mitä tahansa...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
SVT: Ruotsi päätti sijoittaa ”kamikazekomppanian” Gotlantiin pysyvästi
Gotlanti sai nyt ensimmäiset pysyvät taistelujoukot yli kymmeneen vuoteen.
MAGNUS LAUPA
RUOTSIN puolustusvoimien komentaja Micael Bydén on päättänyt, että Ruotsin armeija sijoittaa keskiviikosta alkaen pysyvän sotajoukon Gotlannin saarelle, kertoo Ruotsin televisio SVT.
Gotlannissa paraikaa harjoitteleva noin 150 sotilaan nopean toiminnan mekanisoitu jalkaväkikomppania sai aamulla käskyn jäädä saarelle pysyvästi.
”Ulkoinen tilanne on huonontunut ajan myötä, joten olen tehnyt päätöksen pysyvästä sijoituksesta”, sanoi Bydén SVT:lle.
Bydénin mukaan sotilaallinen läsnäolo mahdollistaa sen, että paikalla on nyt joukko, joka voi harjoitella ja ryhtyä koviin toimiin, jos sellainen päivä tulee eteen.
GOTLANNISSA ei ole ollut pysyviä sotajoukkoja yli kymmeneen vuoteen. Ruotsin puolustusvoimilla oli strategisesti tärkeällä paikalla sijaitsevalla saarella kylmän sodan vuosina erittäin vahvat joukot. Viimeinen Gotlannin panssarirykmentti lakkautettiin kuitenkin vuonna 2005.
Ruotsi alkoi rekrytoida uutta taisteluosastoa Gotlantiin vuosi sitten. Suunnitelmissa on perustaa kahden komppanian suuruinen taisteluryhmä, johon kuuluu taistelupanssarivaunuja ja rynnäkköpanssarivaunuja.
Gotlantilaisen taisteluryhmän kokoa on myös arvosteltu Ruotsissa. Monet pitävät 200–300 sotilaan osastoa aivan liian pienenä. Gotlantilainen taisteluryhmä onkin jo ehtinyt saada lempinimen ”kamikaze kompaniet” eli kamikazekomppania toisen maailmansodan aikaisten japanilaisten itsemurhalentäjien mukaan.
KENRAALI Bydénin mukaan turvallisuuspoliittinen tilanne on heikentynyt, mutta mitään välitöntä sotilaallista uhkaa ei Ruotsiin kohdistu. Ruotsin puolustusvoimat harkitsi kuitenkin sotilaallisen valmiuden nostamista vain noin kaksi viikkoa sitten.
Syynä olivat Venäjän sotaharjoitukset, jotka ulottuivat Baltiasta Krimille asti. Ruotsin puolustusvoimat huolestui siitä, että Venäjä keskitti harjoituksessa nopeasti suuria joukkoja Latvian rajan tuntumaan.
HS vieraili Gotlannissa viime vuoden keväällä. Reportaasi luettavissa täällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti