sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Pörssiguru ihmettelee Talvivaaran johdon palkkoja: ”Yhtiössä voitaisiin hiljalleen tunnustaa tosiasiat”...

Alla olevassa artikkelissa todetaan:
Nordnetin osakestrategin Jukka Oksaharjun mukaan Perän ja kumppaneiden palkat ovat sikäli perusteltuja, koska Talvivaaran kaltaisen moniongelmaisen yhtiön johtoon on vaikea saada päteviä ihmisiä ilmeisen maineriskin takia. Maineriski koskee Oksaharjun mukaan sekä yhtiötä että johtajia.

Edellä mainittu osakestrategi on maalaillut synkkiä kuvia pitkin koko Talvivaaran historian.
Kyllä on pakko tunnustaa, että hän on ollut pääasiassa oikeassa ja/tai ainakin oikeilla jäljillä hänkin usein jälkiviisaasti.

Jos juuri nyt Pekka "Perkele" Perällä olisi pelisilmää, hän ehdottaisi koko johtoryhmän palkkojen puolittamista - myös omaansa. Sillä oli merkittävä symbolinen vaikutus, jos ja toivottavasti kun uuden toimintaympäristön luomiseen lähdetään keräämään rahaa mm. yli 80.000 suomalaiseselta piensijoittajalta...


Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Pörssiguru ihmettelee Talvivaaran johdon palkkoja: ”Yhtiössä voitaisiin hiljalleen tunnustaa tosiasiat”


Primääriliuotuskasoja Talvivaaran kaivoksella Sotkamossa.
Primääriliuotuskasoja Talvivaaran kaivoksella Sotkamossa. KUVA: TIINA SOMERPURO/KL
Talvivaaran toimitusjohtajalle Pekka Perälle maksetaan edelleen 25 000 euroa kuukaudessa. Osan Perän palkasta maksaa suomalainen veronmaksaja, sanoo Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju.
Kauppalehti uutisoi perjantaina ehdollisessa yrityssaneerauksessa olevanTalvivaaran johtoryhmälleen maksamista palkoista. Esimerkiksi yhtiön toimitusjohtajalle Pekka Perälle maksetaan 25 000 euroa kuukaudessa, vaikka yhtiöstä on jäljellä pelkkä kuori.
Nordnetin osakestrategin Jukka Oksaharjun mukaan Perän ja kumppaneiden palkat ovat sikäli perusteltuja, koska Talvivaaran kaltaisen moniongelmaisen yhtiön johtoon on vaikea saada päteviä ihmisiä ilmeisen maineriskin takia. Maineriski koskee Oksaharjun mukaan sekä yhtiötä että johtajia.
Talvivaaran suurin omistaja on valtion sijoitusyhtiö Solidium. Se on sijoittanut Talvivaaraan 149 miljoonaa euroa. Talvivaaran kassassa on tällä hetkellä viitisen miljoonaa euroa.
”Päällimmäisenä herää ajatus siitä, kuinka todennäköistä on, että näillä rahoilla löydetään uutta ja kannattavaa liiketoimintaa. Mielestäni Talvivaarassa voitaisiin hiljalleen tunnustaa tosiasiat. Ei tämä ole enää rahasta tai johtamistaidoista kiinni”, Oksaharju sanoo.
”Tilanne on kaikin puolin valitettava. Sitä, kenen taskusta näiden rahojen katsotaan olevan, on vaikea sanoa. Kyllä ainakin osan voidaan tulkita olevan veronmaksajien rahoja.”
Oksaharjun mukaan Talvivaaran kassa riittäisi osakeannin järjestämiseen siinä tapauksessa, että Terrafamen pyörittämä Sotkamon kaivos pyrkisi jaloilleen ja Talvivaara pääsisi siihen ”jollain nurkalla” mukaan roikkumaan.
”Tuolla kassalla pystyisi järjestämään maan anti -tyyppisen kiertueen, jolla kerättäisiin lisää kotitalouksien rahaa. Yhtiöllä on pieni kassa road show’ta varten”, Oksaharju luonnehtii.

Solidiumin Kari Järvinen. KUVA: KIMMO HAAPALA/KL

Solidium: Yksiselitteisesti hallituksen asia

Talvivaaran suurin omistaja ei halua ottaa kantaa siihen, onko konkurssikypsän ja uutta liiketoimintaa etsivän ”kuoriyhtiön” johdolle maksettavat palkat kohtuullisia.
”Meillä ei ole asiaan kommentoitavaa. Se, miten johtoa palkitaan, on yksiselitteisesti yhtiön hallituksen asia”, Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen sanoo.
”Talvivaara on yhtiö, jossa on 80 000 osakkeenomistajaa ja johdon keskeinen tehtävä on hakea uutta liiketoimintaa. Hallituksen pitää arvioida palkitsemista suhteessa siihen, mitä yhtiö on hakemassa.”
Järvisen mukaan Solidium on kirjannut Talvivaaran nollaan omassa taseessaan.
”Meille ja Talvivaaralle on tärkeintä se, että Terrafame-yhteistyön kautta on tehty kaikki se, että Sotkamon kaivoksella olisi kaikki edellytykset mennä eteenpäin. Ja toisaalta Talvivaaralle mahdollista edistää saneerausprosessiaan."
"Kun kaivostoimintaan liittyvät merkittävät omaisuuserät siirtyivät Terrafamelle, niin meidän tehtävä tässä yhteydessä on täytetty.”
Järvisen mukaan Solidiumilla ei ole tällä hetkellä suunnitelmia pääomittaa Talvivaaraa lisää.
”Olemme edelleen Talvivaaran (suurin) omistaja, mutta mikäli yhtiö hakee velkakonversiota, meidän omistusosuutemme tulee pienenemään merkittävästi”, Järvinen sanoo.
”Jos Talvivaara löytää uusia liiketoiminta-alueita, se tarvitsee lisärahoitusta liiketoiminnan ostamiseksi tai kehittämiseksi. Siinä tapauksessa olisi luontevaa, että sitä rahoituspohjaa arvioitaisiin uudelleen.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti