tiistai 27. syyskuuta 2016

Tutkimus: Mitä enemmän kunnan omia työntekijöitä politikoi, sitä enemmän verorahaa kuluu...

Nyt se on tutkittu, mikä on aina tiedetty. Tuskin kysymyksessä on sentään ns. nollatutkimut...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Tutkimus: Mitä enemmän kunnan omia työntekijöitä politikoi, sitä enemmän verorahaa kuluu

Menolisäys on alakohtaista: terveydenhuollon valtuutetut kasvattavat terveysmenoja, muun alan valtuutetut muita menoja.

KOTIMAA  


TUORE kansainvälinen tutkimus osoittaa, että kunnan menot kasvavat, kun valtuustoon valitaan kunnan omia työntekijöitä.
Tutkijat havaitsivat, että jokainen valtuustossa istuva kunnan työntekijä kasvattaa kunnan vuosittaisia menoja keskimäärin yhden prosentin.
Havaittiin myös, että menojen lisäys on toimialakohtaista.
Se, että valtuustossa istuu terveydenhuollon kuntatyöntekijöitä, kasvattaa terveydenhuoltomenoja, mutta ei kunnan muita menoja. Vastaavasti muiden toimialojen kuntatyöntekijöiden valtuustopaikat kasvattavat muita menoja, eikä niillä ole vaikutusta terveydenhuollon menoihin.
TUTKIMUS on tehty yhteistyönä Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n sekä Jyväskylän, Leuvenin ja Tukholman yliopistojen tutkijoiden kesken. VATT:n erikoistutkija Tuukka Saarimaa sanoo, että tutkimus on laatuaan ensimmäinen, jossa tilastoaineistoon perustuen on pystytty osoittamaan, että kuntatyöntekijöiden osuuden koolla valtuustoissa on vaikutusta menojen suuruuteen.
Aineistona tutkimuksessa olivat kaikki Suomen valtuustot neljänä vaalikautena vuosina 1996–2012. Näinä vuosina istuneissa valtuustoissa kuntatyöntekijöiden osuus oli keskimäärin 26 prosenttia kaikista paikoista.
”Toisin sanoen kuntatyöntekijöiden osuus vastasi keskimäärin suuren suomalaisen puolueen kokoa”, Saarimaa havainnollistaa.
Tutkimuksen havainnot ovat keskiarvoja. Kuntatyöntekijöiden osuudet vaihtelevat kunnittain.
Yleishavainto on, että kuntien menot pyrkivät kasvamaan sitä mukaa kuin kuntatyöntekijöiden osuus kasvaa, ja jos tietyn sektorin edustus on vahva, menolisäys kohdistuu juuri tähän sektoriin.
KUNTATYÖNTEKIJÖIDEN merkittävä valtuustoedustus on havaittu Suomessa aiemminkin. Sen on katsottu voivan luoda eturistiriidan, koska valtuutetut tekevät, ainakin epäsuorasti, omiin työpaikkoihinsa ja työoloihinsa liittyviä päätöksiä.
Tutkijoiden mukaan tutkimus ei osoita, että kuntatyöntekijöiden panos olisi välttämättä kokonaisuuden kannalta haitallista. Nämä voivat myös tuoda asiantuntemusta alansa palveluiden tehokkaasta järjestämisestä ja parantaa päätöksenteon laatua.
”Toisaalta olisi yllättävää, jos lisämenot suuntautuisivat aina parhaalla mahdollisella tavalla. Tutkimuksemme mukaan kuntatyöntekijä kasvattaa vain oman toimialansa menoja. On vaikea nähdä, miksi juuri oma toimiala kaipaa kipeimmin lisää rahoitusta”, VATT:n erikoistutkija Janne Tukiainen arvioi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti